19.05.2023 | Sodniki
Za sodnicami razvojni dan v NNC Brdo

V Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju pod vznožjem Storžiča so se včeraj popoldne zbrale predstavnice nežnejšega spola. Na vrsti je bil Razvojni dan sodnic, ki ga za vse aktivne in nove potencialne sodnice pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije organiziramo od leta 2017. Tokrat je bilo prisotnih skupaj 16 deklet, saj so bile nekatere zaradi službenih obveznosti, študija, mature in drugih razlogov zadržane.

Namen dogodka:

 • organizirati seminar, ki je dejansko namenjen samo sodnicam
 • zbrati vse aktivne sodnice iz cele Slovenije ne glede na starost, izkušnje in rang posameznih sodnic
 • se bolj posvetiti strokovnemu delu s sodnicami in pomočnicami, iskati možnosti za razvoj tako v slovenskem kakor tudi v mednarodnem okviru
 • strokovna predavanja predvsem s pomočjo posnetkov iz ženskih tekmovanj tako mednarodnih kot ženskih ligaških tekmovanj
 • približati sojenje sodnicam, ki so se šele dobro pričele ukvarjati s sojenjem, jih spoznati ter povezati s sodnicami višjih nivojev

Zaveso za uraden začetek Dneva slovenskih sodnic je v paviljonu športnega kompleksa odgrnil vodja oddelka za sodniške zadeve Žiga Dobrun, ki je uvodoma v imenu vodstva ZNSS in članov komisije za sodniške zadeve izpostavil pomen seminarja za vse sodnice ter poudaril pomembnost nadaljnjega razvoja in zagotavljanja kakovostnega delovanja ženskih sodnic.

V prvem delu teoretičnega dela strokovnega seminarja so sodnice z delom po skupinah obravnavale po 20 posnetkov z interpretacijo Pravil nogometne igre iz različnih tem in kategorij, kjer se je obravnavalo posnetke različnih odločitev v kazenskem prostoru, brezobzirni igri, čisti/obetavni akciji, ofsajdu, izključno iz tekem, ki so jih sodile ženske sodnice. Po koncu dela po skupinah je UEFA kontrolor sojenja Darko Čeferin s sodnicami analiziral posnetke in tolmačil smernice. 

V drugem delu programa seminarja so se sodnicam na treningu sodelovanja praktičnih situacij in presoje ofsajda na osrednjem igrišču baze slovenske nogometne reprezentance št. 1 pridružile igralke ŽNK Cerklje, katere smo povabili na ženski sodniški dan z namenom sodelovanja za izvedbo praktičnega treninga sodnic.

Ob robu igrišča sta vodja tehnične oddelka ZNSS Zoran Subotić in kontrolor sojenja Edo Rešek postavila video studio na dveh zaslonih, kjer so pomočnice sodnic laho neposredno po zaključku akcij preverile in analizirale svoje gibanje, postavljanje ter pravilnost odločitev v zvezi z interpretacijo Pravila igre št: XI (ofsajd).

Na drugi polovici igrišča so medtem praktični trening sodelovanja skupaj izvajale sodnice in pomočnice. Za simuliranje dogodkov in načrtovanje izvedbe vnaprej pripravljenih akcij s storjenimi kršitvami, ki se dogajajo na tekmah je igralkam ŽNK Cerklje dajala smernice nekdanja FIFA sodnica (2005-2022) danes kontrolorka sojenja Tanja Subotić iz Ljubljane (221 tekem v SŽNL in 84 tekem 3. SNL).

Na treningu je po koncu izpeljanih akcij sodnicam na igrišču svetoval leta 2020 upokojeni prvoligaški sodnik Andrej Žnidaršič iz Kranja (121 tekem v 1. SNL in Pokalu) in kontrolor sojenja Novica Petrović. medtem, ko je z nasveti pomočnicam sodnic pomagala edina Slovenka, ki deluje na tekmah Prve lige Telemach (1. SNL) Staša Špur iz Murske Sobota, ki je v videu tudi poudarila pomen razvojnega dne sodnic.

Za konec Razvojnega dneva sodnic je sledilo še neformalno sproščeno druženje vseh sodnic z izmenjavo mnenj, pogledov in izkušenj.

Tekst in video: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 31.05.2023 | Sodniki
  Evropski teden boja proti raki s sodniki na kolesih
  Po zaključnem petkovem seminarju na posestvu Brdo so sodniki, ki se ob torkih in četrtkih pripravljajo na organiziranih fizičnih treningih v Ljubljani na prav poseben način obeležili tradicionalni Evropski teden boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja 2023 pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku (ECL).
 • 29.05.2023 | Sodniki
  Glavne spremembe Pravil igre 2023/24
  Na svojem 137. rednem letnem zasedanju 4. marca 2023 v Londonu je Mednarodni odbor nogometne zveze, ki določa pravila nogometne igre IFAB (International Football Association Board) sprejel nekaj dopolnitev Pravil igre, ki stopijo v veljavo s sezono 2023/24. 
 • 28.05.2023 | Sodniki
  Na futsal kampu v Ribnici 10 novih sodnikov
  V prestolnici rokodelstva in izdelave suhe robe v Ribnici je včeraj potekal premierni Futsal sodniški kamp s tečajem za nove nogometne sodnike. Na Futsal sodniški kamp, ki je potekal v sejni sobi Športnega centra Ribnica je prišlo 10 fantov, ki so po uspešnih predavanjih in opravljenem izpitu želijo preizkusiti v vlogi sodnikov.
 • 27.05.2023 | Sodniki
  Zaključni seminar sodnikov s humanitarno akcijo zbiranja sredstev za počitnice otrok na morju
  Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju.
 • 26.05.2023 | Sodniki
  V četrtfinalu EP U17 tudi naša sodnika
  Na Madžarskem se jutri začenjajo izločilni boji na 20. Evropskem prvenstvu v kategoriji kadetskih reprezentanc do 17 let. Na žalost so varovanci slovenskega selektorja Miša Brečka že zaključili z nastopi, ima pa Slovenija vseeno svoja predstavnika tudi v sklepni fazi tekmovanja. Že jutri jutri (20.00) zvečer bosta v četrtfinalnem izločilnem boju naša internacionalca delovala na obračunu med Španijo in Irsko, ki bo odigran na stadionu MTK-ja oz Hidegkuti stadionu v madžarski prestolnici (5.322 sedežev), ki se imenuje po nekdanjem nogometašu MTK Budimpešta Nándorju Hidegkutiju. Glavni sodnik srečanja bo Miloš Milanović, z našima sodnikoma pa bo še njegov rojak pomočnik Milan Šutulović.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Sodniški kamp v Grosuplju - 03.06 ob 8.30 uri
  Z dobro organiziranostjo procesov in inovativnim pristopom v Nogometnem klubu Brinje-Grosuplje skrbijo za kvalitetno vadbo, zdravo okolje in dobro počutje vseh njihovih članov ter drugih, ki sodelujejo z njihovo sredino. V povezavi z dolgoročnim razvojem nogometne dejavnosti smo se s klubom iz Grosuplja povezali pri sodnipkem oddelku, kjer bomo v partnerskem odnosu organizirali uvodni poletni sodniški kamp s tečajem za nogometnega sodnika. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov(-ic), spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Odprte prijave na sodniški kamp v Murski Soboti - 24.06.2023
  Zveza nogometnih sodnikov Slovenije vabi vse nogometne zanesenjake na brezplačen Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Murski Soboti v soboto 24. junija od 9. ure na stadionu Fazanerija, kjer domače tekme igra prvoligaš NK Mura. Postani sodnik
 • 24.05.2023 | Sodniki
  Šajn in Čeferin v Nici na Uefa seminarju kontrolorjev sojenja
  Seminarja v 7. ciklu tovrstnih usposabljanj, ki potekajo od leta 2006 se med 58 kontrolorji sojenja iz 47 držav v francoskem obmorskem letovišču udeležuje tudi naš predstavnik Darko Čeferin iz Kranja. V njihovi družbi je še 9 UEFA-inih TV-spoterjev, t.j. sodniških analitikov. Vse skupaj poteka pod vodstvom članov sodniškega komiteja Uefa, kjer predavajo Roberto Rosetti iz Torina (predsednik), Carlos Velasco Carballo iz Madrida in častni član NZS in častni predsednik ZNSS Vlado Šajn iz Ljubljane.
 • 23.05.2023 | Sodniki
  EP U17: Slovenca na tekmi Francija - Portugalska in Nizozemska - Hrvaška
  David Šmajc bo na tekmi Francija - Portugalska tokrat četrti sodnik v sodniški ekipi, ki ji bo poveljeval glavni sodnik Adam Ladeback skupaj s prvim pomočnikom Danielom Yngom (oba iz Švedske), drugi pomočnik sodnika pa bo David Gabrovec. Že jutri pa bosta oba Slovenca ponovno na zelenici, saj bosta po današnji tekmi prenočila v Balmazújvárosu z namenom opravljanja funkcije pomočnika sodnika in četrtega sodnika še na jutrišnji zadnji tekmi v skupini D med Nizozemsko in Hrvaško, kjer bo glavni sodnik Radoslav Gidzhenov iz Bolgarije.
 • 22.05.2023 | Sodniki
  Pridi na sodniški kamp v Lendavo - 17. junij ob 9h
  Pred koncem šolskega leta in začetkom poletnih počitnic lahko v enem dnevu postaneš nogometni sodnik ali sodnica in spoznaš zakonitosti tega čarobnega in vznemirljivega poklica, katerega prispevek v korist nogometne igre je lahko izjemen. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije vabi vse nogometne zanesenjake na Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Lendavi v soboto 17. junija ob 9h na Dvojezični srednji šoli Lendava.

DELI NA