01.08.2022 | Sodniki
Za pošteno igro na večnem derbiju bo skrbel David Šmajc

Največja rivala v deželi na sončni strani Alp, se bosta v nedeljo v 4. krogu Prve lige Telemach 2022/2023 pomerila na prvem prvenstvenem večnem derbiju nove sezone. Poslastica nedeljske večerne tekme četrtega kroga slovenskega državnega prvenstva 2022/23 bo pozornost celotne javnosti preusmerila v štajersko prestolnico na tradicionalni največji obračun v deželi na sončni strani Alp.

V prvem od štirih prvenstvenih dvobojev tekmecev v novi sezoni Prve lige Telemach, ko se bosta v nedeljskem večernem terminu ob 20.15 uri na stadionu Ljudski vrt pomerila šestnajstkratni državni prvak Maribor in ljubljanska Olimpija s šestimi naslovi najboljšega kluba v državi, bo za red na igrišču skrbel 33-letni mednarodni sodnik David Šmajc iz Predoselj pri Kranju.

Za gorenjskega delivca pravice bo to drugi derbi večnih rivalov v njegov karieri in 57. tekma v 1. slovenski nogometni ligi. Doslej je perspektivni FIFA sodnik iz okolice Kongresnega centra Brdo vodil tekmo Maribora in Olimpija v 1. SNL le enkrat in sicer 2. oktobra lani v Ljudskem vrtu, ko se je pred 6000 gledalci tekma končala brez zadetkov. Na najvišjem nivoju slovenskega državnega prvenstva (1. SNL) je Šmajc debitiral 7. aprila 2018 na stadionu Ob jezeru na srečanju med Rudarjem iz Velenja in Aluminijem iz Kidričevega.

David Šmajc, ki od letos na prsih nosi FIFA grb je v novi sezoni Prve lige 2022/23 sodil v 2. krogu v Sežani tekmo med Taborom in Olimpijo, pred štirimi dnevi pa je imel europremiero v evropskih pokalnih tekmovanjih, kjer je delil pravico na tekmi 2. predkroga Konferenčne lige med severnoirskim Crusadersem in švicarskim podprvakom Basel 1893 (1-1), kjer je nekdanji klub Andraža Šporarja napredoval s skupnim izidom 1-3.

Na nedeljskem spektaklu v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji bosta ob vzdolžni črti pomočnika sodnika Kranjčan Matej Žunič in Grega Kordež, ki tako kot četrti sodnik med obema rezervnima klopema Aleksandar Matković prihaja iz Raven na Koroškem. V video operacijskem prostoru bosta glavni video sodnik Matej Jug iz Tolmina (VAR) in njegov pomočnik Dragoslav Perić iz Kranja.

Delegat srečanja bo vodja tekmovanj MNZ Ptuj Janko Turk iz Lovrenca na Dravskem polju.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.09.2022 | Sodniki
  Tečaj za nove sodnike v Mariboru
  Si želiš postati novi sodnik ali sodnica v Mariboru? Potem pohiti in se prijavi na tečaj za nove sodnike , ki bo potekal v mesecu oktobru. Več informacij in prijave na 041-748-675 (Zoran Novarlić).
 • 27.09.2022 | Sodniki
  Čeferin ponovno v St. Gallen
  Darko Čeferin bo drevi v deželi sira in čokolade v zadnjem krogu tretje izvedbe Lige narodov (Nations League 2023) v skupini A2, opravljal vlogo kontrolorja sojenja sodniški ekipi iz Bosne in Hercegovine na tekmi med Švico in Češko v St. Gallnu.
 • 26.09.2022 | Sodniki
  Obrenović v Dublin na ligo narodov
  Ljubljančan Rade Obrenović (32) bo jutri zvečer na vzhodnem delu prestolnice Irske v Dublinu sodil svojo drugo tekmo v prvem krogu 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23). Na stadionu Aviva, ki je bilo prizorišče finalne tekme Evropske lige leta 2011 (liga Europa), bo naš najmlajši mednarodni FIFA sodnik v ligi B sodil dvoboj zadnjega kroga v skupini 2 med Irsko in Armenijo. 
 • 25.09.2022 | Sodniki
  Kos v Češke Budejovice
  Drago Kos bo na Češkem v Čeških Budejovicah v play-offu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo U-21 leta 2023 kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija, ki jo bodo sodili sodniki iz Danske.
 • 23.09.2022 | Sodniki
  Preizkus fizične pripravljenosti z analizo prvega dela jesenskega dela prvenstva
  V Ljubljani je včeraj potekal letošnji tretji preizkus fizične pripravljenosti ter analiza prvega dela jesenskega dela prvenstva za sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in talente vseh nivojev vključno s kandidati. Vse skupaj je zabeležila nova tehnološka pridobitev sodnikov, t.i. dron.
 • 22.09.2022 | Sodniki
  Vrnitev Vinčića v Leipzig na tekmo Lige narodov
  V septembrskem ciklu tretje izvedbe Lige narodov Slavka Vinčića čaka prva tekma na vzhodu Nemčije, kjer bo v petek zvečer v Leipzigu sodil dvoboj Nemčija - Madžarska. Šlo bo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva v Švici premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu".
 • 21.09.2022 | Sodniki
  Po 8. seji komisije za sodniške zadeve
  Pred četrtkovim fizičnim preizkusom telesne pripravljenosti sodnikov, ki se bo nadaljeval s skupnim velikim seminarjem sodnikov, pomočnikov in kontrolorjev po 1. sklopu jesenskega dela prvenstva o katerem bomo več poročali v petek, je predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in predsednik Komisije za sodniške zadeve NZS g. David McDowell za torek 20. septembra sklical 8. sejo Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 20.09.2022 | Sodniki
  Česen na seminar top 41-ih Uefa sodnic na Azurno obalo
  Mondena Nica na Azurni obali v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala bo med 21. in 23. septembrom prizorišče seminarja top 41-ih evropskih sodnic. Udeleženke prihajajo iz 29-ih držav na stari celini, tja pa bodo pripotovalo 14. članic elitne kategorije in 27 sodnic članic 1. kakovostne kategorije sodnic pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) med katerimi je tudi naša najboljša sodnica Aleksandra Česen.
 • 19.09.2022 | Sodniki
  Staša Špur v Glasgowu
  Mednarodna pomočnica in najboljša slovenska linijska sodnica Staša Špur (33) iz Murske Sobote začenja sezono ženske lige prvakinj 2022/23 na Škotskem. V Glasgowu bo s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko sodila na prvi tekmi 2. kroga Lige prvakinj med škotskim Glasgow Rangers in portugalsko Benfico iz Lizbone.
 • 15.09.2022 | Sodniki
  V Ljubljani tečaj za nove sodnike
  Postani sodnik ali sodnica v Ljubljani in se vključi v največje Društvo nogometnih sodnikov v Sloveniji. Iz DNS Ljubljana prihaja tudi najmlajši mednarodni FIFA sodnik v Sloveniji Rade Obrenović (32).

DELI NA