19.06.2010 | A
Za nami prvi teden tekmovanja

Skupno 23 bojev je prineslo mešane občutke med nogometne veljake. Na eni strani presenečajo moštva, kot je Slovenija, na drugi pa nizajo slabše predstave Angleži, Francozi, Španci. Po tem, ko so Nemci prvenstvo otvorili z visoko zmago proti Avstralcem, so nato klonili proti Srbom. Razpleti dvobojev niso pričakovani.   

Manjkajo tudi strelsko razpoloženi posamezniki, zvezdniki, ki so v klubskih sredinah vredni zlata, tu pa napadalcem ne gre ravno po pričakovanjih. Tako od Fifinih nogometašev leta ne gre pohvala prav nobenemu, tudi enajsterica leta 2009 je več kot razočarala. Izstopal ni niti Rooney, ki ima za sabo že sedem sušnih tekem, o najbolj plačanem nogometašu pa kot da ga ne bi bilo.

Po tem, ko smo zakorakali globoko v drugi krog predtekmovalnih skupin smo videli 15 zmag in osem remijev, ki so se povečini končali brez zadetkov ali pa z golom na vsaki strani. Zadetkov je bilo na dosedanjem mundialu 43, nekaj za v učbenike, nekaj pa jih je zakrivila žoga, na katero pa so se sedaj igralci nekoliko že navadili. Sploh v prvih dneh je bilo veliko pritožb, saj je Jabulani odločal srečanja.  

Pritoževanje pa se nanaša tudi na vuvuzele, tradicionalne navijaške rekvizite, ki stadione spreminjajo v prave čebelje panje. Brenčanje je nadležno tako za gledalce, kot napovedovalce, še najbolj pa njihovo moč občutijo igralci, ki se bolj kot z besedo sporazumevajo z gestikuliranjem.  

Najbolj razpoložen je bil do sedaj Argentinec Gonzalo Higuain, ki je s petkovim 'hat-trickom' vodilni na lestvici strelcev. Za njim je Urugvajec Diego Forlan, ki je po zadetku v 24. minuti proti Južni Afriki vknjižil še zadetek z bele točke. Na razpredelnici najdemo tudi tri slovenska imena. Prvi zadetek gre pripisati kapetanu Robertu Korenu, ki je odločil srečanje z Alžirci, v drugo sta se mu pridružila še Valter Birsa in Zlatan Ljubijankič.  

Do sedaj sta padla tudi dva avtogola, med dvignjenimi lističi prednjačijo rumeni kartoni, čeprav so delivci pravice sedemkrat igralce poslali na hladno. Tudi na tekmi Kekove čete z Afričani, ko je Ghezzal igrišče zapustil v 73. minuti. Seznam porumenelih pa je skoraj da že neskončen.  

Bolj kot statistika pa skrbijo poškodbe, ki jih je na tokratnem mundialu rekordno veliko. Slovenskemu taboru so se do sedaj z izjemo Krhinovega desnega gležnja poškodbam spretno izogibali, je pa na petkovem dvoboju malo pred koncem srečanja obležal Nejc Pečnik. Dvoboj z Dempseyjem v zadnji minuti tekme se je klavrno končal za slovenskega napadalca, ki je tekmo predčasno zaključil. 

Stadioni so pohvalno polni, navijači pa kot bi čakali na veliki dogodek leta pripravljeni na spodbujanje svojega moštva. Ob zadetkih imajo reprezentance različne 'obrede praznovanja', nekateri plešejo (JAR), drugi se veselijo po svoje. Pogled na lestvico razkriva marsikaj zanimivega. Največ točk so do sedaj zbrali Argentinci in kljub neodobravanju nekaterih je Maradoni uspelo iz moštva potegniti najboljše, kar trenutno zmorejo. Na drugem mestu po točkah je že Slovenija, ki si to mesto deli z Urugvajem in Mehiko. Na drugi strani pa je precej klavrno na spodnji strani razpredelnic, kjer so Španci še vedno brez točke, branilci naslova pa so iztržili le eno. Veliki so v želji po zmagi nemalokrat pregoreli, presenetila pa so jih tudi manjša moštva, ki zvezdniški manjko nadomeščajo z borbenostjo na zelenicah. Medtem, ko so veliki klonili, pa je majhna Slovenija zdržala!

Kdo je tisti, ki se bo veselil na koncu, je težko napovedati. Morda po prvem tednu presenečajo moštva, na katera pred prvenstvom nismo računali, favoriti pa tiho čakajo na svoj trenutek. Tudi Španci. Pred nami so še trije tedni vragolij na zelenicah in ker je do naslednjega velikega tekmovanja še dve leti (EP) je prav, da se prepustimo nogometni mrzlici in evforiji, ki drži svet v pričakovanju.  

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA