Za nadaljevanje uspešne serije

Maribor je po dveh evropskih zmagah uspešno zakorakal tudi v Prvo ligo Telemach in po preobratu ugnal Celje. V minuli sezoni drugo ekipo državnega prvenstva že v četrtek čaka novo dokazovanje, mlada četa Simona Rožmana bo pri švedskem Hammarbyju napadla ugodno izhodišče za povratno tekmo. 

Ples kroglic Štajercem ni bil pretirano naklonjen, saj jim je žreb kljub vlogi nosilca dodelil izjemno zahtevnega nasprotnika. Tega se zaveda tudi Blaž Vrhovec, ki ga lahko s 37 evropskimi nastopi uvrstimo med najizkušenejše adute vijoličastih. "Tekma v Celju je zaradi pogojev izčrpala, a smo hkrati pridobili pozitivno energijo, ki nas bo ponesla tudi v Stockholmu. Zavedamo se, da nas v drugem krogu čaka izjemno zahtevna preizkušnja, a gremo na pot ob spoštovanju do nasprotnika odločno in z zaupanjem v naše sposobnosti," pravi 29-letni vezist.

Dolgoletni član Maribora v Stockholmu ob sebi še ne bo imel zadnjega novinca v Ljudskem vrtu, saj Antoine Makoumbou še nima pravice nastopa. Vrhovec je v Celju odigral celotno srečanje in podal za odločilni gol Ilije Martinovića. Slednji je štajerski derbi pričel na klopi, v primerjavi s tekmo v Armeniji pa je Simon Rožman posegel po zgolj dveh menjavah v začetni enajsterici.

Na četrtkovi tekmi v švedski prestolnici pravtako ne gre pričakovati večjih rotacij, tudi zaradi treh zaporednih zmag. Hammarby je po nizu treh tekem brez zmage dobil zadnji dve preizkušnji, po Degerforsu je premagal še zadnji Örebro. Na Švedskem so v polnem tekmovalnem ritmu, klub iz Stockholma pa se po 11 krogih nahaja na petem mestu ligaške razpredelnice.

Hammarby, ki je od leta 2019 v četrtinski lasti Zlatana Ibrahimovića, ne spada med najtrofejnejše švedske klube. Doslej je osvojil zgolj en naslov državnega prvaka, pa še tega pred dvema desetletjema. Zeleno-beli so si drugi zaporedni nastop v evropskih tekmovanjih zagotovili s prvo pokalno lovoriko, maja so v finalu premagali Häcken. V primerjavi z Mariborom premorejo precej manj evropskih izkušenj, klub pa doslej še ni okusil igranja v skupinskem delu katerega od evropskih tekmovanj.

Dvoboj Maribora in Hammarbyja bo hkrati tudi spopad dveh mladih strategov, ki pa imata za seboj že nekaj trenerske kilometrine. Miloš Milojević, 38-letni Srb na čelu moštva, je dobrih sedem mesecev starejši od Simona Rožmana. Nekdanji mladinec Crvene zvezde je igralsko kariero pred desetletjem sklenil na Islandiji, kjer je pričel trenersko pot. Vodil je Vikingur in Breidablik, na Švedskem pa so ga v sezoni 2018/19 spoznali kot trenerja Mjällbyja. Kdo bo boljši v obračunu mladih trenerskih zamisli? 

"Pred nami je dvoboj, v katerem si ne smemo dovoliti prevelikih medsebojnih razdalj. V določenih delih se bomo morali prilagoditi, tudi pri prekinitvah, pri katerih so izjemno nevarni. Imajo mladega, nadarjenega trenerja, ki se je izkazal na Švedskem in pripeljal moštvo iz druge v prvo ligo. Ob tem Miloš Milojević zelo dobro pozna našo ligo, saj je pred tem deloval tudi v vlogi pomočnika trenerja pri Crveni zvezdi. Hitro je bil opazen njegov rokopis, ob taktični kulturi švedskega nogometa s svojimi zamislimi prinaša Hammarbyju novo dimenzijo," o strategu tekmeca pravi Simon Rožman.

Simon Rožman je v Stockholm popeljal 24 igralcev. Doma je ostal Rok Sirk, na Švedsko pa sta odpotovala Andrej Kotnik in Marcos Tavares. Ob njem so se na letalu znašli še Ažbe Jug, Menno Bergsen, Samo Pridgar, Martin Milec, Ilija Martinović, Robert Voloder, Vid Koderman, Blaž Vrhovec, Gal Gorenak, Jan Repas, Nino Žugelj, Rudi Požeg Vancaš, Žan Vipotnik, Mirko Mutavčić, Nemanja Mitrović, Gregor Sikošek, Aleks Pihler, Rok Maher, Rok Kronaveter, Marko Alvir, Danijel Šturm in Aljoša Matko.  

Srečanje na zelenici z umetno travnato podlago se bo pričelo ob 18:45, tekmo boste lahko spremljali na Sportklub 3.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA