21.09.2021 | WU19
Za konec tesen poraz proti Rusiji

Dekliška mladinska reprezentanca je v okrnjeni zasedbi s porazom proti Rusiji (1:2) sklenila nastope v kvalifikacijah za EP 2022. Edini gol za Slovenijo je dosegla Ema Erman.

Sistem tekmovanja

Letošnje kvalifikacije za prvenstvo stare celine so prilagojene COVID-19 realnosti. Žreb je ekipe razdelil v Ligo A in Ligo B. V Ligi A nastopa 28 reprezentanc, vključno s Slovenijo. Prvi del tekmovanja odloča, kdo iz Lige B napreduje v Ligo A (šest prvakov skupin, torej iz naše skupine Nemčija, in najboljša drugouvrščena ekipa) in kdo se iz Lige A seli rang nižje (sedem četrtouvrščenih ekip po prvem krogu, med njimi tudi Slovenija). Temu bo sledil nov žreb, v katerem bo 28 ekip vnovič deljenih v sedem skupin. Zmagovalke 2. kroga (posameznih skupin) se bodo ob Češki (julija 2022 gosti EP) pomerile za naslov evropskih prvakinj.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2022

SLOVENIJA – RUSIJA 1:2 (0:0)
Volgograd (Rusija). Sodnice: Sole Caputi (ITA), Vettorel (ITA), Constantinescu (ROM), Terteleac (ROM).
Strelke: 0:1 Oleksiuk (69.), 0:2 Trofimova (92.), 1:2 Erman (95.)
Rumeni kartoni: Kosirnik, Šabotić; Žarkova
Rdeč karton: /
Slovenija: Forštnarič, Kosirnik, Rovšek, Dolenšek, Šabotić, Janež, Šenk, Eferl (Erman od 76.), Bizjak, Hlebec (McQuarrie od 51.), Kajzba (Brumen od 21./ Feratović od 76.).
Rusija: Agapkina, Gašibajazova, Oleksiuk, Šolgina (Samsonjuk od 56.), Semenova, Trofimova, Novik, Samoilenko (Jukljajeva od 46.), Belova (Kislicina od 93.), Žarkova (Kaurova od 93.), Boldireva (Čočjeva od 46.).

Slovenija je tudi to pot odigrala podobno kot prvi dve tekmi v Volgogradu, ko je klonila proti Nemčiji in Belgiji. Je pa bila to pot proti nekaj slabšemu tekmecu uspešnejša v fazi branjenja. Domačinke so dominirale, si ustvarjale priložnosti, a je bila Slovenija disciplinirana, na mestu pa golmanka Neža Forštnarič, ki je nadomestila Ivo Kocijan.

Že v 21. minuti je morala iz igre kapetanka Nina Kajzba, ki se je poškodovala, zamenjala jo je Nika Brumen.

Varovanke selektorice Petre Mikeln so se dobro branile do 69. minute. Takrat pa je Rusija povedla, zadela je Ksenija Oleksiuk, ki je prišla na povratno žogo in pomerila od daleč. Boljše je naša golmanka posredovala v 80. minuti, ko je s pomočjo vratnice obranila slovenski gol.

Kar dva gola pa smo videli v samem zaključku tekme. Najprej je Rusija izkoristila 11-metrovko. V 95. minuti pa veselje za Slovenijo, ki je bila nepopustljiva do zadnje sekunde, ko je domačo golmanko s strelom z leve presenetila Ema Erman.

»Dekleta so danes zelo dobro delovala v fazi obrambe, na žalost nismo uspeli realizirati še kakšne priložnosti v napadu. Napredovali smo iz tekme v tekmo, v določenih trenutkih pa se vidi, da manjka izkušenj na takem nivoju. Je bil pa voljni moment in prisotnost prave energije viden na igrišču skozi celoten potek srečanja,« je po koncu tekme povedala selektorica Petra Mikeln.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | WU19
    Grčija v zadnji tekmi boljša od Slovenije
    Dekliška mladinska reprezentanca se seli v Ligo B. Na zadnji tekmi kvalifikacij je Slovenija doma z 0:2 klonila proti Grčiji, ki si je ob Danski zagotovila obstanek v Ligi A. Zmagovalka skupine, Španija, pa bo igrala na evropskem prvenstvu v Litvi.
  • 09.04.2024 | WU19
    Proti Grčiji za obstanek v Ligi A
    Slovenija je uvodoma klonila proti močni Španiji (0:5), precej bližje točki pa je bila po dobri igri proti Danski (0:1). Prav na tekmi proti Danski je naša reprezentanca dobila potrditev, da lahko igra tudi proti tako kvalitetnim ekipam.
  • 06.04.2024 | WU19
    Dobro kljubovale Danski
    Dekliška mladinska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Radencih doživela tesen poraz (0:1). Varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo v torek pomerile z Grčijo. Zmaga na zadnji tekmi Sloveniji prinaša obstanek v Ligi A.
  • 06.04.2024 | WU19
    Pred kamerami proti Danski
    Dekliška mladinska reprezentanca v soboto nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Po porazu proti Španiji se bodo varovanke selektorice Tine Kelenberger pomerile z Dansko, tudi v spletnem prenosu na Nzs.si.
  • 03.04.2024 | WU19
    Španija prevelik zalogaj
    V Radencih in Bakovcih so se danes začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladink. Slovenija je v izjemno zahtevni skupini uvodoma z 0:5 klonila proti Španiji, ki je lani v tej starostni kategoriji osvojila naslov evropskih prvakinj.
  • 03.04.2024 | WU19
    Mladinke pred kamerami proti Španiji
    V Radencih in Bakovcih se danes začenjajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladink. Slovenija, vodi jo selektorica Tina Kelenberger, bo ob 12. uri igrala uvodno tekmo proti Španiji, na drugi tekmi v Bakovcih se bosta pomerila Danska in Grčija.
  • 01.04.2024 | WU19
    Pred kamerami proti evropskim prvakinjam
    Danes se je zbrala tudi dekliška mladinska reprezentanca, ki jo čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naše mladinke bodo kvalifikacije v skupini A1 odigrale doma, vse tri tekme bodo v Radencih; uvodoma proti Španiji (3.4.), potem še proti Danski (6.4.) in Grčiji (9.4.).
  • 22.03.2024 | WU19
    Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP 2024
    Dekliško mladinsko reprezentanco do 19 let čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naše mladinke bodo kvalifikacije v skupini A1 odigrale doma, vse tri tekme bodo v Radencih; uvodoma proti Španiji (3.4.), potem še proti Danski (6.4.) in Grčiji (9.4.).
  • 23.02.2024 | WU19
    Z igro in goli do zmage v Dekanih
    Dekliška mladinska reprezentanca do 19 let je na drugi prijateljski tekmi v Dekanih s 3:1 premagala hrvaške vrstnice.
  • 22.02.2024 | WU19
    V petek s Hrvaško v Dekanih
    Dekliška mladinska reprezentanca do 19 let je v sredo v Kopru odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem proti Hrvaški. V petek ob 11.30 pa se bo s Hrvaško pomerila vnovič, tekma bo v Dekanih.

DELI NA