02.10.2021 | NZS
Za Botrstvo v športu zbrali 120 tisoč evrov!

V petek je bil stadion Stožice odet v dobrodelnost. Na Dobrodelnem nogometnem večeru Fundacije Miroslava Cerarja se je igralo za dober namen. Zbranih 120.000 evrov bo šlo za projekt Botrstvo v športu, ki s štipendijami podpira mlade športnike in športnice iz socialno šibkejših okolij.

Toda najprej se vrnimo v leto 2015, ko je Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez ustanovil posebno Fundacijo za podporo mladim športnikom iz socialno šibkejših okolij. Fundacija je bila ustanovljena z namenom zbiranja sredstev za mlade perspektivne športnike, ki so uspešni tako na področju športa, kot tudi na področju izobraževanja in izhajajo iz socialnih šibkejših okolij. Leta 2021 je fundacija dobila novo ime – Fundacija Miroslava Cerarja in z Združenjem prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje združila moči v projektu Botrstvo v športu, ki nadaljuje poslanstvo fundacije.

OKS je s Fundacijo Miroslava Cerarja, ob sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije, pripravil Dobrodelni nogometni večer. Na njem sta se na nogometni tekmi pomerili ekipi OKS in UEFA / NZS, kateri so sestavljali svetovno znani športni obrazi. Za projekt Botrstvo v športu so vsi donatorji, ki so se zbrali na ljubljanskem stadionu, skupaj zbrali izjemnih 120 tisoč evrov. Ti bodo v celoti namenjeni štipendiranju mladih športnikov in športnic iz socialno šibkejših okolij.

»Vsem donatorjem se izjemno toplo zahvaljujem! Posebej se moram zahvaliti mojemu sokrajanu Aleksandru Čeferinu, za velik posluh pri tovrstni aktivnosti!« je v svojem nagovoru dejal Miroslav Cerar, predsednik fundacije, ki nosi njegovo ime in dodal: »Ime ni pomembno, pomembna je vsebina tega dogodka. Starši in otroci, ki bodo vključeni v naš projekt, bodo izjemno hvaležni. V projekt Botrstva v športu so vključeni športniki, ki morajo svojo uspešnost pokazati tudi pri izobraževanju. Celoten projekt je tudi zato izjemno transparenten.«

Cerar je nato na oder povabil Aleksandra Čeferina, predsednika evropske nogometne zveze (UEFA) in častnega pokrovitelja dobrodelnega večera ter mu v znak zahvale izročil srebrnik s svojo podobo na konju z ročaji iz olimpijskih iger leta 1964, ki sta ga zasnovala OKS in podjetje Elementum. »Krasno je, da delamo dobrodelno in bomo tudi v prihodnje. Menim, da bi vsaka mlada ali starejša oseba morala imeti možnost, da se ukvarja s športom. Prava tragedija je, da se mladi iz socialno šibkejših okolij ne morejo ukvarjati s športom. A tako pač je, mi jim moramo pomagati po najboljših močeh,« se je na dogodek ozl Čeferin. Obenem je izrazil hvaležnost, da je bil lahko prisoten in pripomogel k odlični izvedbi dogodka in pristavil: »Tovrstni dogodki so dogodki, na katerih pokažemo dobro voljo, pozitivno energijo, ki jo manjka nasploh povsod, v Evropi in širše.«

V svoji zahvali je izpostavil tudi vse štiri tuje goste, nekdanje uspešne nogometaše Luisa Figa, Zvonimirja Bobana, Robbieja Keana in Maxwella Scherrerja. »Vedno jih povabim, ker so izvrstni nogometaši, imajo radi dobrodelnost in ker z njimi ob boku nikoli ne izgubim!« je v šaljivem tonu nadaljeval Čeferin in nato napovedal naslednji veliki dogodek večera. »Nekaj igralcev med ekipama smo zamenjali, nato sta se nam poškodovala najboljša igralca. Tekma je bila tako dokaj izenačena. Upam, da prihodnje leto ne bomo smučali, saj bom potem jaz med trenerji,« je še dodal in na oder povabil Tino Maze. Nekdanja izjemna alpska smučarka, dobitnica dveh zlatih olimpijskih kolajn je prevzela lento glavnega botra in bo tako v naslednjem letu dni bdela nad Botrstvom v športu.

Čeferinu pa »ni dolžna« ostala niti Mazejeva. »Gospod Čeferin je letvico postavil resnično visoko, a poznate me kot zmagovalko, ki vedno želi biti od nekoga boljša. Pred nekaj dnevi sem razmišljala, da tako kot sem želela preseči Lindsey Vonn, ki je v eni sezoni osvojila 2000 smučarskih točk, tako se bom po najboljših močeh potrudila tudi pri tem izzivu. Smučanje je morda res nekoliko bolj zahtevno, a upam, da se znova vidimo,« je dejala nekdanja smučarka in za konec pohvalila še vse sodelujoče na igrišču. »Vsi smo se borili po najboljših močeh, nič nam ni bilo prizanesenega. Prijetna in borbena igra se je razvila, zato čestitke vsem sodelujočim,« je dodala.

Nogometna tekma, na kateri je bil rezultat povsem drugotnega pomena, se je končala sicer v korist ekipe UEFA / NZS s kapetanom Čeferinom. Ta je bila od zasedbe OKS boljša s 4:3, a za uspešen razplet trepetala vse do konca. Slovenski olimpijci so namreč v končnici izjemno zapretili, dosegli dva zadetka, njihov nalet pa je nato zaustavil zadnji sodniški pisk. Posebna čast je na tekmi pripadla Janji Garnbret, ki se je poleti zapisala v zgodovino iger kot prva zmagovalka v športnem plezanju. Na tokratnem druženju ji je pripadla prva podaja.

Za ekipo UEFA / NZS so sicer igrali Robert Volk, Mišo Brečko, Zala Kuštrin, Miran Pavlin, Milivoje Novaković, Boštjan Cesar, Radenko Mijatović, Robert Kranjec, Radoslav Nesterović in že omenjeni Aleksander Čeferin, Luis Figo, Zvonimir Boban, Robbie Keane in Maxwell Scherrer. Nasproti so jim stali Marko Simeunović, Primož Gliha, Benjamin Savšek, Vesna Fabjan, Peter Kauzer, Jani Klemenčič, Mile Aćimović, Jure Košir, Aleksandar Radovsavljević, Branko ilić, Ivan Trajković, Kaja Kajzer, Luka Janežič, Žan Rudolf, Tomaž Razingar, Luka Žvižej, Andrej Kastelic, Marko Milić, Dragutin Špiranec, Tina Šutej, Tomaž Barada, Janez Sodržnik, Stanko Glažar, Amir Karić in kapetanka Tina Maze.

Z letošnjim dogodkom sta OKS in Fundacija Miroslava Cerarja zbiranje prepotrebnih sredstev za nadarjene športnike iz socialno šibkejših okolij še dodatno športno nadgradila. V preteklih letih je zbiranje sredstev potekalo na dobrodelni večerji, z neposrednim prenosom na TV Slovenija. Tudi tokrat si bodo lahko vsi športni sladokusci reportažo nogometnega dogajanja ogledali na isti televiziji.

Tekst: OKS
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.10.2021 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Ekonom
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 01.10.2021 | NZS
  Dobrodelni nogometni večer na Stožicah z Aleksandrom Čeferinom in Luisom Figom
  Aleksander Čeferin, Luis Figo, Maxwell Scherrer, Zvonimir Boban in Robbie Keane bodo v petek zvečer pritekli na zelenico Stožic v sklopu dobrodelnega nogometnega dogodka Fundacije Miroslava Cerarja, na katerem bodo skupaj s slovenskimi olimpijci odigrali nogometno tekmo ter zbirali sredstva za dobrodelni projekt Botrstvo v športu.
 • 13.09.2021 | NZS
  Izvršni odbor z novimi 317.335 EUR pomoči, skupaj klubom že več kot milijon
  Člani izvršnega odbora NZS so se v prejšnjem tednu sestali na 15. seji in sprejeli nekaj odločitev, s katerimi bodo nekoliko olajšali delovanje klubov v času med in po epidemiji COVID-19. Ker bo epidemija krojila tudi nadaljevanje leta 2021, je NZS sprejela nove oblike pomoči klubom.
 • 09.09.2021 | NZS
  Poslovil se je Danilo Popivoda
  V 75. letu starosti je umrl velikan slovenskega nogometa Danilo Popivoda. Nekdanji odlični napadalec je za jugoslovansko reprezentanco odigral 20 tekem in bil član izbrane vrste na svetovnem prvenstvu leta 1974.
 • 07.09.2021 | NZS
  Odziv ob dogodkih na tekmi 3. SNL v Škofji Loki
  Na Nogometni zvezi Slovenije smo z ogorčenostjo spremljali incident, ki se je pred dnevi zgodil na tekmi 3. SNL Zahod med domačo Škofjo Loko in Izolo. Incident, ko je na igrišče vdrla skupina huliganov in napadla gostujoče nogometaše in igralce, najhuje obsojamo in bomo storili vse v svoji moči, da podobne incidente na slovenskih nogometnih igriščih preprečimo.
 • 26.07.2021 | NZS
  Poslovil se je Ivan Toplak
  V 90. letu starosti je v Mariboru umrl nekdanji odlični nogometaš, kasneje pa trener in selektor, Ivan Toplak.
 • 29.06.2021 | NZS
  Po 13. seji IO NZS
  Na 13. seji so člani IO NZS poleg odločitve o uporabi tehnologije VAR v slovenskem prvoligaškem nogometu in sestave ligaških tekmovanj pod okriljem NZS sprejeli tudi odločitev o finančni stimulaciji klubom za vključevanje mladih igralcev, potrdili koledar ženskih in futsal tekmovanj, ter se seznanili s poročilom o licenciranju klubov 2021/22.
 • 29.06.2021 | NZS
  Sestava lig za sezono 2021/22
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije se je sestal na svoji 13. seji, na njej pa so sprejeli nekaj pomembnih odločitev za začetek prihajajoče nogometne sezone. Med njimi tudi sklepe o sestavi lig pod okriljem NZS.
 • 09.06.2021 | NZS
  Izvršni odbor na 12. seji potrdil predlog finančne vzpodbude za bodoče drugoligaše
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 12. seji sprejel sklepa, ki bosta klubom prinesla neposredno finančno korist. Potrjena sta bila namreč sklepa o finančni vzpodbudi klubom, ki napredujejo v 2. SNL in sofinanciranje stroškov za sodniška in delegatska nadomestila za mladinske in ženske kategorije. Imenovan je bil tudi selektor reprezentance do 15 let.

DELI NA