09.04.2018 | Ženska A
Z novo dozo samozavesti nad Nemčijo

Slovenska ženska članska reprezentanca jutri, v torek, nadaljuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo (to bo že osmo po vrsti), ki bo prihodnje leto med 7. junijem in 7. julijem v Franciji.

Slovenke jutri v Domžalah, ob 16. uri, gostijo Nemčijo, osemkratne evropske in dvakratne svetovne prvakinje.

Tekmo bo na sporedu na TV Slovenija 2.

Kvalifikacije za SP 2019, 10.4.
Slovenija – Nemčija (16.00) (prenos na TV Slovenija 2)

Bil bi čudež

Naša izbrana vrsta je v petek odigrala tekmo proti Islandiji (0:2), Nemke so minuli vikend porazile Češko (4:0). V naši izbrani vrsti vlada dobro vzdušje, igra, predvsem v drugem delu, hrabri in obeta. „Ves čas ponavljam, tako je tudi pred tekmo z Nemčijo: želim, da si igralke upajo igrati. Ker znajo,“ poudari selektor Borut Jarc, ki se za hip še ozre na petkov obračun.

„Igralke se zavedajo, da sta jih napaki, neumnosti iz avta, proti Islandiji, ki je po kvaliteti na nivoju Nemčije, stali remija. To pa bi bil velik čudež!“ je Jarc opozoril na zbranost, ki je za hip popustila, izkušene tekmice so to s pridom izkoristile in na prelahak način prišle do golov in točk.

Brez težav

„Vikend je minil v znamenju regeneracije in pozitivnega razmišlja,“ selektor razkrije diapazon aktivnosti, ki so obeležile soboto in nedeljo. „Skoraj ne morem verjeti, na voljo imam vseh 22 igralk, ki nimajo težav s poškodbami. Iz dneva v dan delajo boljše,“ hvali selektor svoje varovanke, ki so se včeraj seznanile s tekmicami, vodilno skupino kvalifikacijske skupine 5. Nemke imajo na 1. mestu 12 točk, Slovenija je četrta s tremi točkami.

Zgoščena formacija

„Verjamem, da jim lahko z zgoščeno formacijo onemogočimo, da ne bodo z lahkoto prihajale skozi našo obrambo in se sprehajale. Sicer pa imata nemška moška in ženska reprezentanca skorajda identičen model, razlika le je pri nekaterih taktičnih značilnostih in zamislih. Vse nemške igralke napadajo in se branijo, o njihovi moči, agresiji, fizični pripravljenosti in tekalnih sposobnostih ne bi izgubljal besed. Vsaki naši igralki mora biti v veselje, da igra proti Nemčiji,“ sklene selektor.

„Proti Nemčiji bo recept podoben: zbrano, disciplinirano in agresivno v obrambi. V napadu ne bo veliko priložnosti. Ko se bodo pojavile, jih bo treba realizirati. Vsem nam je jasno, da je Nemčija svetovna velesila. To so tekme, na katerih se uživa!“ dodaja vezistka Dominika Čonč, ki bo ob odsotnosti poškodovane Mateje Zver nosila kapetanski trak. Dominiki so sicer godile pohvale po obračunu z Islandijo, a povsem zadovoljna razumljivo ni bila.

Korak dalje

„Smo zadovoljne, a je ostal tisti grenak priokus, ker smo prejeli naivna zadetka. Verjetno bo zdaj ta sila, da ne zaspimo. Sposobne smo za korak naprej. Saj enega smo že naredile, če primerjamo petkovo tekmo proti Islandiji in ostale proti tej državi,“ meni Čončeva.

Slovenska reprezentanca: 
Melanija Pasar
 (ŽNK Ankaran), Lana Golob (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Špela Rozmarič (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Kristina Erman (PSV Eindhoven NIZ), Katarina Gadnik (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Anja Prša (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Laura Škvorc (ŽNK Olimpija Ljubljana), Kaja Eržen (WFC Tavagnacco ITA), Maruša Sevšek (ŽNK Olimpija Ljubljana), Karmen Ulbin (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Manja Rogan (ŽNK Olimpija Ljubljana), Dominika Čonč (RCD Espanyol ŠPA), Kaja Korošec (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Lara Prašnikar (Turbine Potsdam NEM), Nika Babnik (ŽNK Krim Rolljet), Zala Kuštrin (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Kaja Jerina (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Barbara Kralj (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Špela Kolbl (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Evelina Kos (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Meršnik (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Ines Krajnc (ŽNK Maribor).

Nemčija z novim selektorjem

Nemčija je vnovič suvereno začela kvalifikacije za SP 2019. Uvodoma so doma porazile Slovenijo (6:0), potem so v gosteh z minimalnih 1:0 v gosteh slavile proti Češki. Na tretji tekmi pa so Nemke izgubile, v Wiesbadnu je bila od njih s 3:2 boljša Islandija. Leto so Nemke sklenile z dvema visokima zmagama (11:0 proti Ferski otokom in 4:0 proti Franciji).

Jutri bodo Nemke odigrale peto tekmo v koledarskem letu. Selekcijo po novem vodi Horst Hrubesch, ki je prvi moški na selektorskem mestu nemške ženske reprezentance po Geru Bisanzu, ki je Nemčijo vodil med letoma 1982 in 1996. "Zelo rad pomagam," je ob nastopu funkcije dejal Hrubesch, ki je vsaj začasno nasledil Steffi Jones.

Izjemna kariera

Hrubesch je v bundesligi igral za Rot-Weiss Essen, Hamburger SV in Borussio Dortmund, kasneje pa tudi za Standard iz Liega. Največji pečat je pustil v Hamburgu, s katerim je leta 1979, 1982 in 1983 osvojil naslov nemškega prvaka, leta 1983 pa tudi takratni evropski pokal prvakov, predhodnika lige prvakov. Hrubesch je v bundesligi odigral 224 tekem in dosegel 136 golov, kar je drugo najboljše povprečje doseženih golov v nemški ligi vseh časov, presega pa ga le sloviti Gerd Müller. Z nemško reprezentanco se je Hrubesch leta 1980 veselil naslova evropskega prvaka, ter drugega mesta na svetovnem prvenstvu 1982. V trenerske vode je zašel leta 1986.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.

DELI NA