01.12.2022 | Sodniki
ZNSS na delavnici Uefa sodniške konvencije na Dunaju

V avstrijski prestolnici je med torkom in četrtkom potekala dvodnevna delavnica "Uefa Referee Convention Workshop", kjer je šlo za srečanje sodniških predstavnikov iz 54 držav članic Evropske nogometne zveze (Uefa), ki so odgovorni za izpolnjevanje zahtev in normativov, ki jih s kriteriji in parametri predpisuje Uefina sodniška konvencija.

Zbrane je na otvoritvi delavnice sprva nagovoril šef evropskih sodnikov Roberto Rosetti iz Torina, nato pa so predavatelji Rob Hennessy iz Irske, Sarunas Tamulynas iz Litve, Jose Fontelas iz Portugalske, Katia Senesi iz Italije, Gyöngyi Gaál iz Madžarske in Nathalie Qaqaye iz Švice predstavili različne teme.

Po delu v skupinah so nato udeleženci predstavili enotne zaključke s predlogi za nadaljnje razvojne korake po posameznih področjih, kjer so:

 • iskali načine in možnosti pri kampanjah za ozaveščanje vloge sodnikov in preprečevanja nasilja and njimi
 • podrobno razpravljali o težavah zaposlovanja in zadrževanja sodnikov v Evropi
 • analizirali in razpravljali o razvoju ženskih sodnic
 • prejeli povratne informacije s skupinskih srečanj, ki so bile posredovane celotni delavnici
 • krepili mrežo vodij z uporabo smernic sodniške konvencije UEFA po vsej Evropi

Na Dunaju je bil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je pred povratkom v domovino strnil nekaj vtisov:

" Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je članica NZS in je bila ena izmed prvih članic, ko je 30.07.2007 pristopila k UEFA sodniški konvenciji ter od tedaj uspešno izvaja svoje aktivnosti skladno z visokimi mednarodno uveljavljenimi standardi in načeli. Aktivnosti in usmeritve sodnic in sodnikov temeljijo na celovitem sistemu, ki zagotavlja visoko usposobljenost, kakovostno sojenje in najvišjo možno enovitost kriterijev na vseh nivojih tekmovanja. Na Dunaju smo potrdili, da v celoti izpolnjujemo kriterije in vse ostale zahteve iz sodniške konvencije krovne evropske nogometne organizacije."

Na delavnici so udeleženci poglobljeno izmenjevali mnenja in izkušnje o posodobljeni razvojni sodniških strategiji Uefa-e, govorili o pritiskih in nasilju nad sodniki, delili poglede in najboljše prakse glede rekrutacije in zadrževanja sodnikov ter pridobivanja novih sodniških kadrov ter analizirali in razpravljali o razvoju ženskega sojenja.

Tekst: NZS

SORODNE NOVICE

 • 06.02.2023 | Sodniki
  Delegiranje sodnikov za uvodni pomladni krog sezone 2022/23
  Znano je delegiranje sodnikov za uvodni spomladanski krog 32. sezone slovenskega državnega prvenstva Prve lige Telemach 2022/23.
 • 05.02.2023 | Sodniki
  Sodniki na intenzivnih pripravah v Antalyi
  Potem ko so se minuli teden na seminarju v Rimu najboljši evropski sodniki seznanili z najnovejšimi smernicami Uefe, se je v petek zgodaj zjutraj preko ljubljanskega in zagrebškega letališča na redni zimski seminar v Antalyo odpravilo 35 sodnikov A liste, 9 mednarodnih pomočnikov in štiri mednarodne sodnice. Pod vznožjem gorovja Taurus bodo v Beleku elitni slovenski arbitri pred začetkom spomladanskega dela tekmovanj NZS usklajevali in poenotili kriterije, seznanili pa se bodo s praktičnimi navodili s pomočjo posnetkov iz evropskih tekem, tekem iz slovenske Prve lige Telemach ter tudi s posnetki iz nižjih tekmovalnih nivojev.
 • 04.02.2023 | Sodniki
  Dan boja proti raku tudi s sodniki
  Današnji svetovni dan boja proti raku je mednarodni dan namenjen ozaveščanju ter spodbujanju preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka. Sodniki in sodnice so opozorili, da redna telesna aktivnost pripomore k manjšem pojavljanju številnih oblik rakastih bolezni, saj je več kot tretjino primerov raka mogoče preprečiti, drugo tretjino je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in jo pravilno zdravimo lahko vsako leto rešimo veliko življenj.
 • 01.02.2023 | Sodniki
  Vinčić, Jug in Obrenović na seminarju UEFA v Rimu
  Pod okriljem UEFA med nedeljo in četrtkom poteka tudi 31. seminar elitnih sodnikov in sodnic ter arbitrov 1. kakovostnega ranga pred nadaljevanjem spomladanskih evropskih klubskih tekmovanj. V enem najstarejših mest na svetu, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih se je zbralo 56 sodnikov elitne in 1. kakovostne ravni sodnikov Uefa, ki vsaka šteje po 28 mož v črnem. Z njimi je še 17 najboljših sodnic na stari celini in 13 video sodnikov (VAR).
 • 31.01.2023 | Sodniki
  Tjaša Misja in Vanja Janković v Rimu
  Po tem, ko se je v soboto na Apeninih zaključil 7. Uefa seminar za uveljavljene pomočnike sodnikov, se je v nedeljo v večnem mestu začel 32. Uefa seminar za nove FIFA sodnike in sodnice. V Rimu se tako mudita tudi Slovenki, ki sta bili z letom 2023 uvrščeni na mednarodno listo sodnikov in sodnic in sicer Tjaša Misja iz Gornje Radgone in Vanja Janković iz Žabnice.
 • 29.01.2023 | Sodniki
  V Novi Gorici prvo testiranje telesne pripravljenosti v novem letu
  S preverjanjem telesne pripravljenosti so se včeraj na Severnoprimorskem v Novi Gorici na prvem letošnjem preizkusu spopadli pomočniki A1 liste, sodnice ženske A in A1 liste in talenti vseh nivojev ter kandidati sodniki in pomočniki za prehod v izobraževalni sistem na državnem nivoju. Igrišče z umetno travo v novogoriškem športnem parku je v ugodni klimi in sončnem vremenu zasedlo 118 sodnikov in sodnic.
 • 26.01.2023 | Sodniki
  Kordež, Praprotnik in Žunič v Rimu
  Med sredo in petkom v italijanski prestolnici- Rim- na sklic sodniškega komiteja evropskih sodnikov Uefa poteka 7. seminar mednarodnih pomočnikov sodnika. V večno mesto so se včeraj odpravili tudi trije naši uveljavljeni mednarodni pomočniki in sicer (od leve proti desni) 39-letni Matej Žunič iz Kranja, 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem in 37-letni Jure Praprotnik iz Ljubljane, ki se pri zahodnih sosedih na Apeninskem polotoku mudijo v družbi še 44 pomočnikov sodnika iz 33 držav na stari celini.
 • 23.01.2023 | Sodniki
  Na Ptuju zbirajo prijave za sodniški tečaj do 20.2.2023
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Ptuj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice s čimer bi povečali število sodnikov za sojenje v številnih tekmovanjih. Rok za prijave na tečaj je ponedeljek, 20. februar 2023. Več informacij 041-669-686 (Roman).
 • 22.01.2023 | Sodniki
  Novih 16 sodnikov na Online tečaju preko spleta
  Včeraj je bil na podlagi najboljših praks in priporočil Evropske nogometne zveze (Uefa) v povezavi z dostopnostjo moderne tehnologije in vsakdanjikom mladostnikov izpeljan prvi Online- spletni sodniški tečaj. Z metodo E-učenja je sodniški tečaj za nove sodnike pripravnike uspešno opravilo 16 kandidatov od tega tudi 2 dekleti. Društvo nogometnih sodnikov Ljubljana je pridobilo 11 novih sodnikov, MDNS Celje 4 nove sodnike ter DNSG Kranj eno sodnico.
 • 20.01.2023 | Sodniki
  FIFA sodnica obiskala ŽNK Olimpija
  V ponedeljek so pripravljalno obdobje začele tudi slovenske pokalne prvakinje ekipa ŽNK Olimpije. Za popestritev uvodnega tedna po vsakodnevnih napornih fizičnih treningih so v klubu iz prestolnice včeraj organizirali sodniško popoldne po vzoru izpeljanega dogodkav mesecu novembru, ko je sodniški oddelek obiskal dekliško šolo. V press centru stadiona Stožice je bila z vodjo sodniškega oddelka tudi najboljša slovenska sodnica Aleksandra Česen (FIFA od 2014), na dogodku pa se je poleg specialne predstavitve modusa operandi naše sodnice izvedlo tudi strokovno predavanje s tolmačenjem dogodkov in interpretacijo pravil nogometne igre.

DELI NA