01.12.2022 | Sodniki
ZNSS na delavnici Uefa sodniške konvencije na Dunaju

V avstrijski prestolnici je med torkom in četrtkom potekala dvodnevna delavnica "Uefa Referee Convention Workshop", kjer je šlo za srečanje sodniških predstavnikov iz 54 držav članic Evropske nogometne zveze (Uefa), ki so odgovorni za izpolnjevanje zahtev in normativov, ki jih s kriteriji in parametri predpisuje Uefina sodniška konvencija.

Zbrane je na otvoritvi delavnice sprva nagovoril šef evropskih sodnikov Roberto Rosetti iz Torina, nato pa so predavatelji Rob Hennessy iz Irske, Sarunas Tamulynas iz Litve, Jose Fontelas iz Portugalske, Katia Senesi iz Italije, Gyöngyi Gaál iz Madžarske in Nathalie Qaqaye iz Švice predstavili različne teme.

Po delu v skupinah so nato udeleženci predstavili enotne zaključke s predlogi za nadaljnje razvojne korake po posameznih področjih, kjer so:

 • iskali načine in možnosti pri kampanjah za ozaveščanje vloge sodnikov in preprečevanja nasilja and njimi
 • podrobno razpravljali o težavah zaposlovanja in zadrževanja sodnikov v Evropi
 • analizirali in razpravljali o razvoju ženskih sodnic
 • prejeli povratne informacije s skupinskih srečanj, ki so bile posredovane celotni delavnici
 • krepili mrežo vodij z uporabo smernic sodniške konvencije UEFA po vsej Evropi

Na Dunaju je bil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je pred povratkom v domovino strnil nekaj vtisov:

" Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je članica NZS in je bila ena izmed prvih članic, ko je 30.07.2007 pristopila k UEFA sodniški konvenciji ter od tedaj uspešno izvaja svoje aktivnosti skladno z visokimi mednarodno uveljavljenimi standardi in načeli. Aktivnosti in usmeritve sodnic in sodnikov temeljijo na celovitem sistemu, ki zagotavlja visoko usposobljenost, kakovostno sojenje in najvišjo možno enovitost kriterijev na vseh nivojih tekmovanja. Na Dunaju smo potrdili, da v celoti izpolnjujemo kriterije in vse ostale zahteve iz sodniške konvencije krovne evropske nogometne organizacije."

Na delavnici so udeleženci poglobljeno izmenjevali mnenja in izkušnje o posodobljeni razvojni sodniških strategiji Uefa-e, govorili o pritiskih in nasilju nad sodniki, delili poglede in najboljše prakse glede rekrutacije in zadrževanja sodnikov ter pridobivanja novih sodniških kadrov ter analizirali in razpravljali o razvoju ženskega sojenja.

Tekst: NZS

SORODNE NOVICE

 • 29.01.2023 | Sodniki
  V Novi Gorici prvo testiranje telesne pripravljenosti v novem letu
  S preverjanjem telesne pripravljenosti so se včeraj na Severnoprimorskem v Novi Gorici na prvem letošnjem preizkusu spopadli pomočniki A1 liste, sodnice ženske A in A1 liste in talenti vseh nivojev ter kandidati sodniki in pomočniki za prehod v izobraževalni sistem na državnem nivoju. Igrišče z umetno travo v novogoriškem športnem parku je v ugodni klimi in sončnem vremenu zasedlo 118 sodnikov in sodnic.
 • 26.01.2023 | Sodniki
  Kordež, Praprotnik in Žunič v Rimu
  Med sredo in petkom v italijanski prestolnici- Rim- na sklic sodniškega komiteja evropskih sodnikov Uefa poteka 7. seminar mednarodnih pomočnikov sodnika. V večno mesto so se včeraj odpravili tudi trije naši uveljavljeni mednarodni pomočniki in sicer (od leve proti desni) 39-letni Matej Žunič iz Kranja, 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem in 37-letni Jure Praprotnik iz Ljubljane, ki se pri zahodnih sosedih na Apeninskem polotoku mudijo v družbi še 44 pomočnikov sodnika iz 33 držav na stari celini.
 • 23.01.2023 | Sodniki
  Na Ptuju zbirajo prijave za sodniški tečaj do 20.2.2023
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Ptuj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice s čimer bi povečali število sodnikov za sojenje v številnih tekmovanjih. Rok za prijave na tečaj je ponedeljek, 20. februar 2023. Več informacij 041-669-686 (Roman).
 • 22.01.2023 | Sodniki
  Novih 16 sodnikov na Online tečaju preko spleta
  Včeraj je bil na podlagi najboljših praks in priporočil Evropske nogometne zveze (Uefa) v povezavi z dostopnostjo moderne tehnologije in vsakdanjikom mladostnikov izpeljan prvi Online- spletni sodniški tečaj. Z metodo E-učenja je sodniški tečaj za nove sodnike pripravnike uspešno opravilo 16 kandidatov od tega tudi 2 dekleti. Društvo nogometnih sodnikov Ljubljana je pridobilo 11 novih sodnikov, MDNS Celje 4 nove sodnike ter DNSG Kranj eno sodnico.
 • 20.01.2023 | Sodniki
  FIFA sodnica obiskala ŽNK Olimpija
  V ponedeljek so pripravljalno obdobje začele tudi slovenske pokalne prvakinje ekipa ŽNK Olimpije. Za popestritev uvodnega tedna po vsakodnevnih napornih fizičnih treningih so v klubu iz prestolnice včeraj organizirali sodniško popoldne po vzoru izpeljanega dogodkav mesecu novembru, ko je sodniški oddelek obiskal dekliško šolo. V press centru stadiona Stožice je bila z vodjo sodniškega oddelka tudi najboljša slovenska sodnica Aleksandra Česen (FIFA od 2014), na dogodku pa se je poleg specialne predstavitve modusa operandi naše sodnice izvedlo tudi strokovno predavanje s tolmačenjem dogodkov in interpretacijo pravil nogometne igre.
 • 19.01.2023 | Sodniki
  Liste sodnikov v letu 2023
  Sprejete so liste sodnikov za leto 2023, kjer je prišlo do določenih korekcij, saj A listo sodnikov med drugimi zapuščata tudi dolgoletna prvoligaška sodnika Dragoslav Perić in Roberto Ponis - oba uvrščena na VAR listo video sodnikov- med najbolj odmevnimi imeni na A1 listi pa je slednjo zaradi sodniške upokojitve zapustil Robert Vukan.
 • 13.01.2023 | Sodniki
  Sodniški video priročnik
  Vse od aprila 2020 je na naši spletni strani možnost testiranja presoje ofsajda, od današnjega dne pa je za vse ljubitelje nogometa implementiran tudi sodniški video priročnik, ki je na voljo za vse – sodnike in sodnice, kakor tudi za širšo zainteresirano javnost.
 • 13.01.2023 | Sodniki
  Futsal week v Poreču
  Na istrskem polotoku v Poreču v okviru organizacije Futsal week od srede do nedelje poteka mednarodni reprezentančni turnir v dvoranskem nogometu na katerem sodelujejo izbrane vrste BiH, Estonije, Finske, Grenlandije, Madžarske in Romunije. Na posebno povabilo organizatorjev za potek igre v skladu s pravili skrbijo tudi trije Slovenci, iz dežele na sončni strani Alp pa prihaja tudi eden od dveh kontrolorjev sojenja. V zahodni Istri sta mednarodna sodnika Aleš Perič Močnik iz Šenčurja in Jernej Petek iz Ljutomera, z njima pa je še nadarjeni severni Primorec Alen Božič iz Nove Gorice.
 • 11.01.2023 | Sodniki
  Novogoriški sodniki pričeli s skupinskimi treningi
  Poročali smo že, da so od prvi torek v novem letu sodniki in sodnice začeli s fizičnimi treningi v osmih regionalnih centrih po vsej državi, včeraj pa je oživelo dogajanje tudi v Vipavi, kjer so se na uvodni skupni fizični aktivnosti zbrali člani Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Nova Gorica, s katerimi sta se na prvem treningu potila tudi dva nova sodnika kandidata.
 • 05.01.2023 | Sodniki
  Postani sodnik preko spleta - 21. januar 2023
  Opravi online tečaj za nove sodnike in postani sodnik ali sodnica preko spleta v soboto 21. januarja 2023. Videokonferenčna povezava bo udeležencem posredovana do začetka tečaja po e-pošti, zato se je za udeležbo potrebno predhodno prijaviti. Brezplačne prijave do začetka tečaja posredujte preko e-pošte na znss@nzs.si , dodatne informacije pa lahko pridobite tudi po telefonu na 051-394-737 (Žiga).

DELI NA