19.03.2024 | Sodniki
Vinčić v Varšavo na playoff za uvrstitev na EURO 2024

Petinosemdeset dni pred začetkom Evropskega prvenstva v Nemčiji (UEFA Euro 2024), na katerem bo po letu 2000 svoj drugi nastop imela tudi slovenska izbrana vrsta je znanih 21 udeležencev, za preostala tri prosta mesta na 17. zaključnem turnirju najboljših reprezentanc na Stari celini pa se bo v dodatnih kvalifikacijah na polfinalnih tekmah pomerilo dvanajst držav.

Največ pozornosti za slovenske ljubitelje nogometa bo usmerjeno v skupino A, kjer bo na delu prva slovenska piščalka in član elitne kategorije 31. sodnikov Uefa Slavko Vinčić iz Maribora. Štiriinštiridesetletni mojster upravljanja s piščalko se po 28. marcu 2023 in arbitraži dvoboja za EP 2024 med Poljsko in Albanijo jutri vrača v državo z 38 mio prebivalci, kjer bo v četrtek zvečer v Varšavi sodil dvoboj med Poljsko in Estonijo.

V glavnem mestu Poljske ob reki Visli bosta v njegovi sodniški ekipi še oba asistenta Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca in Andraž Kovačič iz Ljubljane, četrti sodnik bo Matej Jug, v vlogi video sodnikov pa bosta Nejc Kajtazović iz Kranja (VAR) in Rade Obrenović iz Ljubljane (AVAR). Kontrolor sojenja bo 51-letni Španec Carlos Clos Gómez iz Zaragoze, ki je bil mednarodni FIFA sodnik med leti 2009 in 2017.

Na stadionu Narodowy, ki sprejme nekaj več kot 56.000 gledalcev in je gostil otvoritveno tekmo EP 2012 (Poljska - Grčija) ter finale lige Europa 2015 (Dnipro -Sevilla) je bil nazadnje med Slovenci David Šmajc, ki je 7. septembra 2023 debitiral v evropskih reprezentančnih kvalifikacijah za Euro 2024 na tekmi med Poljsko in Ferskimi otoki, med kontrolorji sojenja pa je bil nazadnje v Varšavi Darko Čeferin, ki je 8. septembra 2021 v kvalifikacijah za SP 2022 nadziral sojenje nemške sodniške ekipe na tekmi med Poljsko in Anglijo.

Spomnimo, da je v kvalifikacijah za Euro 2024 Slavko Vinčić sodil tri tekme, kjer je pot začel spomladi 2023 v Varšavi na dvoboju Poljska - Albanija, septembra je vodil dvoboj Romunija - Izrael v Bukarešti, v oktobru pa je s piščalko upravljal v Pragi na tekmi med Ukrajino in Severno Makedonijo.

Šest polfinalnih tekem se bo odigralo v četrtek, tri finalne pa v nedeljo 24. marca. Tisti, ki bo želel nastopiti v Nemčiji, bo moral tako v play-offu preskočiti dve oviri. 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: Kylo

SORODNE NOVICE

 • 13.04.2024 | Sodniki
  Močnik Perič, Božič in Borošak v Poreču
  Na posebno povabilo organizatorjev za potek igre v skladu s pravili skrbita 37-letni mednarodni FIFA sodnik Aleš Perič Močnik iz Šenčurja (član DNSG Kranj) in in 33-letni Alen Božič iz Vipave (MDNS Nova Gorica), z njima pa je na zahodu Istre tudi nekdanji mednarodni sodnik med leti 1996-2006 in Uefa kontrolor sojenja Silvo Borošak iz Maribora (predsednik SO za Futsal pri ZNSS).
 • 12.04.2024 | Sodniki
  Večni derbi bo sodil Martin Matoša
  Odgovorni pri komisiji za odrejanje sodnikov so sporočili, da bo večni derbi med Olimpijo in Mariborom v okviru zaostale tekme 26. kroga 1. SNL v prestolnici vodil najmlajši slovenski mednarodni sodnik Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, kar bo zanj jubilejna 30 tekma v elitni slovenski nogometni ligi.
 • 11.04.2024 | Sodniki
  Pomladanski seminar z analizo sodnikov in pomočnikov
  Po koncu prvega dela pomladanskih tekmovanj NZS in pred zaključnimi prvenstvenimi dvoboji, so se na sončno četrtkovo popoldne na izobraževalnem seminarju na sedežu NZS zbral del sodnikov A liste iz 2 in 3. SNL, pomočniki sodnikov iz A1 liste ter sodnice in pomočnice ŽNL A in A1 liste.
 • 10.04.2024 | Sodniki
  Zahović v Avstrijo na turnir predkroga za futsal EP 2026
  Najbolj izkušeni mednarodni slovenski sodnik dvoranskega nogometa enainštiridesetletni Admir Zahović (FIFA od 2011) se danes odpravlja 53 km južno od avstrijske prestolnice, kjer bo med četrtkom in nedeljo v kraju Eisenstadt potekal turnir predkroga kvalifikacij za Futsal evropsko prvenstvo 2026 skupine B. Na turnirju poleg gostiteljev nastopajo še izbrane vrste Izraela, San Marina in Bolgarije.
 • 09.04.2024 | Sodniki
  Šajn v Liverpool na tekmo lige Europa
  Častni predsednik ZNSS in član Uefa sodniškega odbora Vlado Šajn iz Ljubljane se jutri odpravlja v mesto ob reki Mersey, kjer bo v četrtek na prvi tekmi četrtfinala evropske lige (liga Europa) na tekmi Liverpool-Atalanta ocenjeval sojenje sodniške ekipe iz Turčije. Glavni sodnik srečanja bo 37-letni član Uefine elitne skupine sodnikov Halil Umut Meler iz mesta Selcuk na zahodu Turčije, ki je od leta 2017 uvrščen na seznam mednarodnih sodnikov FIFA.
 • 09.04.2024 | Sodniki
  Sodniške smernice za klube 2. SNL
  Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala člane Prve lige Telemach in ženske ekipe iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v konferenčni dvorani upravne stabe NZS izobraževanje iz sodniških smernic imeli še klubi 2. slovenske nogometne lige.
 • 08.04.2024 | Sodniki
  Pridi na futsal kamp na Škofije - 20.4 ob 9. uri
  Če prihajaš iz Slovenske Istre, potem imaš izvrstno priložnost, da se udeležiš sodniškega kampa s tečajem za nove sodnike dvoranskega nogometa (futsal). Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju s KMN Bronx vabita na Futsal sodniški tabor na Obali, ki bo v soboto 20. aprila na Škofijah od 9. ure.
 • 07.04.2024 | Sodniki
  Pridi na nov sodniški tečaj v Lendavo
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava - Községközi  labdarugó játékvezetők egyesülete, ki deluje drugem največjem mestu v Prekmurju, že sedaj poziva vse zainteresirane kandidate, da se prijavijo na brezplačni seminar za sodnike začetnike, ki bo potekal v mesecu maju.
 • 06.04.2024 | Sodniki
  Slovenke v Prekmurju na turnirju za dekliško mladinsko EP 2024
  Med 2. in 10. aprilom Slovenija na stadionu v Radencih in Gornji Radgoni poteka Liga B kvalifikacijske skupine 3 za uvrstitev na 25. Evropsko prvenstvo žensk do 19 let v Litvi. Poleg slovenskih deklet nastopajo še reprezentantkeDanske, Grčije in Španije, med aktivnimi udeleženkami v Pomurju pa sta tudi slovenski sodniški predstavnici in sicer nadarjena sodnica iz ženske A liste 19-letna Tajda Hlebec iz Vrhnike (na sliki levo), ki opravlja vlogo četrte sodnice in pomočnica sodnice 21-letna Kaja Škrban iz Lendave (na sliki druga levo).
 • 05.04.2024 | Sodniki
  Trening ofsajda za pomočnike sodnikov
  Pred zaključnimi dvoboji na zelenicah v prvenstvenih tekmovanjih NZS so včeraj v NNC Brdo mladi pomočniki sodnikov iz A1 liste sodnikov in ženske A1 listi sodnic opravili specialen praktičen trening ofsajda (Pravilo igre št: XI). Na osrednjem igrišču je uradni trening pred današnjo kvalifikacijsko tekmo za EP 2025 proti Moldaviji (Spodnja Šiška, 16.30) sočasno opravljala tudi ženska A izbrana vrsta zato je 45 specialistov z zastavico, ki delujejo ob vzdolžnih črtah trening presoje in signalizacije ofsajda vadilo na igrišču št. 3.

DELI NA