12.05.2022 | Sodniki
Vinčić na finale Evropske lige v Andaluzijo

Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje.

Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić. Po 12- letih kariere sodnika z grbom FIFA bo ta mojster upravljanja piščalke s sojenjem finala lige Europa dal nov pečat v bogat sodniški življenjepis z doslej najpomembnejšo preizkušnjo, ki mu jo je v nadzorovanje in vodenje zaupal sodniški odbor UEFA. 

V zaključnih bojih evropskih tekmovanj spomladi 2021 je Slavko Vinčić poleg četrtfinala lige prvakov Porto - Chelsea, sodil v lanskem polfinalu lige Europa povratno tekmo polfinala med ekipama Arsenal - Villarreal, na lanskem poletnem EURU 2020 pa je Vinčić sodil 3 tekme od tega tudi četrtfinalni dvoboj med Belgijo in Italijo. V letošnji sezoni je sodil na 9 tekmah v ligi prvakov vključno s povratno tekmo 3. kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov, ko je v Glasgowu sodil ravno Škotom proti švedski ekipi Malmö in povratno četrtfinalno tekmo med ekipama Bayern München in Villarreal. Nazadnje je bil na mednarodni evropski sceni na prvi polfinalni tekmi lige prvakov kot četrti sodnik na Anfieldu na dvoboju Liverpool - Villarreal, ko je sodil Poljak Szymon Marciniak.

Sponimo, da je naš internacionalec na Evropskem prvenstvu leta 2012 in 2016 deloval kot 6. sodnik v ekipi Damirja Skomine, v letu 2015 je prvič sodil tudi v izločilnih fazah evropskih tekmovanj ter debitiral v zadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov v letu 2016 na tekmi med ekipama Manchester City in Celtic. Od tedaj redno sodi tekme lige prvakov, koncem leta 2019 pa je bil uvrščen v elitno skupino evropskih sodnikov UEFA. Še predtem je leta 2017 sodil na Svetovnem prvenstvu U17 v Indiji in EP U21 na Poljskem. Leta 2019 pa je prav tako na Poljskem sodil na Svetovnem prvenstvu do 20 let. 

Ob robu igrišča bosta ob boku Vinčića vsak na svojem delu vzdolžne črte delovala pomočnika sodnika Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca in Andraž Kovačič iz Ljubljane, četrti sodnik pa bo Srđan Jovanović iz Beograda. Slovenske barve bodo zastopane tudi v video sobi, kjer bo glavni VAR sodnik Nizozemec Pol Van Boekel, ob njem pa še pomočniki video sodnika Jure Praprotnik iz Ljubljane ter Španca Alejandro Hernandez Hernandez in Roberto Diaz Perez Del Palomar.

Po letu 2017 in 2021 bo za Slavka Vinčića to že tretja izkušnja s spektaklom finalne tekme po kakovosti drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Pred 5 leti je na finalni tekmi odigrani v Stockholmu na Friends areni, ko sta se pomerila nizozemski Ajax in angleški Manchester United deloval kot dodatni 5. sodnik ekipe, ki ji je poveljeval Damir Skomina in v kateri so bili še pomočnika sodnika Jure Praprotnik in Robert Vukan, dodatni 6. sodnik izza gola Matej Jug ter rezervni pomočnik Tomaž Klančnik.

V lanskem finalu lige Europa za sezono 2020/2021 v Gdansku na Poljskem med Villarrealom in Man Utd je Vinčić opravljal vlogo četrtega sodnika na tekmi, ki jo je vodil Francoz Clement Turpin. Prav slednji pa bo 28. maja na Stade de France v pariškem predmestju Saint-Denis upravjal s piščalko na finalu Lige prvakov Liverpool - Real Madrid.

Finalna tekma v Andaluziji bo tako po letu 2017 in 2019 tretji zaključni obračun v zgodovini evropskih tekmovanj, kjer bo po upokojenemu Damirju Skomini glavni sodnik na igrišču Slovenec, kar dokazuje ogromno zaupanje UEFA v naše mednarodne sodnike in sodnice, ki tako uspešno predstavljajo slovensko sojenje v tujini.

Sredin obračun na devetem največjem španskem in tretjem največjem stadionu v Andaluziji Ramón Sánchez-Pizjuán (42.714 sedežev), ki je dom Seville in je gostil polfinale Svetovnega prvenstva 1982 (Zahodna Nemčija - Francija) in finalno tekmo pokala državnih prvakov leta 1986 (Steaua - Barcelona), se bo začel ob 21. uri. Kontrolor sojenja bo Španec Carlos Velasco Carballo iz Madrida.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.06.2022 | Sodniki
  V Brežicah izpeljan poletni sodniški kamp
  Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v sodelovanju z ambicioznim ženskim nogometnim klubom iz JV dela države ŽNK Posavje na Poletni sodniški kamp v mesto ob hrvaški meji privabila mlade fante in dekleta, ki se navdušujejo nad nogometom in jih zanima tudi delo sodnikov in sodnic. V pestrem programu so vsi kandidati uspešno opravili tudi sodniški izpit za nogometne sodnike(-ce). 
 • 27.06.2022 | Sodniki
  Regijski trening kamp 10 držav v Skopju
  V prestolnici ob reki Vardar poteka regijski trening kamp 10 držav. Poleg domačih predstavnikov severno-makedonske nogometne zveze so v Skopje pripotovali mednarodni sodniki in sodnice nacionalnih sodniških zvez iz Grčije, Črne Gore, Srbije, Hrvaške, Kosova, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Albanije in Slovenije. Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije v mestu na obeh bregovih reke Vardar zastopajo predsednik David McDowell, strokovnjak za telesno pripravo sodnikov Mitja Novak, mednarodni sodnici Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem in Sladjana Jovičić iz Škofij ter Fifa sodnik Nejc Kajtazović iz Kranja.
 • 24.06.2022 | Sodniki
  Pravila igre za trenerje UEFA A licence
  Na junijskem licenčnem trenerskem seminarju modula 2 za pridobitev strokovnega naziva Trener UEFA A, ki poteka v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, je bil včeraj in danes na sporedu sodniški del usposabljanja. Prijavljenih več kot 30 trenerjev ima znotraj 220 ur trajajočega programu usposabljanja umeščenih tudi 10 ur pridobianja in izpopolnjevanja znanja iz Pravil igre.
 • 23.06.2022 | Sodniki
  Sodniški kamp v Brežicah
  V sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in najbolj znanega ženskega nogometnega kluba na JV delu Slovenije ŽNK Posavje, vabimo vse nogometne zanesenjake na Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Brežicah v ponedeljek 27. junija. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov ali sodnic, spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj, za konec programa pa v bazenih Term Paradiso opraviti še regeneracijski trening.
 • 22.06.2022 | Sodniki
  Sodniški oddelek v Grosuplju in Slovenski Bistrici
  V ponedeljek se je vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun (37) mudil v Grosuplju na obisku pri prvaku 3. SNL zahod v sezoni 2021/22 NK Brinje Grosuplje (član MNZ Ljubljana), kjer je interpretiral različne posnetke dogodkov v kazenskem prostoru, igri z roko, ofsajdu, simuliranju, čisti in obetavni akciji ter o resnih in brezobzirnih prekrških.. Včeraj pa je Uefa kontrolor sojenja in referent za sodniške zadeve Darko Čeferin (53) v Slovenski Bistrici obiskal prvaka vzhodne skupine 3. slovenske nogometne lige NK Bistrica iz Slovenske Bistrice (član MNZ Ptuj), kjer je strokovno predaval v prostorih tamkajšnjega Javnega zavoda za šport.
 • 21.06.2022 | Sodniki
  Šmajc in Gabrovec v Azerbajdžan na UEFA Regions' Cup
  Predkrog Pokala regij (UEFA Regions' Cup 2022/23 Preliminary Round), ki bo potekal od 23. do 29. junija v Azerbajdžanu ne bo minil brez slovenske udeležbe. Na turnir v največjo državo na območju Kavkaza sta bila s strani sodniškega odbora UEFE odrejena tudi 33-letni David Šmajc (FIFA od 2022) iz DNSG Kranj in 35-letni pomočnika sodnika David Gabrovec iz Markovcev pri Ptuju (član MDNS Ptuj).
 • 18.06.2022 | Sodniki
  Vinčić, Klančnik in Kovačič v Madrid na FIFA seminar pred SP2022
  Na tridnevnem pripravljalnem FIFA seminarju za 22. Svetovno prvenstvo v Katarju (FIFA World Cup 2022 Qatar), ki bo potekal v španski prestolnici med ponedeljkom 20. in sredo 22. junijem se bodo zbrale ekipe najboljših evropskih sodnikov in video sodnikov (VAR), ki so bile izbrane za sojenje na Mundialu in sicer delujejo v tekmovanjih Evropske nogometne zveze (UEFA). Med najbolj kakovostnimi 11-imi sodniškimi trojkami iz starega kontinenta, ki bodo skrbele zato, da bo na letošnjem največjem reprezentančnem tekmovanju na svetu potekalo vse v skladu s Pravili, so tudi naši trije sodniki na čelu z uveljavljenim Mariborčanom Slavkom Vinčićem in njegovima pomočnikoma, Slovenjgradčanom Tomažem Klančnikom in Ljubljančanom Andražem Kovačičem.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 16.06.2022 | Sodniki
  Intervju s FIFA futsal sodnico Dorotejo Mušič
  V sodniški rubriki "Postani sodnik" tokrat predstavljamo 31-letno mednarodno futsal sodnico Dorotejo Mušič iz Maribora, ki velja za pionirko slovenskega ženskega futsal sojenja. V začetku leta 2021 je članica MDNS Maribor kot prva futsal sodnica v zgodovini Slovenije napredovala na državno listo futsal sodnikov, aprila lani je debitirala na tekmi 2. SFL, z letom 2022 pridobila naziv FIFA sodnice ter na materinski dan postala še prva predstavnica nežnejšega spola, ki je sodila na tekmi 1. Slovenske futsal lige.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.

DELI NA