12.05.2022 | Sodniki
Vinčić na finale Evropske lige v Andaluzijo

Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje.

Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić. Po 12- letih kariere sodnika z grbom FIFA bo ta mojster upravljanja piščalke s sojenjem finala lige Europa dal nov pečat v bogat sodniški življenjepis z doslej najpomembnejšo preizkušnjo, ki mu jo je v nadzorovanje in vodenje zaupal sodniški odbor UEFA. 

V zaključnih bojih evropskih tekmovanj spomladi 2021 je Slavko Vinčić poleg četrtfinala lige prvakov Porto - Chelsea, sodil v lanskem polfinalu lige Europa povratno tekmo polfinala med ekipama Arsenal - Villarreal, na lanskem poletnem EURU 2020 pa je Vinčić sodil 3 tekme od tega tudi četrtfinalni dvoboj med Belgijo in Italijo. V letošnji sezoni je sodil na 9 tekmah v ligi prvakov vključno s povratno tekmo 3. kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov, ko je v Glasgowu sodil ravno Škotom proti švedski ekipi Malmö in povratno četrtfinalno tekmo med ekipama Bayern München in Villarreal. Nazadnje je bil na mednarodni evropski sceni na prvi polfinalni tekmi lige prvakov kot četrti sodnik na Anfieldu na dvoboju Liverpool - Villarreal, ko je sodil Poljak Szymon Marciniak.

Sponimo, da je naš internacionalec na Evropskem prvenstvu leta 2012 in 2016 deloval kot 6. sodnik v ekipi Damirja Skomine, v letu 2015 je prvič sodil tudi v izločilnih fazah evropskih tekmovanj ter debitiral v zadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov v letu 2016 na tekmi med ekipama Manchester City in Celtic. Od tedaj redno sodi tekme lige prvakov, koncem leta 2019 pa je bil uvrščen v elitno skupino evropskih sodnikov UEFA. Še predtem je leta 2017 sodil na Svetovnem prvenstvu U17 v Indiji in EP U21 na Poljskem. Leta 2019 pa je prav tako na Poljskem sodil na Svetovnem prvenstvu do 20 let. 

Ob robu igrišča bosta ob boku Vinčića vsak na svojem delu vzdolžne črte delovala pomočnika sodnika Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca in Andraž Kovačič iz Ljubljane, četrti sodnik pa bo Srđan Jovanović iz Beograda. Slovenske barve bodo zastopane tudi v video sobi, kjer bo glavni VAR sodnik Nizozemec Pol Van Boekel, ob njem pa še pomočniki video sodnika Jure Praprotnik iz Ljubljane ter Španca Alejandro Hernandez Hernandez in Roberto Diaz Perez Del Palomar.

Po letu 2017 in 2021 bo za Slavka Vinčića to že tretja izkušnja s spektaklom finalne tekme po kakovosti drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Pred 5 leti je na finalni tekmi odigrani v Stockholmu na Friends areni, ko sta se pomerila nizozemski Ajax in angleški Manchester United deloval kot dodatni 5. sodnik ekipe, ki ji je poveljeval Damir Skomina in v kateri so bili še pomočnika sodnika Jure Praprotnik in Robert Vukan, dodatni 6. sodnik izza gola Matej Jug ter rezervni pomočnik Tomaž Klančnik.

V lanskem finalu lige Europa za sezono 2020/2021 v Gdansku na Poljskem med Villarrealom in Man Utd je Vinčić opravljal vlogo četrtega sodnika na tekmi, ki jo je vodil Francoz Clement Turpin. Prav slednji pa bo 28. maja na Stade de France v pariškem predmestju Saint-Denis upravjal s piščalko na finalu Lige prvakov Liverpool - Real Madrid.

Finalna tekma v Andaluziji bo tako po letu 2017 in 2019 tretji zaključni obračun v zgodovini evropskih tekmovanj, kjer bo po upokojenemu Damirju Skomini glavni sodnik na igrišču Slovenec, kar dokazuje ogromno zaupanje UEFA v naše mednarodne sodnike in sodnice, ki tako uspešno predstavljajo slovensko sojenje v tujini.

Sredin obračun na devetem največjem španskem in tretjem največjem stadionu v Andaluziji Ramón Sánchez-Pizjuán (42.714 sedežev), ki je dom Seville in je gostil polfinale Svetovnega prvenstva 1982 (Zahodna Nemčija - Francija) in finalno tekmo pokala državnih prvakov leta 1986 (Steaua - Barcelona), se bo začel ob 21. uri. Kontrolor sojenja bo Španec Carlos Velasco Carballo iz Madrida.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.
 • 30.08.2021 | Sodniki
  Damir Skomina naznanil konec sodniške kariere
  Najuspešnejši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci v NNC Brdo sklenil svojo bogato sodniško kariero.
 • 30.06.2021 | Sodniki
  Slavko Vinčič s pomočnikoma v Munchen
  Slavko Vinčič na Allianz areni v Munchnu na tekmi četrtfinala EP Belgija : Italija.
 • 12.06.2021 | Sodniki
  Vinčiču na EP Španija : Švedska
  Vinčiču prva tekma na EP
 • 21.04.2021 | Sodniki
  Vinčič z ekipo na EURO
  Prihajajoče evropsko prvenstvo v nogometu tudi tokrat ne bo minilo brez slovenskih sodnikov. Sodniški odbor UEFA je namreč na EURO uradno delegiral slovensko sodniško ekipo na čelu z 41 – letnim Mariborčanom Slavkom Vinčičem in njegovima pomočnikoma 38 - letnim Tomažem Klančnikom iz Slovenj Gradca in 35 - letnim Andražem Kovačičem iz Ljubljane, ki skupaj tvorijo ekipo že vrsto let.

DELI NA