29.07.2022 | Sodniki
Vinčić, Obrenović in Jug v Frankfurtu na poletnem UEFA seminarju z Vladom Šajnom

V nemškem Frankfurtu, ki je največje mesto v nemški zvezni deželi Hessen in peto največje mesto v Nemčiji, je med 27. in 29. julijem na sporedu tradicionalni poletni UEFA seminar najbolj kakovostnih sodnikov, članov elitne in 1. kategorije po ratingu mednarodnih sodnikov pri Evropski nogometni zvezi (UEFA). Sodniki so tekom seminarja, ki se je začel v sredo ob 17. uri nastanjeni v Sheraton Frankfurt Airport hotelu.

Med povabljenimi 29-imi elitnimi sodniki iz starega kontinenta, je seveda tudi najbolj prepoznaven slovenski sodniški obraz, Mariborčan Slavko Vinčić, med 36-imi sodniki prve kakovostne skupine pa sta na seminarju prisotna še Tolminčan Matej Jug in Ljubljančan Rade Obrenović. V vlogi predavatelja je eden najvidnejših članov Uefine sodniške komisije in častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki najboljšim evropskim delivcem pravice na seminarju podaja smernice uporabe in interpretacije pravil igre.

Včeraj zjutraj so sodniki že opravljali preizkus telesne pripravljenosti v obliki SDS testa in dveh ponovitev šprinta na razdaljo 40m. Kasneje so analizirali številne kompleksne situacije in dogodke iz tekem v klubskih in reprezentančnih tekmovanjih Evropske nogometne zveze (Uefa) iz različnih tem in področij, ki jih opredeljujejo pravila nogometne igre.

Zaradi natrpanega koledarja s kvalifikacijami za evropska klubska tekmovanja in udeležbe moških video sodnikov na 13. ženskem evropskem prvenstvu v Angliji (Uefa Women's Euro 2022), se na pripravljalni seminar niso mogli odzvati vsi člani elitne, katerih je dvaintrideset (32) in vsi člani prve kakovostne kategorije sodnikov v evropskem nogometu, v kateri je sedeminpetdeset (57) sodnikov.

Glavni cilji seminarja so:

­- učiti se iz izkušenj UEFA iz prejšnje sezone;

- poudariti ključna sporočila nove sezone;

- preverjanje telesne pripravljenosti udeležencev.

Lansko leto je bil tovrsten seminar izpeljan v avstrijski prestolnici na Dunaju.

Zaključek seminarja je predviden drevi v večernih urah, jutri pa se naši predstavniki vračajo v domovino, kjer jih na slovenskih prvoligaških zelenicah konec tedna že čakajo nove delovne obveznosti. V nedeljo zvečer bo Slavko  Vinčić ob 20.15 uri vodil tekmo na stadionu Z'dežele med Celjem in soboško Muro, v istem terminu pa bosta na slovenski obali delovala tudi Matej Jug kot glavni video sodnik (VAR) ter Rade Obrenović kot četrti sodnik na tekmi Koper - Maribor, ki jo bo na Bonifiki vodil Bojan Mertik iz Odrancev (MDNS Lendava). 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 29.09.2022 | Sodniki
  Tečaj za nove sodnike v Mariboru
  Si želiš postati novi sodnik ali sodnica v Mariboru? Potem pohiti in se prijavi na tečaj za nove sodnike , ki bo potekal v mesecu oktobru. Več informacij in prijave na 041-748-675 (Zoran Novarlić).
 • 27.09.2022 | Sodniki
  Čeferin ponovno v St. Gallen
  Darko Čeferin bo drevi v deželi sira in čokolade v zadnjem krogu tretje izvedbe Lige narodov (Nations League 2023) v skupini A2, opravljal vlogo kontrolorja sojenja sodniški ekipi iz Bosne in Hercegovine na tekmi med Švico in Češko v St. Gallnu.
 • 26.09.2022 | Sodniki
  Obrenović v Dublin na ligo narodov
  Ljubljančan Rade Obrenović (32) bo jutri zvečer na vzhodnem delu prestolnice Irske v Dublinu sodil svojo drugo tekmo v prvem krogu 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23). Na stadionu Aviva, ki je bilo prizorišče finalne tekme Evropske lige leta 2011 (liga Europa), bo naš najmlajši mednarodni FIFA sodnik v ligi B sodil dvoboj zadnjega kroga v skupini 2 med Irsko in Armenijo. 
 • 25.09.2022 | Sodniki
  Kos v Češke Budejovice
  Drago Kos bo na Češkem v Čeških Budejovicah v play-offu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo U-21 leta 2023 kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija, ki jo bodo sodili sodniki iz Danske.
 • 23.09.2022 | Sodniki
  Preizkus fizične pripravljenosti z analizo prvega dela jesenskega dela prvenstva
  V Ljubljani je včeraj potekal letošnji tretji preizkus fizične pripravljenosti ter analiza prvega dela jesenskega dela prvenstva za sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in talente vseh nivojev vključno s kandidati. Vse skupaj je zabeležila nova tehnološka pridobitev sodnikov, t.i. dron.
 • 22.09.2022 | Sodniki
  Vrnitev Vinčića v Leipzig na tekmo Lige narodov
  V septembrskem ciklu tretje izvedbe Lige narodov Slavka Vinčića čaka prva tekma na vzhodu Nemčije, kjer bo v petek zvečer v Leipzigu sodil dvoboj Nemčija - Madžarska. Šlo bo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva v Švici premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu".
 • 21.09.2022 | Sodniki
  Po 8. seji komisije za sodniške zadeve
  Pred četrtkovim fizičnim preizkusom telesne pripravljenosti sodnikov, ki se bo nadaljeval s skupnim velikim seminarjem sodnikov, pomočnikov in kontrolorjev po 1. sklopu jesenskega dela prvenstva o katerem bomo več poročali v petek, je predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in predsednik Komisije za sodniške zadeve NZS g. David McDowell za torek 20. septembra sklical 8. sejo Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 20.09.2022 | Sodniki
  Česen na seminar top 41-ih Uefa sodnic na Azurno obalo
  Mondena Nica na Azurni obali v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala bo med 21. in 23. septembrom prizorišče seminarja top 41-ih evropskih sodnic. Udeleženke prihajajo iz 29-ih držav na stari celini, tja pa bodo pripotovalo 14. članic elitne kategorije in 27 sodnic članic 1. kakovostne kategorije sodnic pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) med katerimi je tudi naša najboljša sodnica Aleksandra Česen.
 • 19.09.2022 | Sodniki
  Staša Špur v Glasgowu
  Mednarodna pomočnica in najboljša slovenska linijska sodnica Staša Špur (33) iz Murske Sobote začenja sezono ženske lige prvakinj 2022/23 na Škotskem. V Glasgowu bo s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko sodila na prvi tekmi 2. kroga Lige prvakinj med škotskim Glasgow Rangers in portugalsko Benfico iz Lizbone.
 • 15.09.2022 | Sodniki
  V Ljubljani tečaj za nove sodnike
  Postani sodnik ali sodnica v Ljubljani in se vključi v največje Društvo nogometnih sodnikov v Sloveniji. Iz DNS Ljubljana prihaja tudi najmlajši mednarodni FIFA sodnik v Sloveniji Rade Obrenović (32).

DELI NA