16.11.2022 | Sodniki
Vinčić, Klančnik in Kovačič že v sodniški bazi na Bližnjem vzhodu

Najmočnejša državna prvenstva stare celine so se pretekli konec tedna poslovila za vsaj poldrugi mesec, nekatera pa se bodo začela v začetku januarja, dva tedna po velikem finalu svetovnega prvenstva v Katarju, ki bo prvič v zgodovini potekal sredi sezone pozno jeseni. Na južni polobli se namreč začenja 22.mundial, ki ga bosta v nedeljo na otvoritveni tekmi odprla Katar in Ekvador.

Kot prvi so v obmorski emirat v Jugozahodni Aziji na Bližnjem vzhodu na mednarodno letališče Hamad v Dohi- kapaciteta 58mio potnikov/letno, ki ga krasi tudi tropski vrt z več kot 300 različnih vrst dreves in 25000 rastlin iz vsega sveta-, pripotovali možje v črnem, ki so pretekli četrtek že pričeli z zaključnimi aktivnostmi v vrhunski pripravi na največji reprezentančni turnir na planetu. 

Skupaj se je zbralo 36 sodnikov, 69 pomočnikov sodnika in 24 video sodnikov iz 6. konfederacij med katerimi so tudi 3 sodnice in 3 pomočnice. Med najboljšimi 11 sodniki na starem kontinentu je tudi Slovenec Slavko Vinčić, ki je eden izmed 11 evropejcev, ki bodo sodili na največjem reprezentančnem nogometnem tekmovanju na svetu.

Za polet proti Katarju sta se v torek 8. novembra poleg Slavka Vinčića prijavila še njegov pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, vsi skupaj pa so se se napotili v sodniški kamp FIFA, ki bo tekom mundiala v bazi hotela Intercontinental Doha Beach, kjer so naši internacionalci bivali že junija, ko so na drugem koncu sveta sodili na odločilni tekmi Medcelinskih kvalifikacij za SP 2022 med Avstralijo in Perujem.

Svetovno prvenstvo v nogometu 2022, uradno FIFA World Cup Qatar 2022 bo zbor najboljših 32.-ih reprezentanc na planetu, ki bo prvič v zgodovini potekal v "zimskem času" med 20. novembrom in 18. decembrom 2022. Katar bo svetovno prvenstvo na katerem nastopa 32 ekip gostil prvič. Najmlajši igralec je v Kamerunu rojeni napadalec nemškega "elfa" Youssoufa Moukoko, ki bo prav na dan otvoritvene tekme postal polnoleten, najstarejši udeleženi igralec pa je portugalski branilec Pepe, ki je več kot 21 let starejši od najmlajšega nogometaša.

Finale bo odigran na stadionu Lusail Iconic s kapaciteto 80.000 gledalcev, ki je bil zadnji uradno odprti stadion Katarcev, njegova gradnja pa je stala 664,77 mio EUR. Objekt je oblikovan kot tradicionalna arabska skleda, nahaja pa se v središču novega mesta, ki se gradi severno od glavnega mesta Dohe.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.02.2023 | Sodniki
  Vinčić, Jug in Obrenović na seminarju UEFA v Rimu
  Pod okriljem UEFA med nedeljo in četrtkom poteka tudi 31. seminar elitnih sodnikov in sodnic ter arbitrov 1. kakovostnega ranga pred nadaljevanjem spomladanskih evropskih klubskih tekmovanj. V enem najstarejših mest na svetu, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih se je zbralo 56 sodnikov elitne in 1. kakovostne ravni sodnikov Uefa, ki vsaka šteje po 28 mož v črnem. Z njimi je še 17 najboljših sodnic na stari celini in 13 video sodnikov (VAR).
 • 31.01.2023 | Sodniki
  Tjaša Misja in Vanja Janković v Rimu
  Po tem, ko se je v soboto na Apeninih zaključil 7. Uefa seminar za uveljavljene pomočnike sodnikov, se je v nedeljo v večnem mestu začel 32. Uefa seminar za nove FIFA sodnike in sodnice. V Rimu se tako mudita tudi Slovenki, ki sta bili z letom 2023 uvrščeni na mednarodno listo sodnikov in sodnic in sicer Tjaša Misja iz Gornje Radgone in Vanja Janković iz Žabnice.
 • 29.01.2023 | Sodniki
  V Novi Gorici prvo testiranje telesne pripravljenosti v novem letu
  S preverjanjem telesne pripravljenosti so se včeraj na Severnoprimorskem v Novi Gorici na prvem letošnjem preizkusu spopadli pomočniki A1 liste, sodnice ženske A in A1 liste in talenti vseh nivojev ter kandidati sodniki in pomočniki za prehod v izobraževalni sistem na državnem nivoju. Igrišče z umetno travo v novogoriškem športnem parku je v ugodni klimi in sončnem vremenu zasedlo 118 sodnikov in sodnic.
 • 26.01.2023 | Sodniki
  Kordež, Praprotnik in Žunič v Rimu
  Med sredo in petkom v italijanski prestolnici- Rim- na sklic sodniškega komiteja evropskih sodnikov Uefa poteka 7. seminar mednarodnih pomočnikov sodnika. V večno mesto so se včeraj odpravili tudi trije naši uveljavljeni mednarodni pomočniki in sicer (od leve proti desni) 39-letni Matej Žunič iz Kranja, 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem in 37-letni Jure Praprotnik iz Ljubljane, ki se pri zahodnih sosedih na Apeninskem polotoku mudijo v družbi še 44 pomočnikov sodnika iz 33 držav na stari celini.
 • 23.01.2023 | Sodniki
  Na Ptuju zbirajo prijave za sodniški tečaj do 20.2.2023
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Ptuj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice s čimer bi povečali število sodnikov za sojenje v številnih tekmovanjih. Rok za prijave na tečaj je ponedeljek, 20. februar 2023. Več informacij 041-669-686 (Roman).
 • 22.01.2023 | Sodniki
  Novih 16 sodnikov na Online tečaju preko spleta
  Včeraj je bil na podlagi najboljših praks in priporočil Evropske nogometne zveze (Uefa) v povezavi z dostopnostjo moderne tehnologije in vsakdanjikom mladostnikov izpeljan prvi Online- spletni sodniški tečaj. Z metodo E-učenja je sodniški tečaj za nove sodnike pripravnike uspešno opravilo 16 kandidatov od tega tudi 2 dekleti. Društvo nogometnih sodnikov Ljubljana je pridobilo 11 novih sodnikov, MDNS Celje 4 nove sodnike ter DNSG Kranj eno sodnico.
 • 20.01.2023 | Sodniki
  FIFA sodnica obiskala ŽNK Olimpija
  V ponedeljek so pripravljalno obdobje začele tudi slovenske pokalne prvakinje ekipa ŽNK Olimpije. Za popestritev uvodnega tedna po vsakodnevnih napornih fizičnih treningih so v klubu iz prestolnice včeraj organizirali sodniško popoldne po vzoru izpeljanega dogodkav mesecu novembru, ko je sodniški oddelek obiskal dekliško šolo. V press centru stadiona Stožice je bila z vodjo sodniškega oddelka tudi najboljša slovenska sodnica Aleksandra Česen (FIFA od 2014), na dogodku pa se je poleg specialne predstavitve modusa operandi naše sodnice izvedlo tudi strokovno predavanje s tolmačenjem dogodkov in interpretacijo pravil nogometne igre.
 • 19.01.2023 | Sodniki
  Liste sodnikov v letu 2023
  Sprejete so liste sodnikov za leto 2023, kjer je prišlo do določenih korekcij, saj A listo sodnikov med drugimi zapuščata tudi dolgoletna prvoligaška sodnika Dragoslav Perić in Roberto Ponis - oba uvrščena na VAR listo video sodnikov- med najbolj odmevnimi imeni na A1 listi pa je slednjo zaradi sodniške upokojitve zapustil Robert Vukan.
 • 13.01.2023 | Sodniki
  Sodniški video priročnik
  Vse od aprila 2020 je na naši spletni strani možnost testiranja presoje ofsajda, od današnjega dne pa je za vse ljubitelje nogometa implementiran tudi sodniški video priročnik, ki je na voljo za vse – sodnike in sodnice, kakor tudi za širšo zainteresirano javnost.
 • 13.01.2023 | Sodniki
  Futsal week v Poreču
  Na istrskem polotoku v Poreču v okviru organizacije Futsal week od srede do nedelje poteka mednarodni reprezentančni turnir v dvoranskem nogometu na katerem sodelujejo izbrane vrste BiH, Estonije, Finske, Grenlandije, Madžarske in Romunije. Na posebno povabilo organizatorjev za potek igre v skladu s pravili skrbijo tudi trije Slovenci, iz dežele na sončni strani Alp pa prihaja tudi eden od dveh kontrolorjev sojenja. V zahodni Istri sta mednarodna sodnika Aleš Perič Močnik iz Šenčurja in Jernej Petek iz Ljutomera, z njima pa je še nadarjeni severni Primorec Alen Božič iz Nove Gorice.

DELI NA