04.01.2018 | Futsal AA
Video predstavitev: Igor Osredkar

Slovenska futsal reprezentanca bo med 30.1. in 10.2. še petič zapored nastopila na evropskem prvenstvu. Ton naši igri bo dajal 31-letni kapetan Igor Osredkar, ki je absolutni rekorder po številu nastopov (142) in zadetkov (70) v dresu izbrane vrste. Na mestu rekorderja je nasledil Benjamina Melinka, posoško legendo futsala, ki je nosil kapetanski trak pred Osredkarjem.

Na tuje

Osredkar je eden od slovenskih reprezentantov, ki si kruh služijo na tujem. Je član hrvaškega kluba Makarska, v minuli sezoni je igral za zagrebški Nacional. „V sezoni 2013/14 sem se odločil, da grem na tuje. Pri tem sem imel ogromno podporo žene. Brez tega ne bi šlo,“ pravi Osredkar, ki se je na tujem dobro znašel, v Dalmaciji cenijo njegovo delo. Predvsem profesionalni odnos od dresa. Pa naj si bo klubski ali reprezentančni. Ne skriva, da mora kot tujec dati še nekaj več od sebe, a mu to ni tuje.

V Zagrebu čelada

Posebnega nadimka mu Dalmatinci še niso dali. Ko je lani igral v Zagrebu, so ga klicali „čelada“ (po hrvaško kaciga). Po eni različici je ta nadimek dobil zaradi pleše, po drugi pa zaradi neustrašnosti in požrtvovalnosti, ko gre po številne žoge tja, kamor nekateri še z nogo ne upajo. Sicer pa Igor velja za motor ekipe, ki dobro bere igro, povezuje obrambo in napad. Zavoljo svoje izvrstne fizične pripravljenosti je neugoden v obrambi, številni vratarji pa so že morali po žogo v mrežo, ko je sprožil s svojo desnico.

Ponudba Litije

Tudi Osredkarjevi začetki segajo v nogometne vode. Bil je nadarjen član ljubljanskega Slovana, ki pa takrat ni mogel ugoditi Igorjevim pričakovanjem. „Nismo našli skupnega jezika pri financah, zato sem se odločil in še pogosteje zahajal v litijsko dvorano, kjer sem že prej pogosto pozimi igral futsal. Potem mi je Andrej Vrhovec v imenu kluba FC Litija ponudil mesto v ekipi, dobil pa sem tudi dobro finančno ponudbo. Kot mlademu fantu mi je to takrat precej pomenilo,“ se Igor spominja futsal začetkov. Pravi, da je futsal spremljal dokaj pozorno, često pa je zahajal na tribune litijske dvorane. Ob koncu minulega stoletja so bili v Zasavju in Posavju znani derbiji med Litijani in Sevničani, Osredkar pa se spomni tudi dobrih tekem Puntarja in Litije. Kmalu je tudi sam postal akter dogajanja na parketu.

Leta 2005 je debitital v dresu reprezentance, vmes pa je eno sezono z žal pokojnim prijateljem in soigralcem Darkom Tokićem igral tudi v Novi Gorici.

Dostavljal pakete

Gol proti Italiji, 29.1. 2014 na EP v Belgiji, pa šteje med svoje najljubše! „Dosegel sem ga z levo nogo,“ se še pohvali ponosen oče hčerke. Kapetan ne pozabi omeniti, da mu je prav rojstvo otroka prineslo v življenje novo dimenzijo. Veseli se dne, ko bo lahko hčerko vzel sabo na trening, da bo lahko od blizu spremljala, kaj tako dobro počne njen oče. Da se pri Igorju vse vrti okoli najbljižjih, potrdi še en detajl: v novi sezoni nosi ščitnike, na katerih je upodobljena njegova družina.

V Sloveniji pa je Igor postal znan tudi zavoljo svojega dela – do odhoda v tujino je delal na pošti – dopoldan je prevažal pakete, zvečer pa treniral.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

 

SORODNE NOVICE

 • 19.02.2019 | Futsal AA
  Bogato in uspešno 2018. napoveduje pomembno 2019.
  „Tudi leto 2019 je zelo pomembno za naš futsal! Marca gostimo v Podčetrtku kvalifikacije za prihajajoče Euro za ekipe do 19 let. To so sploh prve kvalifikacije v tej starostni kategoriji. Pomembno bo, kako in kam se bomo uvrstili. Zaželjen je dober rezultat, saj bi se tako tudi pri mlajših selekcijah dobro pozicionirali v Evropi,“ razmišlja selektor Andrej Dobovičnik.
 • 11.02.2019 | Futsal AA
  Slovenija 9. v Evropi in 17. na svetu
  V letu 2019 vrhunec članske reprezentance predstavljajo kvalifikacije za SP 2020. Kvalifikacije bodo na sporedu oktobra, Slovenija pa odhaja v Ukrajino po vsaj 2. mesto v skupini in vstopnico za naslednji kvalifikacijski cikel.
 • 07.02.2019 | Futsal AA
  Dobovičnik: Vsi smo potrebovali ta rezultat
  „Mi smo pokazali kvaliteto! Imeli smo težave z zbori, a sem velik optimist, tako dolgo sem že selektor, da te fante poznam in vem, da bomo prišli na kvalifikacije pripravljeni. Povsem zaupam tem fantom in se ne bojim 1. kroga kvalifikacij,“ je uvodoma povedal selektor Andrej Dobovičnik.
 • 06.02.2019 | Futsal AA
  Pred polno dvorano napolnili francosko mrežo
  Na svoji 253. uradni tekmi je Slovenija dosegla visoko zmago. Pred kar 450 gledalci so bili varovanci selektorja Andreja Dobovičnika z 8:1 boljši od Francije. S tremi goli se je izkazal Kristjan Čujec.
 • 06.02.2019 | Futsal AA
  V Kopru lahko pokažejo še več
  Danes se bo Slovenija vnovič pomerila s Francozi, ki so s člansko in selekcijo U21 na pripravah na Hrvaškem. Danes sta na sporedu tekmi v Kopru. Uvodoma se bodo z ekipo U21 pomerili naši mladci U19, potem pa sledi še obračun članov – od 19. ure dalje v Kopru.
 • 05.02.2019 | Futsal AA
  Remi Slovenije in Francije
  Slovenska članska futsal reprezentanca je točno leto dni po četrtifinalu na evropskem prvenstvu v Ljubljani odigrala prijateljsko tekmo s Francijo, na Hrvaškem je uvodoma remizirala s Francijo, 2:2 je bilo. Gola za Slovenijo sta prispevala Igor Osredkar in Matej Fideršek.
 • 04.02.2019 | Futsal AA
  Kapetan Osredkar vesel vsakega zbora reprezentance
  Jutri, 5.2., mineva točno leto dni od dne, ko je Slovenija, člani, odigrala zadnjo mednarodno tekmo. V četrtfinalu izvrstno organiziranega evropskega prvenstva v Ljubljani je bila Rusija boljša od Slovenije, 0:2 je bilo. Na tem prvenstvu je nastopila tudi Francija, ki je v prvem krogu remizirala s Španci.
 • 03.02.2019 | Futsal AA
  Slovenija dobila tekmeca v kvalifikacijah za SP 2020
  „Makedonija je pričakovano zasedla 1. mesto v svoji skupini. Malce preseneča pa visok poraz Norveške proti Kosovu. Sicer pa smo dobili tekmeca, ki jih bomo dobro preučili. Pričakujemo, da jih na kvalifikacijah premagamo, kar bo dovolj za napredovanje v kvalifikacijah,“ je ob koncu kvalifikacij povedal selektor članske vrste Andrej Dobovičnik.
 • 31.01.2019 | Futsal AA
  V predkvalifikacijah še dva tekmeca Sloveniji
  Skupina C začenja s tekmami danes v Makedoniji, v skupini pa po prvih dveh tekmah najboljše kaže Norveški in Belorusiji, ki sta zabeležili zmagi. Na turniju v Moldaviji sodi slovenski mednarodni sodnik Dejan Veselič.
 • 28.01.2019 | Futsal AA
  Znana futsal reprezentanca za tekmi proti Franciji
  Slovenska članska futsal reprezentanca, ki jo oktobra 2019 čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2020, bo prihodnji teden odigrala tekmi s Francijo. Uvodoma v Novigradu, potem še v Kopru. Selektor Andrej Dobovičnik je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.

DELI NA