31.12.2016 | U17
Video: Intervju z Agronom Šaljo

Slovenska nogometna reprezentanca do 17 let je oktobra gostila skupino 5 v uvodnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo U17 2017. Izbranci Agrona Šalje so se odlično kosali z zahtevnimi nasprotniki in si priigrali napredovanje v elitni del kvalifikacij.

Kadetska reprezentanca Slovenije se je premierno predstavila v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki razpolaga z vsemi potrebnimi kapacitetami za organizacijo mednarodnih tekem mlajših reprezentančnih selekcij na visokem nivoju. Naši fantje so se uvodoma pomerili z Estonci in upravičili vlogo favorita. Slovenija je prvega nasprotnika premagala z rezultatom 4 : 1, potem ko se je dvakrat z natančnim strelom izkazal Nik Prelec, po enkrat pa sta bila uspešna še Tamar Svetlin in Gal Schweiger. Končni rezultat bi lahko bil tudi višji v slovensko korist, saj so naši mladeniči proti vratom nasprotnika sprožili kar osemnajst strelov, medtem ko so Estonci le trikrat ogrozili vrata Aneja Mrežarja. Na drugi tekmi v skupini 5 so Francozi po preobratu v Domžalah ugnali Črnogorce, ki so se ranjeni podali v dvoboj s slovensko selekcijo.

Motivirani Črnogorci so že v prvem polčasu pokazali svojo namero, vendar jih je ekipa Agrona Šalje s pametno igro uspela umiriti in zaključila prvi del z neodločenim rezultatom. Slovensko strokovno vodstvo je med odmorom fante dodatno spodbudilo, kar je obrodilo sadove že v prvi minuti nadaljevanja, ko je Prelec priigral enajstmetrovko. Zanesljiv realizator je bil Adam Jakupovič, ki je kmalu zatem še lepo zaposlil Almina Kurtoviča za povišanje slovenske prednosti. Ko je Dušan Stojinovič po dobri uri igre zatresel še vratnico, se je zdel zmagovalec obračuna skoraj odločen. Zamujena priložnost pa je na drugi strani dala krila Črnogorcem, ki so se vrnili v igro z zadetkom Krstoviča. Sledila je razburljiva končnica, v kateri so Črnogorci zatresli prečko in tudi prišli do izenačenja, ki je preložilo odločitev o potnikih v elitni krog kvalifikacij.

Pred zadnjimi tekmami v skupini so si napredovanje zagotovili zgolj favorizirani Francozi, ki so na drugi tekmi poslali kar sedem žog v estonsko mrežo. Galski petelini so bili tudi zadnji nasprotnik slovenske reprezentance, ki je za potrditev napredovanja potrebovala vsaj točko. Pomemben dvoboj je v Nacionalni nogometni center Brdo privabil skoraj 500 gledalcev, ki so lahko uživali v kvalitetni nogometni predstavi. Obračun se sicer ni začel po okusu slovenskih ljubiteljev nogometa, saj so Francozi hitro povedli preko Gouirija. Naši fantje tudi po zaostanku niso obupali in so bili na začetku drugega polčasa poplačani za trud. Takrat je Kurtović poslal dolg predložek proti Stojinoviću, ki je po udarcu z glavo nastreljal vratnico, odbito žogo pa je v mrežo spretno pospravil Dario Kolobaric. Rezultat se do zadnjega sodnikovega žvižga ni več spremenil, tako da so Slovenci brez poraza osvojili drugo mesto v skupini in zasluženo prišli do napredovanja v elitni krog kvalifikacij. Kot se je kasneje izkazalo, bi za napredovanje zadostovalo tudi tretje mesto, ki je razveselilo Črnogorce po tesni zmagi nad Estonijo.

»Francija je ena izmed najboljših reprezentanc v tej starostni kategoriji. Za nas je bila ta tekma še težja s psihološkega vidika, ker je rezultat prinašal veliko, saj bi lahko končali na prvem, drugem ali tretjem mestu. Želeli smo se prebiti v elitni krog kvalifikacij in to nam je tudi uspelo,« je po veliki točki proti Franciji dejal slovenski selektor Agron Šalja in izpostavil odlično delo v mlajših reprezentančnih selekcijah. »V tej starostni kategoriji smo konkurenčni tudi najboljšim evropskim reprezentancam, kar je dokazala tudi leto dni starejša generacija. Še pred tem je kadetska reprezentanca sodelovala celo na evropskem prvenstvu, tako da smo zagotovo blizu najboljšim.«

Da preboj v drugi del kvalifikacij ni bil slučajen, dokazujejo tudi nekateri statistični podatki. Slovenija je namreč v uvodnem delu kvalifikacij dosegla sedem zadetkov, kar je dvanajsti najboljši dosežek med evropsko konkurenco. Na istem mestu so naši fantje pristali tudi po številu sproženih strelov proti vratom nasprotnika, medtem ko sta le reprezentanci Španije in Anglije večkrat stresli okvir nasprotnikovega gola. Slovenija je sicer na treh kvalifikacijskih tekmah storila 40 prekrškov, medtem ko so se njeni nasprotniki posluževali prepovedane igre v 33-ih primerih.

Elitni krog kvalifikacij bo na sporedu med 15. in 21. marcem, Slovenija pa se bo pomerila z Anglijo, Bosno in Hercegovino ter Češko. Evropsko prvenstvo do 17 let bo med 3. in 19. majem 2017 na Hrvaškem.

Tekst: Naš nogomet / MKo
Video: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA