25.03.2021 | A
Veselje da, evforija ne

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 pričela z zmago. Slovenci so z golom Sandija Lovrića premagali Hrvaško, Matjaž Kek pa je po prvi zmagi Slovenije na tekmah z južnimi sosedi poudaril, da je veselje dovoljeno, evforija pač ne. 

"Začetek, kot smo si ga samo želeli. Premagali smo zelo kakovostnega tekmeca. Mislim, da smo zasluženo zmagali, čeprav smo pošteno trpeli. Na začetku tekme je bilo preveč spoštovanja, premalo smo verjeli vase. Skozi tekmo pa so ob fanatični borbenosti pokazali kakovosten nogomet. Fantom čestitam. Veseli smo, seveda, ampak bomo ostali trdno na tleh. To je začetek kvalifikacij. Veselje da, evforija ne. Kmalu nas čaka že gostovanje v Sočiju. Dolgo smo čakali to zmago, ta je tudi za navijače, ki so optimistični glede slovenskega nogometa," je po odmevni zmagi poudaril Matjaž Kek.

Slovenska mreža je znova ostala nedotaknjena, čvrsta obramba je postala že pravi zaščitni znak reprezentance. "Že pred tekmo smo se zavedali, da glede na kakovost ne smemo in moremo iti v posest žoge, da moramo biti disciplinirani in organizirani. Vsi so delali veliko, od Iličića do Šporarja, ki sta veliko pretekla. Vsak, ki je bil na igrišču, je razmišljal o tem, kako kakovostno igrati in da moramo iti od temeljev. Temelji slovenskega nogometa so bili vselej v disciplini, če hočete, tudi v pragmatičnosti, pa tudi nesporna kakovost. Z minutami je rasla tudi samozavest, bili pa smo dovolj hrabri in odločni, da smo bili po zahtevnih minutah tudi kakovostni," je še dodal selektor Slovenije.

Po dvoboju veselja ni skrival niti Petar Stojanović: "Znova smo dokazali, da smo prava ekipa. Taktično smo na igrišču dobro stali in pustili srce. Bili so trenutki, ko smo trpeli, vendar smo bili nagrajeni, ker smo se borili en za drugega. Ko si pošten, te nogomet vedno nagradi. Vesel sem zmage, ki ni majhna."

Branilec zagrebškega Dinama se je spomnil uvodnih minut. "Za tistih deset minut si zaslužimo kritiko, kljub temu, da smo zmagali veliko Hrvaško. Potrebno je pogledati tudi uvodne minute. Kot sem slišal selektorja, je tudi on dejal, da se nam to v Sočiju ne sme ponoviti, kar je res. Nismo se ustrašili, nikogar se ne bojimo. To smo že pokazali, res pa je, da smo imeli veliko spoštovanja. Kot sem dejal že pred tekmo, je Hrvaška velika reprezentanca, vendar smo igrali doma. Imamo veliko srce, tudi mi imamo veliko kakovosti, ki smo jo nocoj tudi pokazali," je ponosno poudaril bočni branilec Slovenije.

Zmage se je razveselil tudi Andraž Šporar. "Hrvati si niso ustvarili izrazite priložnosti, mi bi lahko na drugi strani zadeli še drugič. Res je, da je Hrvaška imela več posesti žoge, vendar štejejo zadetki. Kot je dejal že Petar, smo srce pustili na igrišču in to se je obrestovalo," se je s soigralcem strinjal član portugalske Brage.

Tudi Ljubljančan se je spomnil uvodnih minut, po katerih so Slovenci zaigrali bolje in hitro zatresli hrvaško mrežo: "Nogomet se zmaguje v podrobnostih. Morda smo se po vratnici zresnili, saj smo šli v tekmo s preveč strahospoštovanja. To ni bilo v redu, vendar na koncu teh deset minut niti tako pomembnih. Res pa je, da se ne smejo ponoviti. Na koncu dneva šteje, da smo prvič v zgodovini premagali Hrvat. Danes lahko Slovenija uživa."

"Ta zmaga vsem pomeni ogromno, saj gre za svetovne podprvake, njihovi igralci pa igrajo v klubih najvišjega nivoja. Pokazali smo, da zmago igrati in premagali sosedi. Če bo poleti to mogoče, lahko gredo Slovenci na hrvaško morje z dvignjeno glavo," je prešerno razpoložen zaključil napadalec Brage.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.

DELI NA