16.03.2023 | Sodniki
Veselič v Debrecen na Evropsko prvenstvo v futsalu za ženske

Potem ko je v petek 3. marca pod biblijsko goro Ararat v Erevanu z Alešem P. Močnikom in Jernejem Petkom delil pravico v kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo v Futsalu leta 2024 (FIFA Futsal World Cup 2024) na dvoboju med Armenijo in BiH, se je mednarodni sodnik malega nogometa Dejan Veselič (član MDNS Maribor) iz Žalca odpravil k našim vzhodnim sosedom.

V drugem največjem mestu na Madžarskem, ki leži 234 km vzhodno od Budimpešte blizu meje z Romunijo bo naš internacionalec med petkom in nedeljo deloval na zaključnem turnirju Uefa EP v Futsalu za ženske (UEFA European Women’s Futsal Championship 2023 Finals), kjer bo jutri popoldne v paru z Mislavom Džekom iz Hrvaške že sodil na prvi polfinalni tekmi med Špankami in Portugalkami (16h).

Na turnirju v leta 2002 odprti Areni Főnix s kapaciteto 6.738 sedežev bo Evropske nogometna zveza (Uefa) sploh prvič uporabila video sistem (nogometni VAR), ki je bil doslej uporabljen le na Svetovnem prvenstvu v futsalu leta 2021 v Litvi. V Debrecenu bodo poleg gostiteljic nastopile še reprezentance Španije, Portugalske in Ukrajine. Drugi polfinalni par Ukrajina - Madžarska bo odigran v petkovem večernem terminu (19.30), tekma za tretje mesto, kjer se bosta pomerili poraženi ekipi bo v nedeljo ob 17. uri, veliki finale pa bo ob 20. uri.

V letih 2019 in 2022 je bilo žensko EP v Futsalu na Portugalskem v Portu, obakrat pa je izbrana vrsta Španije v dvorani Pavilhão Multiusos de Gondomarp premagala portugalsko izbrano vrsto.

Spomnimo, da je Veselič v največjem mestu dežele Moravske in drugem največjem mestu na Češkem, v Brnu med 18. in 23. oktobrom lani delil pravico na kvalifikacijskem turnirju skupine 4 za uvrstitev na omenjen turnir, kjer so zmagale prav Madžarke, ki tokrat gostijo zaključni turnir za naslov najboljših nogometašic v dvoranskem nogometu na stari celini.

Poleg našega predstavnika s FIFA grbom od leta 2017 je Uefa na zaključni turnirj za evropskega prvaka v ženskem futsalu odredila še 7 sodnikov in sicer bodo v Debrecenu delili pravico Mislav Džeko (Hrvaška), Mariia Glekova (Izrael), Daniele D'Adamo (Italija), Talgat Kosmukhambetov (Kazahstan), Dominykas Norkus (Litva) in Poljakinja Monika Czudinowicz. V vlogi delegata pa bo na turnirju delovala tudi Slovenka Samantha Tina Lovše.

Kot zanimivost omenimo, da je Arena Főnix v Deberecnu gostila tudi Evropsko prvenstvo v Futsala leta 2010, našim vzhodnim sosedom, ki se lahko pohvalijo z izvrstno športno infrastrukturo pa je UEFA za letošnje leto zaupala gostiteljstvo še dveh finalov. Poleg evropskega prvenstva v futsalu za ženske bo Madžarska od 17. maja do 2. junija gostila evropsko prvenstvo U17 za moške, medtem ko bo stadion Ferenc Puskás v Budimpešti 31. maja gostil finale evropske lige (liga Europa).

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2023 | Sodniki
  Spoznaj sodnika - Žan Jazbec
  V nadaljevanju projekta in priljubljeni rubriki #spoznaj sodnika# smo se pogovarjali s sodnikom državne A liste, ki je tudi član I. nivoja programa mentorji in talenti pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS).
 • 31.03.2023 | Sodniki
  Sodniške smernice in Pravila igre za klube 2. SNL
  Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala prvoligaške klube slovenske nogometne lige Telemach in ženske nogometne klube iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem odmevnem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v paviljonu športnega kompleksa NNC Brdo gostovali še klubi 2. slovenske nogometne lige.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Obrenović na Fakulteti za šport
  Potem ko so v zadnjih dveh mesecih mednarodne sodnice v družbi vodje sodniškega oddelka obiskale ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje se je v sklopu projekta #spoznaj sodnika# danes na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za Šport mudil najmlajši slovenski mednarodni sodnik 32-letni Rade Obrenović iz Ljubljane.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Marjan Tompa ostaja predsednik MDNS Lendava
  Nogometni sodniki in sodnice iz najbolj vzhodnega dela države, kjer vse od leta 1971 deluje Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava (Községközi Labdarúgó Játékvezetők Egyesülete Lendva) je v marcu izvedlo volilno skupščino, kjer je novi - stari predsednik postal nekdanji vrhunski prvoligaški pomočnik sodnika Marjan Tompa (130 tekem v 1. SNL in tekmah Pokala med prvoligaškimi ekipami).
 • 29.03.2023 | Sodniki
  Video test s treningom in analizo sojenja talentov
  Športni kompleks NNC Brdo je bil včeraj prizorišče seminarja nadarjenih sodnikov talentov v deželi na sončni strani Alp, kjer so se zbrali glavni sodniki I., II, in III. nivoja programa »Mentorji in talenti«. Na sporedu je bil trening visoke intenzivnosti (high intensity) z video testom na igrišču, ki je oblika praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom, saj video test ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču.
 • 28.03.2023 | Sodniki
  Slovenska sodniška ekipa na EURO U21
  Sodniški komite UEFA je imenoval dvanajst sodniških trojk za zaključni turnir Evropskega prvenstva do 21 let, kamor bodo potovali tudi Rade Obrenović, Jure Praprotnik in Grega Kordež. Evropsko prvenstvo mladih reprezentanc bo potekalo v Gruziji in Romuniji od 21. junija do 8. julija 2023.
 • 27.03.2023 | Sodniki
  Čeferin na Nizozemskem na turnirju za Euro U17
  V elitnem delu kvalifikacij za uvrstitev na letošnje UEFA Evropsko prvenstvo do 17. let (EURO U17 2023), ki bo pri naših vzhodnih sosedih na Madžarskem potekalo med 17. majem in 2. junijem, slovenske barve v vlogi kontrolorja sojenja na mini turnirju na Nizozemskem zastopa Darko Čeferin (54) iz Kranja.
 • 26.03.2023 | Sodniki
  Vinčiću Poljska - Albanija
  Na predzadnji dan marčevskega programa kvalifikacijskega cikla za naslednje veliko tekmovanje (Evropsko prvenstvo v Nemčiji leta 2024), ki se bo zaključil s torkovimi tekmami bo na prvi delovni dan tedna v glavnem mestu Poljske ob reki Visli dejaven tudi Slavko Vinčić.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Aleš P. Močnik na Portugalskem v zadnjem krogu kvalifikacij za EP U19
  Šestintridestletni Aleš Perič Močnik (po poklicu inšpektor za okolje) iz Šenčurja pri Kranju se je zadnjo sredo odpravil na najbolj zahodni del stare celine. V elitnem krogu kvalifikacij za uvrstitev na Evropsko prvenstvo v futsalu do 19 let, gorenjski delivec pravice sodi v skupini 3, ki ga gosti mesto Fafe, ki se nahaja 40km vzhodno od mesta Braga na severu Portugalske.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Šmajc in Černe na mini turnirju v Španiji za EP U-19
  Med 22. in 28. marcem v Španiji poteka mini turnir kvalifikacij za Evropsko prvenstvo do 19. let 2023. Na turnirju slovenske barve zastopata David Šmajc (34) iz Predoselj pri Kranju in pomočnik sodnika Tomaž Černe (35) iz Celovca.

DELI NA