16.03.2023 | Sodniki
Veselič v Debrecen na Evropsko prvenstvo v futsalu za ženske

Potem ko je v petek 3. marca pod biblijsko goro Ararat v Erevanu z Alešem P. Močnikom in Jernejem Petkom delil pravico v kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo v Futsalu leta 2024 (FIFA Futsal World Cup 2024) na dvoboju med Armenijo in BiH, se je mednarodni sodnik malega nogometa Dejan Veselič (član MDNS Maribor) iz Žalca odpravil k našim vzhodnim sosedom.

V drugem največjem mestu na Madžarskem, ki leži 234 km vzhodno od Budimpešte blizu meje z Romunijo bo naš internacionalec med petkom in nedeljo deloval na zaključnem turnirju Uefa EP v Futsalu za ženske (UEFA European Women’s Futsal Championship 2023 Finals), kjer bo jutri popoldne v paru z Mislavom Džekom iz Hrvaške že sodil na prvi polfinalni tekmi med Špankami in Portugalkami (16h).

Na turnirju v leta 2002 odprti Areni Főnix s kapaciteto 6.738 sedežev bo Evropske nogometna zveza (Uefa) sploh prvič uporabila video sistem (nogometni VAR), ki je bil doslej uporabljen le na Svetovnem prvenstvu v futsalu leta 2021 v Litvi. V Debrecenu bodo poleg gostiteljic nastopile še reprezentance Španije, Portugalske in Ukrajine. Drugi polfinalni par Ukrajina - Madžarska bo odigran v petkovem večernem terminu (19.30), tekma za tretje mesto, kjer se bosta pomerili poraženi ekipi bo v nedeljo ob 17. uri, veliki finale pa bo ob 20. uri.

V letih 2019 in 2022 je bilo žensko EP v Futsalu na Portugalskem v Portu, obakrat pa je izbrana vrsta Španije v dvorani Pavilhão Multiusos de Gondomarp premagala portugalsko izbrano vrsto.

Spomnimo, da je Veselič v največjem mestu dežele Moravske in drugem največjem mestu na Češkem, v Brnu med 18. in 23. oktobrom lani delil pravico na kvalifikacijskem turnirju skupine 4 za uvrstitev na omenjen turnir, kjer so zmagale prav Madžarke, ki tokrat gostijo zaključni turnir za naslov najboljših nogometašic v dvoranskem nogometu na stari celini.

Poleg našega predstavnika s FIFA grbom od leta 2017 je Uefa na zaključni turnirj za evropskega prvaka v ženskem futsalu odredila še 7 sodnikov in sicer bodo v Debrecenu delili pravico Mislav Džeko (Hrvaška), Mariia Glekova (Izrael), Daniele D'Adamo (Italija), Talgat Kosmukhambetov (Kazahstan), Dominykas Norkus (Litva) in Poljakinja Monika Czudinowicz. V vlogi delegata pa bo na turnirju delovala tudi Slovenka Samantha Tina Lovše.

Kot zanimivost omenimo, da je Arena Főnix v Deberecnu gostila tudi Evropsko prvenstvo v Futsala leta 2010, našim vzhodnim sosedom, ki se lahko pohvalijo z izvrstno športno infrastrukturo pa je UEFA za letošnje leto zaupala gostiteljstvo še dveh finalov. Poleg evropskega prvenstva v futsalu za ženske bo Madžarska od 17. maja do 2. junija gostila evropsko prvenstvo U17 za moške, medtem ko bo stadion Ferenc Puskás v Budimpešti 31. maja gostil finale evropske lige (liga Europa).

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 06.06.2023 | Sodniki
  Vlado Šajn kontrolor sojenja na finalu Konferenčne lige
  V finalni temi 2. izdaje Konferenčne lige, ko se bosta v glavnem mestu Češke ob reki Vltavi pomerila italijanska Fiorentina in angleški West Ham United bo naloge kontrolorja sojenja opravljal 64-letni Vlado Šajn iz Ljubljane. Za slovenskega sodniškega eksperta bo to 7. finalni obračun v evropskih pokalnih tekmovanjih, saj je bil doslej štirikrat v vlogi kontrolorja sojenja na finalni tekmi Lige prvakov (2005, 2012, 2018, 2020), dvakrat pa tudi v finalu Evropske lige (liga Europa) v letih 2002 in 2019.
 • 06.06.2023 | Sodniki
  Po 12. seji komisije za sodniške zadeve
  Po zaključnem sodniškem pomladanskemu seminarju je bila včeraj na sedežu NZS na sporedu 12. seja Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 04.06.2023 | Sodniki
  Na kampu v Grosupljem 19 novih sodnikov
  Po koncu tekmovanj v ligah Medobčinske nogometne zveze Ljubljana se je letošnji sodniški pozdrav poletju včeraj zgodil na območju, kjer se začenja Dolenjska. V Grosuplju je bil na programu uvodni letošnji sodniški kamp s tečajem za nogometne sodnike. Vse skupaj se je začelo ob Grosupeljščici v VIP prostoru stadiona NK Brinje, kjer se je v sobotnem jutru zbralo 19 mladih potencialnih kandidatov za sodnike pripravnike.
 • 03.06.2023 | Sodniki
  Primorski sodniki združeni v Dekanih
  Medobčinski društvi nogometnih sodnikov iz zahodnega dela države MDNS Koper in MDNS Nova Gorica sta se včeraj v slovenski Istri srečali na družabnem sodniškem dogodku vseh primorskih delivcev pravice. Na stadionu Ivan Gregorič v Dekanih so se člani sodniških organizaciji iz severne in južne Primorske udeležili prijetnega druženja sodnikov obeh organizacij. V vlogi selektorja sta bila oba predsednika in člana UO ZNSS Žarko Vidali iz Gračišča (predsednik MDNS Koper) in Borut Kopač iz Idrije (predsednik MDNS Nova Gorica).
 • 31.05.2023 | Sodniki
  Evropski teden boja proti raku s sodniki na kolesih
  Po zaključnem petkovem seminarju na posestvu Brdo so sodniki, ki se ob torkih in četrtkih pripravljajo na organiziranih fizičnih treningih v Ljubljani na prav poseben način obeležili tradicionalni Evropski teden boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja 2023 pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku (ECL).
 • 29.05.2023 | Sodniki
  Glavne spremembe Pravil igre 2023/24
  Na svojem 137. rednem letnem zasedanju 4. marca 2023 v Londonu je Mednarodni odbor nogometne zveze, ki določa pravila nogometne igre IFAB (International Football Association Board) sprejel nekaj dopolnitev Pravil igre, ki stopijo v veljavo s sezono 2023/24. 
 • 28.05.2023 | Sodniki
  Na futsal kampu v Ribnici 10 novih sodnikov
  V prestolnici rokodelstva in izdelave suhe robe v Ribnici je včeraj potekal premierni Futsal sodniški kamp s tečajem za nove nogometne sodnike. Na Futsal sodniški kamp, ki je potekal v sejni sobi Športnega centra Ribnica je prišlo 10 fantov, ki so po uspešnih predavanjih in opravljenem izpitu želijo preizkusiti v vlogi sodnikov.
 • 27.05.2023 | Sodniki
  Zaključni seminar sodnikov s humanitarno akcijo zbiranja sredstev za počitnice otrok na morju
  Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju.
 • 26.05.2023 | Sodniki
  V četrtfinalu EP U17 tudi naša sodnika
  Na Madžarskem se jutri začenjajo izločilni boji na 20. Evropskem prvenstvu v kategoriji kadetskih reprezentanc do 17 let. Na žalost so varovanci slovenskega selektorja Miša Brečka že zaključili z nastopi, ima pa Slovenija vseeno svoja predstavnika tudi v sklepni fazi tekmovanja. Že jutri jutri (20.00) zvečer bosta v četrtfinalnem izločilnem boju naša internacionalca delovala na obračunu med Španijo in Irsko, ki bo odigran na stadionu MTK-ja oz Hidegkuti stadionu v madžarski prestolnici (5.322 sedežev), ki se imenuje po nekdanjem nogometašu MTK Budimpešta Nándorju Hidegkutiju.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Sodniški kamp v Grosuplju - 03.06 ob 8.30 uri
  Z dobro organiziranostjo procesov in inovativnim pristopom v Nogometnem klubu Brinje-Grosuplje skrbijo za kvalitetno vadbo, zdravo okolje in dobro počutje vseh njihovih članov ter drugih, ki sodelujejo z njihovo sredino. V povezavi z dolgoročnim razvojem nogometne dejavnosti smo se s klubom iz Grosuplja povezali pri sodniškem oddelku, kjer bomo v partnerskem odnosu organizirali uvodni poletni sodniški kamp s tečajem za nogometnega sodnika. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov(-ic), spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj.

DELI NA