07.04.2020 | 1. SFL
Verjamejo, da v tej sezoni še niso rekli zadnje

KMN Tomaž Šic Bar zagotovo piše eno od prijetnih zgodb 25. sezone 1. SFL. Ekipa trenerja Mateja Gajserja je brez težav prišla v četrtfinale 1. SFL. O sezoni smo se pogovarjali z glavnim trenerjem, prispevek pa je bil objavljen tudi v minuli oddaji Futsal Magazin.

Več v Futsal magazinu:„Ekipi KMN Tomaž je v lanski sezoni uspel suveren preboj v 1. SFL, uprava in glavni sponzor ŠIC bar sta si pred letošnjo sezono zastavila jasen cilj obstanek v 1. SFL. Vse je bilo usmerjeno v to, da se ne ponovi sezona 2016/17, ko je po izjemni dominaciji v 2. SFL sledila streznitev in takojšen izpad v 2. SFL,“ trener Matej Gajser pojasni, kako so se v Ljutomeru lotili priprave na vnovično prvoligaško izkušnjo.

Situacija ni bila enostavna

„Ko smo v KMN Tomaž v lanskem poletju, po moji oceni prepozno, začeli s sestavljanjem ekipe, ki je bila po nekaterih odhodih oslabljena, situacija ni bila enostavna. Ekipo je bila brez prvega vratarja in še nekaterih igralcev, ki so se odločili za igranje v drugih sredinah, ob tem, pa so bili številni igralci obremenjeni tudi z igranjem nogometa. V dani situaciji je bila največja neznanka igralno mesto vratarja, na katerega smo pripeljali Tadeja Romiha, ki pa se je v nadaljevanju sezone pokazala za čisti zadetek. Že v zaključku lanske sezone se je za odlično potezo pokazala okrepitev z izkušenim Alešom Marotom. Letos pa smo v svoje vrste uspeli pripeljati še Marka in Urbana Senekoviča, tik pred zaključkom prestopnega roka pa še Roka Rednaka. Na ta način je ekipa dobila igralce s prepotrebnimi izkušnjami z igranjem v 1. SFL,“ je Matej Gajser pojasnil, kako jim je uspelo sestaviti zelo konkurenčno ekipo. V 1. SFL so suvereno zasedli 5. mesto in se uvrstili v četrtfinale, bili pa so tudi korak do polfinala pokala Terme Olimia.

V ekipi se je zbralo kar nekaj imen s konkretno prvoligaško kilometrino. „S takšno ekipo so apetiti in pričakovanja seveda zrasli, a primaren cilj je bil še vedno obstanek v ligi. Po uvodnih krogih, ko smo se vsi skupaj še malo lovili, nam predvsem v rezultatskem smislu ni steklo. V nadaljevanju, ko so se fantje spoznali in začutili, da lahko igramo z vsemi, pa so se sprostili in rezultati so prišli. Razlogov za uspeh je tako kot za neuspeh vedno več. Dejstvo je, da se nam je poklopilo z ekipo, v kateri imamo mešanico izkušenih in mlajših igralcev. Fantje so prijatelji tudi zunaj slačilnice in igrišča, prav gotovo je pomembno tudi, da igrajo skupaj številne lige in turnirje. Predvsem pa jih krasti izjem ekipni duh in želja po zmagovanju.   Vsekakor pa je na tej točki, ko ne vemo, kako bo z nadaljevanjem prvenstva, preuranjeno podajati oceno celotne sezone,“ ostaja Gajser na realnih tleh.

Obramba, obramba, obramba

„Ko sem prevzemal ekipo sem dal fantom jasno vedeti, da moramo v prvi vrsti največ narediti v fazi obrambe. To nam je, glede na število prejetih zadetkov v rednem delu sezone, kar zadovoljivo tudi uspelo (46 so jih prejeli, kar je bila 4. obramba rednega dela; op.a.). V nadaljevanju smo dajali poudarek vsem segmentom igre (tranziciji, prekinitvam in igri v napadu). Seveda smo se v okviru danosti, ki so nam bile na voljo pripravili tudi na vsakega nasprotnika. Dejstvo je, da nekih skrivnosti med ekipami tu ni, saj vsi gledamo kaj počnejo drugi,“ pove Gajser, ki se dotakne še rezerv, ki jih premore njegova vrsta:

„Ekipa ima absolutno še rezerve. Tu v prvi vrsti mislim na povečanje enot treninga in posledično, da se določeni igralci, ki še vedno igrajo nogomet, preusmerijo samo k futsalu.
S tem bi omogočili hitrejši razvoj mladih igralcev in ekipe kot celote. Vendar pa je realnost taka, da velika večina naših futsal klubov deluje v nezavidljivih finančnih okvirjih, ki igralcem ne omogoča primernih stimulacij. Posledično moramo trenerji in vodstveni ljudje v klubih vseskozi iskati bližnjice in kompromise, ki pa vedno ne vodijo k uspehu.“


Gajser je bil lani poleti pripeljan za trenerja.
„Vsako vodenje ekipe je svojevrsten izziv, pri katerem nikoli ne moreš predvideti kako se bodo zadeve izšle. Sploh pri moštvenih športih je toliko faktorjev in neznank, da je na začetku nemogoče napovedovati, kako se bodo zadeve razvijale. Dejstvo je, da je s to ekipo fantov, ki so v prvi vrsti izjemni posamezniki, zelo lepo delati- Upam, da uspe upravi, ne glede na to kdo bo ekipo vodil v naslednji sezoni, zadržati te igralce,“ za konec pove Gajser.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 30.05.2020 | 1. SFL
  Futsal sezona 2019/2020 tudi uradno zaključena
  Na podlagi 27. člena Statuta Nogometne zveze Slovenije je Izvršni odbor NZS na 48. seji dne 29.05.2020 sprejel tri sklepe.
 • 27.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Davorin Šnofl in Rok Grželj
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Zadnja dva kandidata na levem boku sta Davorin Šnofl in Rok Grželj.
 • 26.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Slaviša Goranovič in Damir Pertič
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. V tem tednu smo na levem boku, danes pa pod drobnogledom Slaviša Goranovič in Damir Pertič.
 • 25.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Benjamin Melink in Rok Mordej
  Danes se začenja 3. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Igor Osredkar izbran na poziciji ogranizator/branilec, teden dni poprej Darko Tokić na mestu golmana.
 • 20.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Valdi Lakoseljac in Borut Kristan
  Danes zaključujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili na poziciji obrambni/organizator v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta tu Valdi Lakoseljac in Borut Kristan, bolje rečeno kar generacija 1978.
 • 19.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Mile Simeunovič in Igor Osredkar
  Nadaljujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta na vrsti Mile Simeunović in Igor Osredkar, ki sta se izkazala tudi z igranjem v tujini.
 • 18.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Kragelj in Zoran Tesko
  Danes se začenja 2. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Darko Tokić izbran za najboljšega vratarja, od danes do srede smo na poziciji obrambni/organizator.
 • 13.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič
  Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.
 • 12.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić
  Igor Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, zbral je 30 nastopov za člansko vrsto. Kar 45 nastopov pa je za Slovenijo zabeležil Darko Tokić.
 • 11.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Vojko Majcen in Damir Puškar
  Danes začenjamo s predstavijo uvodnih dveh igralcev, ki sta bila izbrana med najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Začenjamo pred golovo črto.

DELI NA