05.01.2022 | Futsal AA
Verjame v uspeh na evropskem prvenstvu

Čez dva tedna se na Nizozemskem začne evropsko prvenstvo, kjer bo, v to verjamemo, vidno vlogo igrala tudi naša reprezentanca. Tudi po zaslugi Mateja Fiderška, Mariborčana, ki od letošnjega poletja igra v Italiji. Ustalil se je v ekipi Sampdorie, s katero uspešno tekmuje v ligi Serie A2.

Že na 3. mestu

»Prvenstvo se nadaljuje, v soboto naju z Denisom Totoškovićem čaka nova tekma. Potem hitiva domov. Klub nama je šel tako na roke, da bova prihodnji teden lahko trenirala z reprezentanco v Sloveniji. Naslednjo soboto pa se bova odpravila le do Benetk, kjer bova odigrala še eno tekmo,« Fideršek na skriva hvaležnosti, ki ju je njun klub pokazal do njiju. Za nameček bodo v klubu skušali prestaviti tudi dve tekmi, ki bi ju sicer igrali brez njiju, ko bosta na EP.

»V tem hipu nam gre dobro,« nadaljuje Matej, ki le pove, kar kaže lestvica: v skupini B Serie A2 so na 3. mestu, po devetih tekmah imajo sedem zmag in dva poraza, le ta so vknjižili na uvodu v sezono.
»Bili smo še malce neuigrani, z novim trenerjem je prišel niz zmag, tudi dobro treniramo,« nadaljuje 30-letni Fideršek, ki ima v ekipi precej povezovalno vlogo.

»Tu sem, da pomagam. Imamo kvalitetno moštvo, ki je resda na novo sestavljeno. Potrebovali smo čas, da se uigramo. Zdaj nam gre dobro, tudi gole dosegam,« nadaljuje Fida, ki je zabil pet golov, zbral je dva rumena kartona. V njegovi ekipi ne skrivajo, da ciljajo, da se prebijejo v italijansko klubsko elito.

Prvič pred petimi leti

»Letos je malce drugačna končnica. Tudi nekaj težje se bo prišlo naprej. A nam dobro kaže, dvignili smo se, smo med prvimi tremi. V drugem delu je cilj, da se zmaga na pomembnih tekmah,« je jasen Fideršek, ki je za Slovenijo zbral 66 nastopov, dosegel je 24 golov. Svoj debi je dosegel pred šestimi leti na tekmi SLovenija – Norveška (2:0).

Zadnjič je za Slovenijo igral na generalki, paketu dveh tekem proti Poljski, pred prihajajočim evropskim prvenstvom.
»Videli smo, da smo precej boljša ekipa kot Poljska. Je pa bil tisti vikend naporen in zahteven za nas: oslabljeni smo bili zavoljo poškodb, midva z Denisom pa sva naredila 1200 kilometrov tisti vikend, na tekmi v Laško sva prišla direktno s sobotne ligaške tekme. V treh dneh sva odigrala tri tekme,« Fideršek pozitivno ocenjuje nastopa s Poljsko in pogleduje naprej. Tja proti Kazahstanu, prvemu tekmecu Slovenije na EP na Nizozemskem.

»Smo v težki predtekmovalni skupini, a vemo, da lahko igramo z vsemi ekipami in vse lahko tudi premagamo. Ekipa je spremenjena, Čujca in Puškarja ni več, to je hendikep. Mladi bodo morali pokazati, da lahko igrajo ja tem nivoju,« pove Fideršek, ki se tako kot selektor Tomislav Horvat ozre na Kazahstan, prvega nasprotnika na Nizozemskem.

»Z njimi smo igrali lani na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, tesno smo izgubili s 3:4. Vemo, da jim lahko pariramo. So ekipa, ki kaznuje vsako malo napako. Zelo kvalitetni so, premorejo dobre Brazilce, veliko igrajo z golmanom v polju. Verjamem, da se bomo dobro pripravili tudi na to,« sklene Fideršek, pred katerim je tretje evropsko prvenstvo – dosedaj je bil član na EP-ju leta 2016 in 2018.

Slovenija na EP 2022:

20.1.
Slovenija – Kazahstan (17.30)

24.1.
Slovenija – Italija (17.30)

28.1.
Slovenija – Finska (17.30)

Sedmič na EP

Slovenija bo na evropskem prvenstvu članov igrala sedmič, dosedaj se je med evropsko elito merila v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018. Pred tremi leti je Nogometna zveza Slovenije vzorno gostila evropsko prvenstvo v športni dvorani Stožice, kjer so evropski prvaki postali Portugalci. Dosedaj sta reprezentanco na EP vodila dva selektorja: Darko Križman (2003.) in Andrej Dobovičnik (2010., 2012., 2014., 2016., 2018.), Tomislav Horvat pa se bo v tej vlogi predstavil premierno.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 17.01.2022 | Futsal AA
  Ob pogledu na reprezentanco mu ne manjka optimizma
  Med tiste najbolj izkušene in v najtežjih tekmah preizkušene sodi zagotovo naš reprezentant Alen Fetić. Pri 119 tekmah in 48 golih v dresu Slovenije, to bo zanj že 5. evropsko prvenstvo. »Zadovoljen sem s formo. Za mano je del sezone v Italiji, kjer sem v Serie A zbral 14 nastopov. Osebno sem dokaj zadovoljen z odigranim. Vedno pa je lahko boljše. Čutim pa, da se mi forma dviga,« začne 30-letni Fetić
 • 16.01.2022 | Futsal AA
  Kapetan si želi le zdravja, v znanje in formo ne dvomi
  »Priprave v Litiji so nam prišle zelo prav. Količina treninga vedno manjka, tokrat pa smo imeli dovolj časa, da smo se pripravili, izpilili detajle, okrepili smo moštveni duh. Resnično smo delali kvalitetno, posvetili smo se igri z vratarjem, prekinitvam,« se je kapetan Igor Osredkar uvodoma ozrl na minule dni, ko je naša futsal reprezentanca opravila še zadnje priprave pred četrtkovim štartom na evropskem prvenstvu na Nizozemskem.
 • 15.01.2022 | Futsal AA
  Verjame v moč ekipe, na EP brez strahu
  Slovenska moška članska reprezentanca pogleduje proti Nizozemski, kjer prihodnji teden začenja nastop na že sedmem evropskem prvenstvu. Naša izbrana vrsta je prvič igrala na EP leta 2003, potem pa zaporedoma petkrat med letoma 2010 in 2018 (2010, 2012, 2014, 2016, 2018). Na Nizozemskem bo reprezentanco vodil 47-letni Tomislav Horvat.
 • 13.01.2022 | Futsal AA
  Selektor predstavil seznam, kapetan pa cilje za EP
  Slovenska članska futsal reprezentanca bo čez teden dni začela svoj sedmi nastop na evropskem prvenstvu. Selektor Tomislav Horvat je predstavil seznam reprezentantov, na katere računa. Ekipa je zadnje dni trenirala v Litiji, zbrala se bo vnovič v soboto, v torek, 18.1., pa potuje na evropsko prvenstvo.
 • 13.01.2022 | Futsal AA
  Pred evropskim prvenstvom vsak trening šteje
  »Cilj je zmagati na vseh tekmah. Morda se sliši malce tako. Če smo pravi, lahko premagamo vsakogar. Če pa ni moment pravi, pa lahko izgubimo od marsikoga. Prva tekma bo zelo pomembna,« se Žiga dotakne Kazahstana, polfinalista zadnjega svetovnega prvenstva v Litvi!
 • 12.01.2022 | Futsal AA
  Ko stopiš v garderobo, je jasno, da je EP tu
  »Vesel sem priprav, super smo začeli. Prvi trening je bil zelo dober,« pa se je na začetek priprav futsal reprezentance odzval Klemen Duščak, ki je v minulih tednih saniral poškodbo gležnja ter tako poskrbel za dodatno dobro voljo v našem taboru.
 • 11.01.2022 | Futsal AA
  Želi si, da na EP izkoristijo tudi sistem tekmovanja
  Reprezentanca je sinoči začela s finalnimi pripravami na evropsko prvenstvo, ki se čez osem dni začenja na Nizozemskem. Selektor Tomislav Horvat bo lahko računal tudi na izkušenega Gašperja Vrhovca, ki ga na zadnji akciji ni bilo poleg oz. ni mogel igrati proti Poljski zavoljo poškodbe.
 • 09.01.2022 | Futsal AA
  V ponedeljek začetek akcije EURO 2022
  Enajst dni je ostalo do prve tekme Slovenije na evropskem prvenstvu na Nizozemskem. Varovanci selektorja Tomislava Horvata se bodo v ponedeljek, 10.1., zvečer zbrali v Litiji in začeli priprave na že sedmo evropsko prvenstvo, kjer bo tekmovala Slovenija.
 • 27.12.2021 | Futsal AA
  Selektor si želi le zdravja za svoje igralce
  »Sigurno smo imeli spet nekaj težav s poškodbami. Zadnja dva zbora reprezentance nista bila »naša«, nismo delali, kot bi bilo treba. Poškodbe so žal naredile svoje. Bistveno pa je bilo, da smo imeli na drugi strani veliko možnosti, da smo preizkusili številne zadeve,« selektor Tomislav Horvat tudi v slabem najde precej dobrega.

DELI NA