14.01.2010 | Trenerji
Verdenik: Igra A reprezentance je lahko za vzgled ostalim

"Matjaž Kek je predstavil nekatere zakonitosti igre A reprezentance, pokazal najbolj aktualne situacije iz igre in jih pokomentiral. Kot sem že prej omenil je igra A reprezentance lahko samo vzgled ostalim moštvom, da se ji poskušajo približat. "

"Tudi Bojan Prašnikar je iz svojega zornega kota poskušal prikazati primerjavo med Bundesligo, kjer je preživel kot trener 2 leti in slovensko ligo. Njegove pripombe so bile vezane na to, da je potrebno, ne glede na množico problemov, ki tarejo naš nogomet, posebej v recesiji, v danih pogojih delati najboljše mogoče, ne tarnait, ampak se v skladu s svojimi možnostmi potruditi pri delu z ekipo, ker je to edina možnost, da se 'izvlečemo' iz takega položaja. Ob tem da smatra, da treniramo glede na količino premalo, to pomeni, da so treningi po obsegu in kvaliteti premalo zahtevni je mislil predvsem na intenzivnost treninga, kjer so zahteve take, da se vaje izvajajo večinoma v šprintu, pri čemer je srčni utrip zelo visok, kar je blizu pravi igri in so situacija pač take, da omogočajo hitrejši napredek. Pri nas pa se to premalo uporablja. Naslednja njegova ugotovitev je bila, da prevladujejo v naših klubskih članskih ekipah mladi igralci, da je povprečna starost malo nad 21 let. Te fantje želijo kakovosten trening, ki jim omogoča napredek. Tiste, ki pa niso pripravljeni preveč trenirat, pa je potrebno nekako poskušati zmotivirati in odpreti možnost, da postanejo aktivnejši in želijo več, kajti najboljšim je navsezadnje odprta pot v tujino in tudi možnost velikih zaslužkov."

"Milan Djuričić je zanimivo ugotavljal, da mora trener takoj vedeti kaj želi in mora na osnovi izkušenj izvleči bistvo v zvezi z igro in procesom treniranja in to ponavljati. Kajti samo na tak način, če ti ponavljaš bistvene stvari, lahko pride do napredka v določeni stvari. Če pride do avtomatizacije, se zadeve potem ponavljajo med igro. Drugače so neke situacije v igri slučajne, mi pa se poskušamo izogniti slučajnosti. Tu je on predstavil dokaj zanimiv pristop, kako želi on razviti igro."

"Marjan Pušnik je tudi iz svojega zornega kota predstavil, kako želi znotraj svojega moštva organizirati igro. On je eden izmed trenerjev, ki ni najbolj zadovoljen z mladimi igralci, pa tudi z nekaterimi starejšimi, ker niso pripravljeni sprejeti večjih obremenitev. Išče način, kako bi dosegel bolj intenziven trening."

O pomembnosti modela igre vseh selekcij

Kakšni so zaključki po samem seminarju, kaj moramo po mnenju dr. Verdenika storiti, da se bomo približali nogometno bolj razvitim državam? "Znotraj klubov je potrebno skrbeti za poenotenje modela igre, mora biti jasno postavljeno, kakšno igro si mi v klubu želimo, od članske ekipe pa do mlajših kategorij. V zvezi s tem mora biti tudi enotna in jasna filozofija procesa treninga. To je izvirno pokazala prav FC Barcelona. Bili so tudi že nekateri poiskusi v slovenskem okolju, vendar navadno zaradi organizacijskih pa tudi materialnih možnosti, ki jih imajo klubi, posebej v zvezi z infrastrukturo, le-ti niso bili najbolj uspešni. Ponavadi so veliki problemi glede postavljanja teh modelov, ampak to je dolgoročna rešitev in ena izmed teh je tudi v tem, da bi poiskušali v okviru NZS najti nek model igre, ki bi ustrezal našemu okolju in našim reprezentancam. A reprezentanca bi bila vzgled, vse ostale reprezentance pa bi se zgledovale po njej in zato bi imeli tudi poseben proces treningov, ki bi ga poskušali prenesti tudi v slovenske klube. "

"Ugotovljeno je bilo med drugim tudi, da kondicijska pripravljenost ni bistven problem, premalo se posvečamo igri in skupni ideji znotraj igre, kajti če je skupna ideja poznana, se lahko igra hitreje. Če pa ima vsak igralec svojo idejo v igri, je težko to uskladit. Naloga trenerja je ravno v tem usklajevanju skupne ideje. "

Pozitiven odziv

"Mislim, da je bil odziv med trenerji dokaj pozitiven, da je bil seminar dokaj praktično usmerjen, veliko DVDjev je bilo praktično usmerjenih, pokazali so svoje treninge. Ob procesu treninga in tekmovanja, nekateri trenerji so imeli probleme z rezultati, so morali pripravljati tak DVD. Problem, ki smo ga jim dali, so obdelali s svojo ekipo. Pokazali so konkretne vaje, ki jih uporabljajo za razvoj teh sposobnosti. Potrebno jih je zelo pohvaliti, ker so bili pripravljeni se toliko obremenjevati in pokazat nekatere svoje skrivnosti iz svojega procesa treninga, kar ni enostavno, v tujini težko dosežete, da bi nekdo pokazal kaj dela. Iz tega vidika je bilo veliko praktičnih usmeritev, veliko vaj, tako da so trenerji imeli na razpolago veliko različnih možnosti za reševanje enakega problema – dinamike igre."

Tekst: NZS/LS
Foto: NZS/MK

SORODNE NOVICE

  • 13.03.2024 | Trenerji
    Izvedena redna letna skupščina ZNTS
    V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je v ponedeljek potekala redna letna skupščina ZNTS. Delegati posameznih društev so potrdili vsa podana poročila organov in komisij ZNTS, zaključni račun za leto 2023, ter ambiciozno zastavljen plan dela za leto 2024.
  • 30.01.2024 | Trenerji
    Sklicana redna letna Skupščina ZNTS
    Upravni odbor ZNTS je na podlagi 22. člena on v povezavi s 23. členom Statuta ZNTS na svoji 11. seji dne 5.1.2024 sprejel sklep o sklicu redne letne Skupščine ZNTS, ki bo 11.3.2024 ob 17.00 uri v prostorih Nacionalnega nogometnega centra Brdo.
  • 10.01.2024 | Trenerji
    Na Licenčnem seminarju ZNTS 2024 več kot 400 trenerjev
    Prvo soboto in nedeljo letošnjega leta je bil v Kongresnem centru Brdo izveden letni seminar trenerjev UEFA A , PRO in UEFA PRO za pridobitev licence za vodenje ekip v sezoni 2024/25.
  • 28.12.2023 | Trenerji
    V začetku januarja seminar Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25
    6. in 7. januarja bo v Kongresnem centru Brdo potekal trenerski seminar za pridobitev licence Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25.
  • 08.12.2023 | Trenerji
    Zapustil nas je Marjan Vučko
    V 71-em letu starosti je umrl Marjan Vučko, profesor telesne vzgoje in trener PRO.
  • 06.12.2023 | Trenerji
    Licenčni seminarji v letu 2024
    Zveza nogometnih trenerjev Slovenije objavlja razpis za prijavo na Licenčni seminar PRO, UEFA PRO in UEFA A ter termine Licenčnih seminarjev UEFA B in C.
  • 28.11.2023 | Trenerji
    Ob obletnici rojstva poklon profesorju Branetu Elsnerju
    Pretekli teden je na ljubljanskih Žalah potekala tradicionalna slovesnost ob obletnici rojstva profesorja Braneta Elsnerja, ki so se je udeležili tudi predstavniki Združenja nogometnih trenerjev Slovenije.
  • 25.09.2023 | Trenerji
    Trenerski oddelek NZS kot primer dobre prakse na trenerskem kongresu Uefe
    Predstavniki trenerskega oddelka NZS so se udeležili trenerskega kongresa Uefe, ki je tokrat potekal v Švici. Sodelovalo je vseh 55 članic Uefe, poleg pa so bili še predstavniki Concacafa in gosti iz FIFE. Slogan letošnjega kongresa se je glasil »Obikujemo prihodnost igre: sodelovanje trenerske ekipe pri pripravi treninga.« NZS na kongresu predstavljen kot primer dobre prakse.
  • 28.08.2023 | Trenerji
    Seminarji v septembru 2023
    V septembru bosta potekala Letni izpopolnjevalni praktični seminar za trenerje velikega nogometa ter licenčni in izpopolnjevalni seminar futsal.
  • 13.06.2023 | Trenerji
    Licenciranje trenerjev v tekmovalni sezoni 2023/24
    Na podlagi novega Pravilnika o izdaji licenc in strokovnih seminarjev Zveze nogometnih trenerjev Slovenije podajamo kratka navodila in obrazložitve pri podajanju zahtevkov za izdajo licenc.

DELI NA