21.12.2022 | NZS
Velika sprememba glede vključevanja mladih slovenskih nogometašev

Izvršni odbor NZS je na 30. seji potrdil predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. SNL. Gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev.

Nogometna zveza Slovenije je s spremembami glede vključevanja mladih igralcev naredila nov korak v smeri večje konkurenčnosti mladih slovenskih nogometašev. V preteklosti so bili klubi finančno stimulirani v kolikor so vključevali mlade slovenske igralce, z novim sklepom IO pa vključevanje mladih slovenskih igralcev postaja obvezna za tekmovanje v Prvi ligi Telemach in 2. SNL.

V sezoni 2023/24 bo moral vsak klub v 1. SNL v začetno enajsterico vključiti vsaj enega igralca, ki ima pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let, ekipo za tekmo pa bo moralo sestavljati osem doma vzgojenih igralcev, ki bodo na dan tekme izpolnjevali pogoj o doma vzgojenih igralcih.

V 2. SNL bo morala vsaka ekipa tekmo začeti z dvema nogometašema, ki imata pravico nastopa za reprezentanco do 21 let, v kader za tekmo pa bo klub moral prijaviti deset doma vzgojenih igralcev.

Kdo je doma vzgojeni igralec?

Doma vzgojeni igralec je igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali v začetku sezone, v kateri je dopolnil 15. let in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let in ne glede na njegovo državljanstvo ali starost, v svojem trenutnem klubu (t. i. »club-trained« igralec) ali drugem slovenskem klubu (t. i. »association-trained« igralec) neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon, oziroma 36. mesecev.

Odločitev na podlagi analize

Strokovna služba NZS in delovna skupina pod vodstvom Martina Koželja in Mirana Pavlina je pripravila analizo vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev od 1. do 15 kroga v Prvi ligi Telemach in 1. do 14. kroga 2. SNL, v kateri je ugotovila, da je v letošnji sezoni s povprečjem 11,4 vseh 10 prvoligašev izpolnjevalo pogoj doma vzgojenih igralcev, medtem ko je v 2. SNL s povprečjem 13,3 pogoj doma vzgojenih igralcev izpolnilo 12 od 16-ih klubov. 58 % igralcev, ki so nastopili na tekmah v 1. SNL izpolnjuje pogoj doma vzgojenih igralcev, v drugi ligi pa je skupen odstotek takšnih igralcev 70 %.

Strokovna služba NZS bo v preostanku sezone 2022/23 spremljala trend vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev, na podlagi ugotovitev pa predlagala nadaljnje spremembe za vključevanje teh igralcev za sezono 2024/25.

Tekst: NZS/MaK
 

SORODNE NOVICE

 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 02.03.2023 | NZS
  Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS
  Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović. 
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.
 • 10.02.2023 | NZS
  Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb
  Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.
 • 09.02.2023 | NZS
  Razpis za odprta delovna mesta v 11teamsports SI, trgovini s športnimi oblačili d.o.o.
  V novo odprti trgovini s športnimi oblačili 11teamsports SI d.o.o. se razpisujejo prosta delovna mesta na področju poslovodenja, prodaje, potiska opreme, logistike in podpore v pisarni.
 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.

DELI NA