01.08.2019 | Futsal AA
Velik korak naprej za reprezentančni futsal

Čeprav so pred nami kvalifikacije za SP 2020, pa evropski futsal že pogleduje v leto 2022, ko bo med 19.1. in 6.2. na sporedu evropsko prvenstvo. Evropska nogometna zveza Uefa tudi na področju reprezentančnega futsala dela korake naprej. V glavnem delu kvalifikacij se ukinja turnirski sistem, prehaja se namreč na sistem kvalifikacij tekma doma, tekma v gosteh.

Žreb bo 7.11.

Pojdimo po vrsti: Uefa do 2. septembra letos zbira prijave za nastop v kvalifikacijah za Euro 2022. Slovenija je danes na Uefo poslala potrditev sodelovanja.

Žreb tekmovalnih parov (predkroga) kvalifikacij bo na sporedu 7. novembra. Predkrog se bo igral med 28. januarjem 2020 in 1. februarjem 2020. Iz devetih predtekmovalnih skupin se v glavni del kvalifikacij uvrsti devet prvakov skupin. Za sedem dodatnih mest v glavnem delu kvalifikacij pa se bo po sistemu „play off“ (aprila 2020) pomerilo 14 ekip (devet drugouvrščenih ekip skupin predkroga kvalifikacij in pet najboljše tretjeuvrščenih ekip skupin predkroga kvalifikacij).

Ključne bodo že kvalifikacije za SP 2020

Glavni krog kvalifikacij za EP 2022 se igra v osmih skupinah s po štirimi ekipami. Mesto v glavnem delu kvalifikacij si pribori neposredno 16 ekip iz osmih kvalifikacijskih skupin za SP 2020. Zato je še toliko bolj strateško in dolgoročno pomembno, da se Slovenija na kvalifikacijah za SP 2020 v Makedoniji izkaže, saj si tako prihrani zahtevno pot do glavnega dela.

Glavni del kvalifikacij za Euro 2022

Glavni krog kvalifikacij se prvič v zgodovini EP igra po sistemu tekem doma/v gosteh, kar pomeni šest tekem. Vse skupaj se bo odigralo v februarju, aprilu in septembru leta 2021. Nastop na prvenstvu 2022 si tako zagotovijo nemudoma zmagovalci kvalifikacijskih skupin in po šest najboljših drugouvrščenih ekip skupin. Računica pokaže, da imamo dosedaj 15 udeležencev: 14 iz kvalifikacij in domačin. Za zadnje 16. mesto na prvenstvu pa se oktobra 2021 pomerita po sistemu „playoff“ dve najslabše drugouvrščeni zasedbi.

Štetje in vrednotenje na novo

Z uvedbo tega sistema se bodo premešale karte, predvsem pa koeficient posamezne reprezentance. Ves dosedanji trud in uspehi bodo upoštevani minimalno in praktično vse ekipe bodo po novem točkovane od začetka. Prvi rezultati za jakostno lestvico se bodo upoštevali po kvalifikacijah na SP 2020 v mesecu oktobru, kjer bo pomembno tudi ali si prvi ali drugi v skupini, pravzaprav vsaka tekma, vsaka točka ali morda tudi gol bosta odločala o nosilcih v glavnem krogu kvalifikacij za EP 2022, s čimer bi se lahko ekipe ''rešile'' najmočnejših evropskih reprezentanc.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2019 | Futsal AA
  Selektor pohvalil ekipo za odigrano
  „Ne pozabimo, kosamo se s pravimi profesionalci. Zato še enkrat kapo dol našim fantom, ki so na terenu spet dokazali, zakaj in kako se nosi dres Slovenije. Ko bomo temu dodali še tri, štiri najboljše posameznike, bomo povsem solidna ekipa,“ nadaljuje Dobovičnik, ki načrtuje, da pred elitnim delom kvalifikacij za SP 2020 opravi z ekipo še priprave.
 • 03.12.2019 | Futsal AA
  Generalka uspela, Slovenija ohrabrena na kvalifikacije za SP
  Tako kot dan poprej je bilo tudi to pot slovesno na uvodu. Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj je kapetanu reprezentance Igorju Osredkarju izročil priložnostno darilo za 150. nastop v dresu Slovenije, Vlado Močnik, član IO-ja NZS, pa je Osredkarju poklonil še dres.
 • 03.12.2019 | Futsal AA
  V Mariboru nova priložnost za dokazovanje in kljubovanje Italiji
  Slovenija in Italija bosta nocoj v Mariboru odigrali še drugo od dveh napovedanih tekem. Obračun v Športni dvorani Tabor se začne ob 19. uri, tudi v neposrednem prenosu na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 02.12.2019 | Futsal AA
  Pomlajena Slovenija parirala popolni Italiji
  Slovesno je bilo že na začetku. Vlado Močnik, član IO NZS in tehnični koordinator futsal reprezentanc, je izročil priznanje Alenu Fetiću za 100. nastopov v dresu članske futsal reprezentance.
 • 02.12.2019 | Futsal AA
  Kapetan se veseli vsake tekme v dresu Slovenije
  Reprezentančni futsal teden začenjajo članski reprezentanti, ki so se včeraj zbrali v Laškem, danes in jutri pa se bodo na dveh tekmah, v Laškem in Mariboru, pomerili z Italijo. Omenjeni tekmi z Italijo pa sta posvečeni kapetanu Igorju Osredkarju, ki je oktobra postavil nov mejnik – 150 nastopov za Slovenijo.
 • 01.12.2019 | Futsal AA
  Ponedeljkova tekma 100. za Fetića za Slovenijo
  Danes pa se v Laškem začenja operacija „Italija“. Članska futsal reprezentanca bo v ponedeljek in torek odigrala tekmi proti Italiji, dvakratnemu evropskemu prvaku. Tekmi bosta selektorjema Slovenije in Italije služili kot dodaten test pred januarskim sklepnim delom kvalifikacij za SP 2020.
 • 29.11.2019 | Futsal AA
  Italija test za elitni del kvalifikacij
  „Igor je pravi kapetan in pravi reprezentant, ki je vsa ta leta vedno na voljo reprezentanci,“ se tudi selektor Andrej Dobovičnik veseli, ker je Nogometna zveza Slovenije posvetila prihajajoči tekmi kapetanu.
 • 25.11.2019 | Futsal AA
  Znan seznam za tekmi proti Italiji
  S tekmama proti Italiji želi Nogometna zveza Slovenije tudi dostojno obeležiti jubilej kapetana Igorja Osredkarja, ki je na oktobrskih kvalifikacijah v Makedoniji odigral že jubilejno 150. tekmo v dresu Slovenije!
 • 23.11.2019 | Futsal AA
  Prihaja evropski prvak
  Ekipi sta se zadnjič pomerili med sabo 3.2. 2018, ko je Slovenija gostila evropsko prvenstvo. Z zmago prav proti Italiji si je naša vrsta priigrala četrtfinale, Italija pa se je od tekmovanja poslovila že v skupinskem delu.
 • 07.11.2019 | Futsal AA
  Po vozovnico za SP na Češko
  Elitni del kvalifikacij bo igran konec januarja 2020 (od 27.1. do 5.2.). Prvaki štirih skupin si bodo zagotovili mesto na svetovnem prvenstvu, drugouvrščeni (štirje) pa se bodo v po dveh medsebojnih tekmah (med 9. in 12.4.) pomerili za še dve prosti mesti.

DELI NA