22.09.2022 | Sodniki
V tretji izvedbi lige narodov vrnitev Vinčića v Leipzig

Najboljši slovenski sodnik Slavko Vinčić bo svojo uvodno tekmo v tretji izvedbi Lige narodov (Nations League 2023) imel v skupini A3 na vzhodu Nemčije, kjer bo sodil dvoboj med štirikratnimi svetovnimi prvak Nemci- zmagovalci FIFA World Cup 1954, 1974, 1990, 2014- in izbrano vrsto naših vzhodnih sosedov.

Potem ko je pred skoraj letom dni, 28. septembra 2021 v Leipzigu,  ki je največje mesto v nemški zvezni deželi Saški na tekmi 2. kroga Lige prvakov med Red Bull Leipzig - Club Brugge, bo Mariborčan tokrat uporabljal piščalko na reprezentančni tekmi znotraj 5. kroga Lige narodov med Nemčijo, ki jo poznamo tudi pod imeno "elf" in "Die Mannschaft" in Madžarsko. 

Slednja je bila v petdesetih letih prejšnjega stoletja z tedanjim članom Honveda iz Budimpešte Ferencem Puskasom (Real Madrid 1958-1966, 180 nastopov, 156 zadetkov) ena najmočnejših izrbranih vrst na svetu. Ferenc Puškas je bil vodja tako imenovanih »magičnih Madžarov«, reprezentance, ki je leta 1952 zmagala na Olimpijskih igrah v Helsinkih, leto pozneje pa so kot prvo tuje moštvo na Wembleyu premagali Angijo s 6:3.

V Leipzigu bo tako šlo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954 v alpski Švici, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva leta premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu". 

Ob vzdolžni črti bosta prvemu slovenskemu sodniku pomagala še pomočnika Tomaž Klančnik (na sliki desno) in Andraž Kovačič (na sliki levo), ob obeh rezervnih klopeh bo Nejc Kajtazović kot četrti sodnik, v video operacijski sobi pa bosta Matej Jug in Dragoslav Perić.

Sojenje Slovencev bo nadziral kontrolor sojenja Michael Argyrou iz Izraela. Dvoboj na stadionu RB Arena s kapaciteto 42.000 sedežev pa se bo začel jutri ob 20.45 uri.

Skupinski del tekmovanja Lige narodov se je začel junija (štirje krogi), v septembrskem oknu bosta dva kroga, zaključni del tekmovanja v elitni ligi pa bo junija 2023. 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.10.2022 | Sodniki
  Gopro video - Preizkus fizične pripravljenosti
  Na tretjem letošnjem preizkusu fizične pripravljenosti sodnikov v Ljubljani, ki je potekal v četrtek 22. septembra na umetni travi stadiona ŽAK v Spodnji Šiški, je bila v družbi mož in deklet v črnem tudi Gopro kamera. Ekskluzivni videoposnetek si lahko ogledate tudi ti.
 • 29.09.2022 | Sodniki
  Tečaj za nove sodnike v Mariboru
  Si želiš postati novi sodnik ali sodnica v Mariboru? Potem pohiti in se prijavi na tečaj za nove sodnike , ki bo potekal v mesecu oktobru. Več informacij in prijave na 041-748-675 (Zoran Novarlić).
 • 27.09.2022 | Sodniki
  Čeferin ponovno v St. Gallen
  Darko Čeferin bo drevi v deželi sira in čokolade v zadnjem krogu tretje izvedbe Lige narodov (Nations League 2023) v skupini A2, opravljal vlogo kontrolorja sojenja sodniški ekipi iz Bosne in Hercegovine na tekmi med Švico in Češko v St. Gallnu.
 • 26.09.2022 | Sodniki
  Obrenović v Dublin na ligo narodov
  Ljubljančan Rade Obrenović (32) bo jutri zvečer na vzhodnem delu prestolnice Irske v Dublinu sodil svojo drugo tekmo v prvem krogu 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23). Na stadionu Aviva, ki je bilo prizorišče finalne tekme Evropske lige leta 2011 (liga Europa), bo naš najmlajši mednarodni FIFA sodnik v ligi B sodil dvoboj zadnjega kroga v skupini 2 med Irsko in Armenijo. 
 • 25.09.2022 | Sodniki
  Kos v Češke Budejovice
  Drago Kos bo na Češkem v Čeških Budejovicah v play-offu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo U-21 leta 2023 kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija, ki jo bodo sodili sodniki iz Danske.
 • 23.09.2022 | Sodniki
  Preizkus fizične pripravljenosti z analizo prvega dela jesenskega dela prvenstva
  V Ljubljani je včeraj potekal letošnji tretji preizkus fizične pripravljenosti ter analiza prvega dela jesenskega dela prvenstva za sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in talente vseh nivojev vključno s kandidati. Vse skupaj je zabeležila nova tehnološka pridobitev sodnikov, t.i. dron.
 • 21.09.2022 | Sodniki
  Po 8. seji komisije za sodniške zadeve
  Pred četrtkovim fizičnim preizkusom telesne pripravljenosti sodnikov, ki se bo nadaljeval s skupnim velikim seminarjem sodnikov, pomočnikov in kontrolorjev po 1. sklopu jesenskega dela prvenstva o katerem bomo več poročali v petek, je predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in predsednik Komisije za sodniške zadeve NZS g. David McDowell za torek 20. septembra sklical 8. sejo Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 20.09.2022 | Sodniki
  Česen na seminar top 41-ih Uefa sodnic na Azurno obalo
  Mondena Nica na Azurni obali v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala bo med 21. in 23. septembrom prizorišče seminarja top 41-ih evropskih sodnic. Udeleženke prihajajo iz 29-ih držav na stari celini, tja pa bodo pripotovalo 14. članic elitne kategorije in 27 sodnic članic 1. kakovostne kategorije sodnic pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) med katerimi je tudi naša najboljša sodnica Aleksandra Česen.
 • 19.09.2022 | Sodniki
  Staša Špur v Glasgowu
  Mednarodna pomočnica in najboljša slovenska linijska sodnica Staša Špur (33) iz Murske Sobote začenja sezono ženske lige prvakinj 2022/23 na Škotskem. V Glasgowu bo s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko sodila na prvi tekmi 2. kroga Lige prvakinj med škotskim Glasgow Rangers in portugalsko Benfico iz Lizbone.

DELI NA