22.09.2022 | Sodniki
V tretji izvedbi lige narodov vrnitev Vinčića v Leipzig

Najboljši slovenski sodnik Slavko Vinčić bo svojo uvodno tekmo v tretji izvedbi Lige narodov (Nations League 2023) imel v skupini A3 na vzhodu Nemčije, kjer bo sodil dvoboj med štirikratnimi svetovnimi prvak Nemci- zmagovalci FIFA World Cup 1954, 1974, 1990, 2014- in izbrano vrsto naših vzhodnih sosedov.

Potem ko je pred skoraj letom dni, 28. septembra 2021 v Leipzigu,  ki je največje mesto v nemški zvezni deželi Saški na tekmi 2. kroga Lige prvakov med Red Bull Leipzig - Club Brugge, bo Mariborčan tokrat uporabljal piščalko na reprezentančni tekmi znotraj 5. kroga Lige narodov med Nemčijo, ki jo poznamo tudi pod imeno "elf" in "Die Mannschaft" in Madžarsko. 

Slednja je bila v petdesetih letih prejšnjega stoletja z tedanjim članom Honveda iz Budimpešte Ferencem Puskasom (Real Madrid 1958-1966, 180 nastopov, 156 zadetkov) ena najmočnejših izrbranih vrst na svetu. Ferenc Puškas je bil vodja tako imenovanih »magičnih Madžarov«, reprezentance, ki je leta 1952 zmagala na Olimpijskih igrah v Helsinkih, leto pozneje pa so kot prvo tuje moštvo na Wembleyu premagali Angijo s 6:3.

V Leipzigu bo tako šlo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954 v alpski Švici, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva leta premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu". 

Ob vzdolžni črti bosta prvemu slovenskemu sodniku pomagala še pomočnika Tomaž Klančnik (na sliki desno) in Andraž Kovačič (na sliki levo), ob obeh rezervnih klopeh bo Nejc Kajtazović kot četrti sodnik, v video operacijski sobi pa bosta Matej Jug in Dragoslav Perić.

Sojenje Slovencev bo nadziral kontrolor sojenja Michael Argyrou iz Izraela. Dvoboj na stadionu RB Arena s kapaciteto 42.000 sedežev pa se bo začel jutri ob 20.45 uri.

Skupinski del tekmovanja Lige narodov se je začel junija (štirje krogi), v septembrskem oknu bosta dva kroga, zaključni del tekmovanja v elitni ligi pa bo junija 2023. 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.11.2022 | Sodniki
  Simon Smej in Uroš Bensa v sodniški pokoj
  Zaradi starostne omejitve 45 let konec leta sta včeraj na derbiju 18. kroga v 2. slovenski nogometni ligi (2. SNL), ko sta se za vrh lestvice v Kidričevem pomerila Aluminij in Rogaška zadnjič v karieri na nivoju tekmovanj Nogometne zveze Slovenije delovala dva dolgoletna prvoligaška pomočnika.
 • 25.11.2022 | Sodniki
  Sodniški oddelek obiskal dekliško šolo ŽNK Olimpija
  Na povabilo zmagovalk ženskega pokalnega tekmovanja NZS za pokal Pivovarne Union v sezoni 2021/22 ŽNK Olimpija je sodniški oddelek včeraj popoldne gostoval na največjem stadionu v državi. V novinarskem centru stadiona Stožice v prestolnici je bilo za mlade nogometašice dekliške nogometne šole ŽNK Olimpija organizirano sodniško popoldne.
 • 24.11.2022 | Sodniki
  ZNSS na delovni terenski seji v najstarejšem slovenskem mestu
  Gostišče Roškar v Hajdošah pri Ptuju je včeraj gostilo poslovni sestanek z delovno terensko sejo ožjega vodstva sodniške organizacije, ki je v bližini najstarejšega slovenskega mesta sestankovala s predsednikom MNZ Ptuj in vodstvom ptujskega društva nogometnih sodnikov.
 • 23.11.2022 | Sodniki
  Gašper Lončar na začasnem delu na Poljskem
  Gašperju Lončarju se je v začetku tega študijskega leta ponudila priložnost za študentsko izmenjavo v Wroclawu. Ker mu sojenje predstavlja veliko strast in mu pomaga pri osebnostnem razvoju je imel veliko željo po aktivnem nadaljevanju s sojenjem tudi na Poljskem.
 • 22.11.2022 | Sodniki
  Tivold na 5100km dolgo pot v Kazahstan
  Prvi mož društva nogometnih sodnikov Gorenjska-Kranj (od 2006) in podpredsednik sodniškega odbora za Futsal pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije Štefan Tivold iz Kranja se je odpravil na 7 ur dolgo pot v več kot 5100 km oddaljen Kazahstan.
 • 21.11.2022 | Sodniki
  Staša v ženski Ligi prvakinj na Češkem
  Staša Špur bo jutri zjutraj zapustila sončno stran Alp in se odpravila na Češko, kjer bo v kraju Mlada Boleslav v sredo zvečer delovala kot druga pomočnica glavni sodnici Tess Olofsson iz Švedske na dvoboju skupine B v ženski Ligi prvakinj na tekmi med ekipama Slavia Praga in St. Pölten za katerega od leta 2015 uspešno nastopa slovenska reprezentantka Mateja Zver.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  ZNSS v Ilirski Bistrici izpeljal še tretji letošnji sodniški kamp
  Po junijskem začetnem obisku Posavja, kjer je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v Brežicah pred začetkom poletnih počitnic organizirala premierni sodniški kamp in po avgustovskem obisku Zasavja in izvedbi drugega sodniškega kampa v Kisovcu, je za 3. sodniški kamp ZNSS včeraj postavil tabor v Ilirski Bistrici. Konec tekmovanj v Primorski nogometni ligi je na sodniški kamp za nove sodnike in sodnice v sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in NK Ilirska Bistrica v smeri Kvarnerskega zaliva, Opatijske riviere in hrvaškega pristanišča Reke v zadnjo slovensko občino pred hrvaško mejo pritegnil 12 fantov in eno dekle.
 • 18.11.2022 | Sodniki
  Čeferin kontrolor sojenja na Hrvaškem na turnirju za Euro u-19 leta 2023
  Kranjski kontrolor sojenja je poleg Srba Dejana Filipovića iz Beograda prejel povabilo Evropske nogometne zveze (Uefa), da na Hrvaškem opravlja nadzor kakovosti sojenja na turnirju skupine 11.kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo igralcev do 19. let prihodnje leto na Malti (UEFA Euro U-19 2023).
 • 17.11.2022 | Sodniki
  Prosta mesta in prijave na kamp v Ilirski Bistrici
  V soboto 19. novembra bo Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z NK Ilirska Bistrica organizirala sodniški kamp za nove sodnike in sodnice. Pridi na brezplačni sodniški kamp tudi ti in postani novi sodnik ali sodnica.

DELI NA