20.07.2009 | U19
V taboru Slovenije enotni, proti Ukrajini po presenečenje


Slovensko reprezentanco do 19 let jutri čaka uvodno srečanje evropskega prvenstva 2009, kjer se bodo pomerili z domačo Ukrajino. Miloš Kostič se je po sestanku z igralci že odločil za začetno postavo, tako on kot brata Vučkič pa sta napovedala, da bo Slovenija proti Ukrajini poskusila zmagati.

Slovenska izbrana vrsta bo uvodno tekmo tako začela v svoji tipični ofenzivni postavi, od igralcev, ki so na Euru, pa bo Kostič pogrešal kartoniranega Repa. Na vratih bo tako začel Radan, desni bočni položaj bo zasedel Jovič, levo bo Alen Vučkič, na položaju centralnih branilcev Omerovič in Rapnik. Za prekinitve ukrajinskih napadov v sredini bo skrbel Miha Mevlja, za kreacijo slovenske igre pa centralna vezista Haris Vučkič in Milec. Na levem in desnem krilu se bosta izmenjevala Dimitrov in kapetan Lazarevič, v napadu bo največjo nevarnost za vrata domačih predstavljal visoki Črnčič.

Selektor Kostič je potem, ko je svojim igralcem predstavil analizo Ukrajine, odhitel na novinarsko konferenco v enega izmed sosednjih hotelov, kjer ju je z ukrajinskim kolegom pričakala množica več kot stotih predstavnikov sedme sile. Selektor je na konferenci jasno povedal, da ima Slovenija na zaključnem turnirju svojo računico: "Prišli smo med najboljših osem ekip stare celine, kar je za nas velik privilegij in jasno je, da so vse ekipe, ki so tukaj zelo močne. Ampak, mi se ne bomo zadovoljili zgolj s tem, da smo tukaj. Vse tekme bomo odigrali na zmago, na koncu pa bomo sešteli točke. Res je, da nam manjka ogromno število 'prvotimcev', vendar imamo kljub temu dobro moštvo in igralce, v katere zaupam. Ukrajina ima brez dvoma določeno prednost, saj pričakujejo ogromno svojih navijačev, toda mi bomo ravno v tem našli dodatno motivacijo. Ukrajina ima tehnično močne in hitre igralce, toda za svoje fante obljubljam, da se bodo borili od prve do zadnje minute in upam, da bomo ponovili dobre tekme iz kvalifikacij."

Svoje misli pred tekmo sta po treningu, kjer je Kostič uigraval še zadnje podrobnosti pred obračunom, strnila oba brata Vučkič. Alen se je dotaknil nevarnosti Ukrajincev: "Gre za zelo disciplinirano ekipo, ki dobro stoji v obrambi in ima zelo dober prehod v fazo napada. Poskusili nas bodo presenetiti z globinskimi žogami in dolgimi podajami. Pričakujemo, da bo njihova igra potekala po bokih, saj imajo hitre tako igralce na bokih, kot tudi napadalce, ki bodo iskali globinske žoge s kril. Čeprav gre za uvodno tekmo turnirja s soigralci čutimo le pozitivno tremo, na Ukrajince smo se dobro pripravili in pričakujemo zmago."

Medtem ko bo Alen Vučkič eden pomembnejših igralcev Slovenije v obrambi, bo veliko odvisno tudi od Harisa Vučkiča, enega najbolj perspektivnih slovenskih igralcev, ki že trka na vrata članske ekipe angleškega Newcastla: "Bočna igralca Ukrajine se veliko vključujeta v napad, zaradi česar za sabo puščata veliko prostora. Z dolgimi diagonalami in paralelami bomo poizkušali izkoristiti ta prazen prostor na bočnih položajih in priti do priložnosti za zadetek. Mi bomo šli prav vsako tekmo na zmago, verjamem, da se lahko kosamo prav z vsemi nasprotniki, prepričan pa sem, da bomo tukaj zapustili dober vtis." Haris je sicer najmlajši slovenski reprezentant v Ukrajini, saj lahko letos še nastopa za U17 izbrano vrsto, na Euru pa bo vsekakor eden nosilcev igre, kar je pokazal že na treningih: "V veliko čast mi je, da lahko igram s starejšimi igralci in da mi je selektor zaupal do te mere, da me je povabil na evropsko prvenstvo. Že na prvi tekmi me je postavil v prvo enajsterico, s čimer je pokazal, kako resno računa name. Sam se mu bom poskusil oddolžiti in zabiti kakšen zadetek že proti Ukrajini."

Tekst: NZS/MK
Foto: Paul Mohan / SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 23.02.2021 | U19
  Odpovedani evropski prvenstvi do 19 let
  Zaradi pandemije covida-19 je izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) danes sprejel odločitev, da se odpovesta evropski prvenstvi za nogometaše in nogometašice do 19 let v Romuniji in Belorusiji za leto 2021.
 • 09.12.2020 | U19
  Mladinci z Litvo, Islandijo in Italijo
  Sreda v švicarskem Nyonu mineva v znamenju žreba kvalifikacijskih skupin za kadetsko in mladinsko evropsko prvenstvo 2022. Po kadetski reprezentanci je nasprotnike dobila tudi mladinska izbrana vrsta Slovenije.
 • 08.10.2020 | U19
  Mladinska reprezentanca remizirala s Hrvaško
  Mladinska reprezentanca Slovenije je s tekmo v hrvaški Krapini zaključila štiridnevne priprave. Slovenci so po zaslugi Enrika Ostrca in Davida Flakusa Bosilja, ki je zadel dvakrat, vodili že s tremi zadetki, a so Hrvati v zadnji tretjini dvoboja uspeli izenačiti.
 • 29.09.2020 | U19
  Mladinci s Hrvaško
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 8. oktobra v Krapini odigrala prijateljsko tekmo s Hrvaško. Selektor Agron Šalja je v ta namen vpoklical 21 reprezentantov, ki se bodo zbrali 5. oktobra v Nacionalnem nogometnem centru Brdo.
 • 04.09.2020 | U19
  Mladinci slavili v Avstriji
  Slovenska reprezentanca do 19 let je na prijateljski tekmi v Obertaunu premagala Avstrijo z 2:0 (0:0).
 • 26.08.2020 | U19
  Mladinci pred elitnim krogom kvalifikacij z Avstrijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let (letniki 2001) bo med 31. avgustom in 4. septembrom opravila priprave v Kranjski Gori. Selektor Agron Šalja je vpoklical 22 igralcev, ki bodo v sklopu priprav odigrali tudi prijateljsko tekmo z Avstrijo.
 • 13.08.2020 | U19
  Izvršni odbor Uefe preložil tekme mladih reprezentanc
  Po posvetu s članicami je izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA zavoljo problematike povezane s COVID-19 sprejel več odločitev v zvezi s tekmovanji mlajših reprezentančnih selekcij za sezoni 2019/20 in 2020/21.
 • 25.07.2020 | U19
  Šalja z mladinci na priprave v Čatež
  Selektor slovenske nogometne reprezentance do 19 let Agron Šalja je predstavil seznam vpoklicanih igralcev, ki bodo med 27. in 31. julijem opravili krajše priprave v Čatežu ob Savi.
 • 04.03.2020 | U19
  Tesen poraz v Gradcu
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v avstrijskem Gradcu odigrala zadnjo pripravljalno srečanje pred elitnim krogom kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Oslabljena zasedba je doživela tesen poraz.
 • 24.02.2020 | U19
  Z Avstrijo v Ajdovščini pred TV zasloni
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 4. marca ob 15.30 v Ajdovščini odigrala mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Avstrije.

DELI NA