22.10.2022 | WU17
V sodnikovem podaljšku poraz proti evropskim prvakinjam

Dekliška kadetska reprezentanca je tesno z rezultatom 1:2 izgubila 2. tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023. V Krškem jo je z golom v sodnikovem podaljšku premagala Nemčija. Slovenija je z igro navdušila, v torek, 25.10., pa s tekmo proti Turčiji končuje ta del kvalifikacij.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2023:

NEMČIJA – SLOVENIJA 2:1 (0:0)

Stadion Matije Gubca Krško Sodnice: Oliveira (POR), Tavares (POR), Ceban (MLD), Cruc (MLD).
Strelke: 1:0 Walheim (56.), 1:1 Testen (60.), 2:1 Preuss (90.)
Rumeni kartoni: Poje Mihelič, Dolinar; Schetter
Rdeč karton: Schneider
Nemčija: Farwick, Wilescheck, Backhaus, Bünning, Bitzer, Schneider, Milz, Walheim, Sahiti (Scholz od 46.), Merino Gonzalez, Schetter (Preuss od 72.).
Slovenija: Vidrih, Trost, Dasovič Ravnik, Testen, Poje Mihelič, Dolinar, Kramžar, Madon, Gerbec, Kern (Javorič od 76.), Plevel (Omerza od 81.).

Analiza naredila svoje

Slovenska reprezentanca je lahko upravičeno ponosna na prvi polčas proti Nemčiji, osemkratnim evropskim prvakinjam v tej starostni skupini. Številni so opozarjali na nemški napad od prve minute, a so varovanke selektorice Tine Kelenberger vse to nevtralizirale z dokaj visoko postavitvijo, ki jo očitno presenetila tudi Nemke.

„Nemčijo smo analizirali. Kot sem že rekla, imajo močno „pas“ igro, izigravajo na bočnih položajih, prihajajo v medcone, v medprostore. Če bi se mi prenizko spustili, bi imeli ogromne težave. Turkinje so npr. zadaj stale s petimi igralkami, pa so imele velike težave proti Nemčiji. Zato je bil dogovor, da stojimo v 2. coni, v določenih segmentih igre pa smo stopili višje. Tudi teren nam je vse to omogočal. Nemke niso mogle priti od zadaj suvereno z igro naprej. Načrtovali smo, da jih s to našo igro tudi malce presenetimo. Mislim, da so naše punce zelo dobro reagirale,“ je po tekmi razmišljala selektorica Tina Kelenberger.

Strel Katjuše Kern

Slovenija je prvih 45 minut odigrala zbralo, odločno v igri in duelih. Priznati je treba, da je imela Nemčija pobudo, tudi žogo več v svojih nogah, a si resnih priložnosti ni pripravila.

Slovenija je prestregla precej žog na sredini, od tu pa je igro gradila naprej kapetanka Zara Kramžar.
V 36. minuti je Slovenija po eni od teh akcij spravila žogo do Katjuše Kern, ki se je otresla svoje čuvajke in s kakih 18, 20 metrov dobro pomerila v okvir nemškega gola. Gostujoča golmanka je bila na pravem mestu. Dejansko pa je bilo to prvi resni strel na današnji tekmi.

Videoposnetek tekme:Nemčija je spet poizkusila v 38. minuti, a je po prodoru in podaji z desne strani zmanjkal zaključek. V 45. minuti je Nemčija izvedla še tretji kot, Slovenija pa za tem še en hiter protinapad, podaja Zare Kramžar pa ni prišla do Lee Dolinar. Takih prvih 45 minut je  bil dober obet za nadaljevanje.

Odločen odgovor Slovenije na vodstvo Nemčije

V drugem polčasu se razmerje moči v igri ni menjalo. Nemčija je v 54. minuti prvič resneje zapretila, od daleč je pomerila Merino Gonzales. Naša golmanka Nuša Vidrih je izvrstno posredovala, žogo pa odbila v kot. V naslednji minuti pa so Nemke povedle. Po podaji Scholzove (v igro je vstopila v 46. minuti) je bila uspešna Melina Wahlheim.

To so bili trenutki, ko se je tekma povsem razživela. Vodstvo Nemk je Slovenijo še bolj motiviralo. V enem od duelov je Maj Schneider zrušila Špelo Gerbec, ob tem pa je nemška reprezentantka prejela še drugi rumeni karton in bila tako v 57. minuti izključena. Ni trajalo dolgo in Slovenija je vse to izkoristila ter bila za ves trud tudi nagrajena.

Po prostem strelu v 60. minuti veliko veselje v Krškem. Lea Dolinar je z leve strani na drugi vratnici s podajo našla Tinkaro Testen, ki je zadela z glavo za izenačenje. Slovenja je podjetno nadaljevala, napaka v sodnikovem podaljšku pa jo je stala velike točke proti evropskim prvakinjam. Gol za zmago je zabila Sarah Preuss, ki je v igro vstopila v 72. minuti.

„Čestitke dekletom, ker so se borile, ker so držala ta tempo na igrišču. Nemke so močna ekipa, so evropske prvakinje, dobro igrajo. Krasi jih dobra „pas“ igra, v vseh segmentih so izjemna ekipa. Naše punce so imele spoštovanje do tekmic, a je bilo tega spoštovanja ravno prav. Tudi ko je Nemčija povedla, ko smo prejeli vodilni gol, smo hitro izenačili. To je bil zelo pomemben segment tekme. Na koncu smo žal malce popustili. Razočarana sem, ker nismo v fazi obrambe rešili situacijo, saj je bila rešljiva. Imamo igralke, ki lahko to rešijo. Kljub temu nimam nobenih zamer do punc, res so dobro stale na igrišču,“ je za konec dodala selektorica Tina Kelenberger.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.03.2023 | WU17
  V 94. minuti do zmage
  Dekliška kadetska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za EP 2023 prišla do druge zmage. Varovanke selektorice Tine Kelenberger so bile z rezultatom 1:0 boljše od Slovaške, zmagoviti gol je v 94. minuti dosegla Jerca Plevel.
 • 19.03.2023 | WU17
  Zbrano in preudarno proti Slovaški
  Dekliška reprezentanca do 17 let v ponedeljek nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2023. Varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo ob 15.30 v Krškem pomerile s Slovaško. Na drugi tekmi 2. kroga naše skupine se bosta merili Avstrija in Švica.
 • 17.03.2023 | WU17
  Z zmago začele kvalifikacije za EP 2023
  Dekliška kadetska reprezentanca je z zmago proti Avstriji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023. Ula Omerzu je v 2. polčasu tekme v Brežicah zabila za prve tri točke in končnih 1:0. Slovenija v ponedeljek, 20.3., ob 15.30 v Krškem igra proti Slovaški.
 • 16.03.2023 | WU17
  V petek proti Avstriji za prve tri točke
  Varovanke selektorice bodo do četrtka, 23.3., v Brežicah igrale proti Avstriji (17.3.) in v Krškem proti Slovaški (20.3) in Švici (23.3.). Prvakinje skupine se bodo uvrstile na evropsko prvenstvo, ki bo med 14.5. in 23.5. v Estoniji.
 • 14.03.2023 | WU17
  Zbor dekliške kadetske reprezentance, v petek tekma
  Danes se je zbrala dekliška kadetska reprezentanca, ki bo v petek, 17. marca, začela kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tekme bodo v Čatežu ob Savi, Slovenija pa se bo pomerila z Avstrijo (17.3.), Slovaško (20.3) in Švico (23.3.).
 • 06.03.2023 | WU17
  Znan seznam igralk za kvalifikacije v Sloveniji
  Leto 2023 prinaša izzive tudi dekliški reprezentanci do 17 let. Med 17. marcem in 23. marcem bodo varovanke selektorice Tine Kelenberger doma igrale kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo med 14. in 26. majem v Estoniji.
 • 21.02.2023 | WU17
  Dober obet za kvalifikacije za EP 2023
  Dekliška kadetska reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi proti Italiji klonila z 2:0, a se izkazala z igro. Na to je opozorila tudi selektorica Tina Kelenberger, ki je v sklepni oceni pohvalila svoje varovanke. Do začetka kvalifikacij za EP 2023 še dober mesec.
 • 19.02.2023 | WU17
  Obetaven remi na prvi tekmi v Italiji
  Naše kadetinje so se izkazale na prvi od dveh pripravljalnih tekem. Proti Italiji, udeleženki zadnjega evropskega prvenstva, so remizirale (2:2). V torek, 21.2., se bodo z Italijo pomerile še enkrat.
 • 17.02.2023 | WU17
  Danes zbor, v nedeljo prvič proti Italiji
  Dekliška reprezentanca do 17 let danes odhaja na priprave, ki jih bodo zaznamovali tudi dve pripravljalni tekmi. Varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo 19.2. in 21.2. pomerile z italijanskimi vrstnicami.
 • 08.02.2023 | WU17
  Dvakrat proti Italiji
  Vse pa z željo in ciljem, da pride reprezentanca optimalno pripravljena na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Slovenija bo med 17.3. in 23.3. na kvalifikacijskem turnirju v Sloveniji v konkurenci Avstrije, Slovaške in Švice iskala pot na evropsko prvenstvo.

DELI NA