V predmestje Dublina po ugodno izhodišče

Mura je z dvema zmagama z odliko opravila s prvim krogom kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige, za gostovanje v Bolgariji ali Severni Makedoniji pa bo potrebno izločiti irski St Patrick's Athletic.

Devetkratni irski prvaki Muro pričakujejo pred razprodanimi tribunami. Stadion z 2.800 sedišči je bil za tekmo s Sobočani razprodan že 9. julija. Klub iz Inchicora, bivalnega naselja na vzhodnem obrobju Dublina, se v tekmovanja Evropske nogometne zveze vrača po treh letih. V sezoni 2019/20 je "rdečo vojsko" v prvem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige zaustavil švedski Norrköping. 

Irci se lahko pohvalijo s 56 evropskimi tekmami, a so v zadnjem desetletju le redko preskočili tekmec. Verjetno najuspešnejša je bila sezona 2012/13, ko je St Patrick's Athletic izločil islandski IBV in Široki Brijeg, v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige pa jih je zaustavil Hannover. Leta 2013 so bili "svetniki" zadnjič tudi državni prvaki, zadnjo lovoriko pa so v vitrine dodali lani novembra. V pokalnem finalu so kazenskih udarcih premagali mestnega tekmeca Bohemiansa.

Čeprav je irski nogomet za Slovence praktično popolna neznanka, so želje Sobočanov jasne. Črno-beli želijo po moldavskem "Svetem Juriju" iz evropskih nogometnih nebes izločiti še irskega "Svetega Patrika", v primeru napredovanja pa bi gostovali v Sofiji ali Skopju. Tretji krog kvalifikacij za zdaj še ni v mislih Prekmurcev, ki bodo v predmestju Dublina skušali popraviti realizacijo, ki je četo Damirja Čontale stala točk v Stožicah.

Mura se lahko predvsem v napadu in zvezni vrsti pohvali z veliko izbiro nogometašev, na povratni tekmi z Moldavci sta se z golom izkazala Nikola Petković in Mirlind Daku. Kosovski napadalec je moral izpustiti uvodno tekmo v Kišinjevu, v Fazaneriji pa je znova potrdil, da je morda trenutno prvo orožje Mure. Bodo Irci, ki v napadu računajo predvsem na zadetke 34-letnega Eoina Doyla. Izkušeni napadalec je z 11 goli prvi strelec ekipe, na zadnjih petih tekmah je v polno meril prav tolikokrat.

"Na svojem igrišču bodo skušali vsiliti svoj način igre, v Fazaneriji pa se bodo verjetno poskušali v večji meri prilagoditi naši igri, česar ne pričakujem jutri. Da se bomo udobno počutili v igri, pa moramo udejanjiti svoje zahteve, kar želimo vedno, je pa veliko odvisno tudi od nasprotnika. Za nas bo pozitiven rezultat vse, kar ne bo poraz, to bi bila dobra popotnica za povratno tekmo. Neumno pa bi bilo iti v tekmo z mislijo o remiju. Želimo zabiti gol in zmagati, videli pa bomo, kaj bo prinesla tekma," pred tekmo pravi Damir Čontala.

Domače moštvo bo deležno glasne podpore, a Klemen Pucko zaradi tega ne pričakuje težav: "V glavah se moramo pripraviti na ta pritisk, saj se zavedamo, da so otoški navijači zelo strastni. Vemo pa že, kako je igrati pred velikim številom navijačev, zato s tem ne bo težav."

Nogometaši Mure bodo v četrtek zadnji zakorakali na zelenico, obračun na irskih tleh se bo pričel ob 20:45. Pravico bo delil malteški sodnik Ishmael Barbara. 

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA