13.10.2019 | A
V polnih Stožicah veselje Avstrijcev

Izbrana vrsta Slovenije je po porazu v Skopju izgubila tudi dvoboj z Avstrijo. Severni sosedje so se v polnih Stožicah veselili minimalne zmage, s katero so močno otežili slovenski položaj.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020 - OSMI KROG:

SLOVENIJA - AVSTRIJA 0:1

Stadion Stožice, 15.108 gledalcev, sodniki: Cakir, Duran, Ongun (vsi Turčija).
Strelec: Posch (21.).
Slovenija: Oblak, Balkovec, Struna, Mevlja, Stojanović, Krhin (od 79. Popović), Kurtić, Verbič (od 69. Berić), Iličić, Bezjak (od 61. Zajc), Šporar.
Avstrija: Stanković, Ulmer, Hinteregger, Dragović, Posch, Ilsanker, Baumgartlinger, Laimer, Sabitzer (od 90. Kainz), Lazaro (od 88. Trimmel), Gregoritsch (od 83. Onisiwo).
Rumeni kartoni: Struna, Bezjak; Ulmer, Hinteregger, Laimer.
Rdeči karton: Popović (89.).

Potem ko je Slovenija z odmevnima zmagama nad Poljsko in Izraelom septembra resno vstopila v boj za preboj na EP 2020, pa si je oktobra dodobra priprla vrata. Z bledo predstavo in porazom v Skopju proti Severni Makedoniji in današnjim porazom pred polnimi Stožicami proti Avstriji je pokvarila položaj v skupini G in prekinila niz petih domačih tekem brez poraza.

Slovenci, ki so tretjič zaporedoma izgubili proti Avstrijcem, ostajajo pri 11 točkah, Poljska jih ima po zmagi nad Makedonci 19 in je že vzela eno vozovnico za EP, blizu druge pa je Avstrija, ki je še šesto tekmo zapovrstjo neporažena in se je utrdila na drugem mestu s 16 točkami. Do konca kvalifikacij pa jo čakata še obračuna s Severno Makedonijo in skromno Latvijo, s teh pa potrebuje le točko, da konča pred Slovenijo. Izbranci Matjaža Keka pa bodo zadnji tekmi kvalifikacij igrali 16. novembra doma z Latvijo in 19. novembra v gosteh s Poljsko.

Selektor Kek ni eksperimentiral z začetno postavo, v njej se je znašel tudi Rene Krhin, ki je bil pod vprašajem zaradi težav s stegensko mišico. Pri Avstrijcih je Marko Arnautović začel na klopi, druga dva, ki naj bi imela težave s poškodbo, Stefan Posch in Konrad Laimer, pa sta bila v prvi enajsterici. Prav Posch pa je bil v prvem polčasu tisti, ki se je veselil zadetka. V 21. minuti je Valentino Lazaro podal iz kota z leve strani, Posch pa je najvišje skočil in z glavo zadel za vodstvo Avstrijcev.

Severni sosedje so bili sicer konkretnejši tekmec, nevarni so bili že v 11. minuti, ko je Michael Gregoritsch sprožil z osmih metrov, izvrstno pa je reagiral Jan Oblak. Slednji se je moral izkazati tudi v 43. minuti, znova je bil pri strelu Gregoritsch. Slovenci so redko prišli do strelov, denimo Petar Stojanović in Jasmin Kurtić v 23. in 29. minuti, najbolj vroče pa je bilo v 34. minuti, ko so gostitelji dvakrat (vsaj enkrat upravičeno) zahtevali najstrožjo kazen zaradi igranja z roko Avstrijcev, a je niso dobili. Domači pa so se razburili tudi v 35. minuti, ko je Andreas Ulmer s hrbta z nogo zadel Romana Bezjaka, turški sodnik Cüneyt Cakir pa je na začudenje večine pokazal le rumeni karton.

V uvodu drugega polčasa je v 48. minuti najprej le malce premalo natančno meril Laimer z roba kazenskega prostora, v 60. Gregoritsch po kotu ni povzročil veliko dela Oblaku, v 61. pa je Kek opravil prvo menjavo, v igro je poslal Miho Zajca. Takoj zatem se je od njega odbila žoga do Avstrijcev, ki so končali napad s strelom Marcela Sabitzerja, Oblak pa je žogo preusmeril v nov kot za goste. Na drugi strani je v 65. minuti s strelom kot izsilil Kurtić, a se niti iz tega ni izcimilo nič konkretnega.

V želji po preobratu je v 69. minuti Kek v igro poslal še Roberta Berića, v 79. minuti je vstopil še Denis Popović, a želenega učinka ni bilo. V 87. minuti je sicer lepo do strela z roba kazenskega prostora prišel Iličić, a je bil Cican Stanković na mestu. Za nameček je slovenski neuspeh začinil v 89. minuti še Denis Popović, ki je z roko udaril Sabitzerja v obraz in dobil rdeči karton.

Tekst: STA/PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA