09.12.2018 | 1. SŽNL
V nogometu ni prostora za samoumevnost

Ekipa ŽNK Telemach GMT Beltinci je v jesenskem delu SŽNL zabeležila 12 zmag v prav toliko tekmah. O sezoni in pričakovanjih v letu 2019 smo se pogovarjali z Nušo Ladinek, glavno trenerko vodilne ekipe prvenstva.

Prvi del je za vami.
„Zadovoljna sem. Jesenski del smo končali s popolnim izkupičkom!“

Kje iskati razloge za tako prednost pred konkurenco?
„Največja prednost naše ekipe je, da je ogrodje že nekaj časa isto. Že res, da so igralke mlade, a si že nekaj let nabirajo izkušnje, saj so skupaj nastopale tudi v mlajših selekcijah. Ekipo dopolnjujemo po zastavljeni filozofiji s perspektivnimi mladimi igralkami. V tej sezoni smo dejansko sestavili zelo talentirano ekipo. Glede na to da smo bili že lani v igri za naslov prvaka, smo si s tem pridobili nekaj dragocenih izkušenj in odrasli za eno leto.“

Sta vas izvedba na igrišču in bera točk vendarle presenetili?
„Celotna ekipa je v poletnem času dobesedno garala, ko smo se pripravljali na novo sezono. Zavedali smo se, da moramo na področju uigravanja večino narediti že poleti, saj imamo med sezono malo skupnih treningov, ker je večina nogometašic med tednom v Ljubljani. Lanska sezona nas je še dodatno povezala, ekipi pa smo dodali tudi igralke, ki se karakterno dopolnjujejo. Pohvala pa vsaki posebej za trud, da je ekipa na koncu tako izgledala v jesenskem delu.“

Kaj poleg nogometnega znanja šteje pri novačenju in izbiri igralk?
„Bistvena je nekonfliktnost. Lepo je imeti ekipo, ki je kohezivna, kjer si igralke med sabo pomagajo, med njimi naj vlada zdrava tekmovalnost. A po drugi strani čakam trenutek, da si druga drugi pomagajo biti boljše!“

V klub ste vrnili tudi Tjašo Tibaut.
„Tjaša se je vrnila tja, kjer je odrasla. Večino svoje kariere je preživela tu. Nismo veliko razmišljali, ko se je za to ponudila priložnost. Zavedala sem se, da naša mlada ekipa potrebuje tudi igralko s toliko bogatimi izkušnjami. Predvsem pa so dragoceni nasveti na psihološkem nivoju. S Tjašo smo to vsekakor dobili. Z nasveti zna pomagati, ima pa toliko izkušenj v svoji bogati karieri, da lahko pomaga mladim igralkam reševati določene čustvene situacije med tekmo in iskati najboljše možne nogometne rešitve, ki se dogajajo na igrišču.“

Kako boste izkoristili zadnji mesec v koledarskem letu?
„Igralke so načeloma decembra proste, a so dobile posebna navodila, kako naj bodo aktivne. Dejansko pa si želim, da malce pozabijo na nogometno dogajanje, da v tem času sanirajo male poškodbe in da si spočijejo glave, ohladijo svoje misli in se psihološko pripravijo na nadaljevanje sezone. S treningi bomo začeli v prvih dneh januarja. Vadba bo namenjena tudi individualnemu napredku igralk, saj želimo razvijati pri njih tisto, kar jim še manjka na področju fizične pripravljenosti.“

To so tudi dnevi in tedni, ko ekipe kujejo plane za naprej.
„O spremembah ne morem govoriti. Najprej se bomo v klubu pomenili o mojih željah in realnih možnosti v danem trenutku. Zavedam pa se, da imamo ekipo, ki ima še ogromno rezerv. Že res, da smo dosegli 12 zmag, a ta ekipa je mlada. Vedno pravim, da če se zadovoljiš z nivojem, kjer si, potem slej ko prej sledi stagnacija in nazadovanje. Prostora za napredek, tako v nogometni igri kot pri individualni pripravi igralk je še veliko. Idej za delo in razvoj naše igre mi ne bo tako hitro zmanjkalo!“

V drugi del sezone boste vstopili z veliko točkovno prednostjo, premorete jih 36, najbližja zasledovalka ŽNK Olimpija pa 27.
„Kljub temu da smo si nabrale lepo prednost, se s tem ne smemo zadovoljiti. Prvenstvo moramo odigrati maksimalno zbrano in zavzeto. Na tekmah proti Olimpiji in Radomljah smo videli, da ni vse tako samoumevno. Nočem, da bi igralke razmišljale, da se nekatere stvari zgodijo same od sebe. Na vsaki tekmi je treba biti stoodstoten in udejanjati idejo o pristopu k tekmi, ki si ga zastavimo. Pričakujem tak pristop tudi v prihodnje. Proti vsaki ekipi v SŽNL. Nikogar ne podcenjujemo.“

Za konec pa še nekaj besed o SŽNL.
„Vidi se, da v ospredje prihaja mlada generacija igralk. Je pa zdaj težko ocenjevati ligo, ali je močnejša ali ni. Definitivno pa bo liga v prihodnjih dveh, treh letih napredovala, če bodo te igralke ostale doma. To so nogometašice, za katerimi je nogometna šola, in to je velika prednost v primerjavi z igralkami, ki so bile nosilke igre pred leti.“

Tekst: D.P.
Foto: ŽNK Telemach GMT Beltinci/B.R.

SORODNE NOVICE

 • 18.03.2019 | 1. SŽNL
  Derbi Olimpiji, nadaljuje se 13. aprila
  S tekmami 14. kroga se je sklenila druga tretjina prvenstva v SŽNL. Nove tri točke so zabeležili v taborih ŽNK Olimpija Ljubljana (tekmo iz Maribora smo spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani Nogometne zveze Slovenije), Radomelj, Krima in Pomurja.
 • 17.03.2019 | 1. SŽNL
  Kamere v Mariboru, za točke tudi v Radomljah, Ajdovščini in Ankaranu
  Danes so na sporedu štiri tekme 14. kroga SŽNL, največ pozornosti pa gre v Maribor, kjer je od 11. ure dalje na sporedu tekma med ŽNK Maribor in ŽNK Olimpijo Ljubljana. Obračun boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani www.nzs.si.
 • 16.03.2019 | 1. SŽNL
  Mariborčanke čakajo dan, ko premagajo Olimpijo
  „Na derbiju nas zanima zmaga,“ uvodoma pove trener Mariborčank Semir Šabotić. Ekipo je prevzel od Marinka Šarkezija, proti Olimpiji ga čaka sploh prva uradna tekma na domačem terenu.
 • 16.03.2019 | 1. SŽNL
  Olimpija pred TV kamerami po uspeh v Maribor
  „Čuti se, da je derbi. S tem neposrednim prenosom bo Nogometna zveza Slovenije še dodatno poskrbela za promocijo ženskega nogometa,“ sklene Manja Rogan, prva strelka ekipe. Manja bo jutri igrala 147. tekmo v SŽNL.
 • 10.03.2019 | 1. SŽNL
  Do zmag Radomljanke, Olimpija in ŽNK Cerklje
  Pa smo dočakali nadaljevanje sezone tudi v elitni Slovenski ženski nogometni ligi, ki pa je v 13. krogu postregla s tremi končnimi izidi. Tekma v Murski Soboti je bila prekinjena zavoljo težav z razsvetljavo pri vodstvu Pomurk 4:0.
 • 09.03.2019 | 1. SŽNL
  Začenjajo tudi članice, derbi v Murski Soboti
  Po dobrih treh mesecih se nadaljuje tekmovanje v SŽNL, nedelja je rezervirana za štiri tekme. Na prvem mestu tekmovanje nadaljuje ŽNK Telemach GMT Beltinci, ki na uvodni tekmi čaka tretjo ekipo lige ŽNK Maribor. Olimpija gosti ŽNK Ankaran Hrvatine, ŽNK Cerklje Ajdovščino, ŽNK Krim Rolljet Radomljanke.
 • 09.03.2019 | 1. SŽNL
  Radomljanke s peterico novink
  „V prestopnem roku je bil cilj, da ekipo konsolidiramo in da hkrati naredimo »nastavke« za novo sezono, ko bomo štartali na 1. mesto v pokalu in domačem prvenstvu. Letos pa želimo med prve tri in do lovorike pokala,“ trener Gregor Mohar razkrije ambicije.
 • 09.03.2019 | 1. SŽNL
  Namesto Melanie na gol Sindi
  „To je udarec za nas. Med vratnicami jo bo menjala Sindi Germek, ki je za nas že odigrala nekaj tekem,“ pove Gaberc, ki si želi, da ekipa jutri proti Olimpiji pokaže veliko odločnosti, zbranosti in agresivnosti. „Olimpiji ne smemo dovoliti, da razvije svojo igro,“ meni Gaberc.
 • 08.03.2019 | 1. SŽNL
  V Mariboru začeli ambicioznejšo zgodbo
  V Mariboru se je zgodilo kar nekaj strateških sprememb. Najprej se je poslovil dosedanji trener članske vrste Marinko Šarkezi. Ekipo bo vsaj do konca sezone vodil Semir Šabotič. Ženski klub pa se je pripojil k NK Maribor Tabor in postal del njega.
 • 06.03.2019 | 1. SŽNL
  Krimovke začenjajo brez prve vratarke
  „Zdaj smo na 4. mestu, kjer smo končali tudi lansko sezono. Letos bi radi naredili korak naprej in prvenstvo končali na 3. mestu. A tudi če bomo četrti, ne bo groza,“ glavni trener David Fekonja razkrije cilje za sklepno fazo sezone.

DELI NA