09.12.2018 | 1. SŽNL
V nogometu ni prostora za samoumevnost

Ekipa ŽNK Telemach GMT Beltinci je v jesenskem delu SŽNL zabeležila 12 zmag v prav toliko tekmah. O sezoni in pričakovanjih v letu 2019 smo se pogovarjali z Nušo Ladinek, glavno trenerko vodilne ekipe prvenstva.

Prvi del je za vami.
„Zadovoljna sem. Jesenski del smo končali s popolnim izkupičkom!“

Kje iskati razloge za tako prednost pred konkurenco?
„Največja prednost naše ekipe je, da je ogrodje že nekaj časa isto. Že res, da so igralke mlade, a si že nekaj let nabirajo izkušnje, saj so skupaj nastopale tudi v mlajših selekcijah. Ekipo dopolnjujemo po zastavljeni filozofiji s perspektivnimi mladimi igralkami. V tej sezoni smo dejansko sestavili zelo talentirano ekipo. Glede na to da smo bili že lani v igri za naslov prvaka, smo si s tem pridobili nekaj dragocenih izkušenj in odrasli za eno leto.“

Sta vas izvedba na igrišču in bera točk vendarle presenetili?
„Celotna ekipa je v poletnem času dobesedno garala, ko smo se pripravljali na novo sezono. Zavedali smo se, da moramo na področju uigravanja večino narediti že poleti, saj imamo med sezono malo skupnih treningov, ker je večina nogometašic med tednom v Ljubljani. Lanska sezona nas je še dodatno povezala, ekipi pa smo dodali tudi igralke, ki se karakterno dopolnjujejo. Pohvala pa vsaki posebej za trud, da je ekipa na koncu tako izgledala v jesenskem delu.“

Kaj poleg nogometnega znanja šteje pri novačenju in izbiri igralk?
„Bistvena je nekonfliktnost. Lepo je imeti ekipo, ki je kohezivna, kjer si igralke med sabo pomagajo, med njimi naj vlada zdrava tekmovalnost. A po drugi strani čakam trenutek, da si druga drugi pomagajo biti boljše!“

V klub ste vrnili tudi Tjašo Tibaut.
„Tjaša se je vrnila tja, kjer je odrasla. Večino svoje kariere je preživela tu. Nismo veliko razmišljali, ko se je za to ponudila priložnost. Zavedala sem se, da naša mlada ekipa potrebuje tudi igralko s toliko bogatimi izkušnjami. Predvsem pa so dragoceni nasveti na psihološkem nivoju. S Tjašo smo to vsekakor dobili. Z nasveti zna pomagati, ima pa toliko izkušenj v svoji bogati karieri, da lahko pomaga mladim igralkam reševati določene čustvene situacije med tekmo in iskati najboljše možne nogometne rešitve, ki se dogajajo na igrišču.“

Kako boste izkoristili zadnji mesec v koledarskem letu?
„Igralke so načeloma decembra proste, a so dobile posebna navodila, kako naj bodo aktivne. Dejansko pa si želim, da malce pozabijo na nogometno dogajanje, da v tem času sanirajo male poškodbe in da si spočijejo glave, ohladijo svoje misli in se psihološko pripravijo na nadaljevanje sezone. S treningi bomo začeli v prvih dneh januarja. Vadba bo namenjena tudi individualnemu napredku igralk, saj želimo razvijati pri njih tisto, kar jim še manjka na področju fizične pripravljenosti.“

To so tudi dnevi in tedni, ko ekipe kujejo plane za naprej.
„O spremembah ne morem govoriti. Najprej se bomo v klubu pomenili o mojih željah in realnih možnosti v danem trenutku. Zavedam pa se, da imamo ekipo, ki ima še ogromno rezerv. Že res, da smo dosegli 12 zmag, a ta ekipa je mlada. Vedno pravim, da če se zadovoljiš z nivojem, kjer si, potem slej ko prej sledi stagnacija in nazadovanje. Prostora za napredek, tako v nogometni igri kot pri individualni pripravi igralk je še veliko. Idej za delo in razvoj naše igre mi ne bo tako hitro zmanjkalo!“

V drugi del sezone boste vstopili z veliko točkovno prednostjo, premorete jih 36, najbližja zasledovalka ŽNK Olimpija pa 27.
„Kljub temu da smo si nabrale lepo prednost, se s tem ne smemo zadovoljiti. Prvenstvo moramo odigrati maksimalno zbrano in zavzeto. Na tekmah proti Olimpiji in Radomljah smo videli, da ni vse tako samoumevno. Nočem, da bi igralke razmišljale, da se nekatere stvari zgodijo same od sebe. Na vsaki tekmi je treba biti stoodstoten in udejanjati idejo o pristopu k tekmi, ki si ga zastavimo. Pričakujem tak pristop tudi v prihodnje. Proti vsaki ekipi v SŽNL. Nikogar ne podcenjujemo.“

Za konec pa še nekaj besed o SŽNL.
„Vidi se, da v ospredje prihaja mlada generacija igralk. Je pa zdaj težko ocenjevati ligo, ali je močnejša ali ni. Definitivno pa bo liga v prihodnjih dveh, treh letih napredovala, če bodo te igralke ostale doma. To so nogometašice, za katerimi je nogometna šola, in to je velika prednost v primerjavi z igralkami, ki so bile nosilke igre pred leti.“

Tekst: D.P.
Foto: ŽNK Telemach GMT Beltinci/B.R.

SORODNE NOVICE

 • 26.05.2019 | 1. SŽNL
  Pomurke v 91. minuti, Radomljanke na 3. mesto
  S tekmami 21. kroga je konec državnega prvenstva članic v SŽNL. Ekipa ŽNK Telemach GMT Beltinci slavi sedmi naslov, ki se je po dveh sušnih letih vrnil v Pomurje. Špela Kolbl je s 46 zadetki prva strelka tekmovanja.
 • 25.05.2019 | 1. SŽNL
  Kronanje prvakinj in generalki za pokal
  Pred nami je še zadnje dejanje 27. sezone SŽNL, ki se bo sklenila z 21. krogom, ki je na sporedu v nedeljo. Piko na i prvenstvu bo dodal še neposredni prenos tekme med novimi in starimi državnimi prvakinjami. Tekmo boste lahko od 11. ure dalje spremljali na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 24.05.2019 | 1. SŽNL
  Nove in stare prvakinje v nedeljo pred kamerami
  „Precej mirno čakamo to tekmo, a ne glede na vse jo želimo in moramo izpeljati z zmago. Tako kot na vsaki tekmi nas zanima stoodstoten pristop. Želimo si ustvariti čim več priložnosti, v obrambi pa biti agresiven po zapravljeni žogi, to je naš recept,“ nekaj besed zadnji tekmi sezone v SŽNL nameni izkušena Tjaša Tibaut.
 • 20.05.2019 | 1. SŽNL
  Mariborčanke skočile na 3. mesto
  V predzadnjem dejanju sezone so štirje favoriti upravičili vlogo favoritinj. Pomurke so v 2. polčasu napolnile mrežo Radomljank, Maribor Ankarančank. Krimovke so že prvem polčasu opravile z Gorenjkami, Olimpija pa z Ajdovkami.
 • 18.05.2019 | 1. SŽNL
  Prvakinje iz Budimpešte na derbi v Radomlje
  Še dva kroga nas ločita do konca sezone v ženski elitni ligi SŽNL, kjer dilem praktično ni več: ŽNK Telemach GMT Beltinci je novi državni prvak, Špela Kolbl pa ima na prvem mestu lestvice strelk 11 golov naskoka pred prvo spremljevalko.
 • 15.05.2019 | 1. SŽNL
  Dočakale naslov, zdaj pred misijo ligo prvakinj
  Nogometašice ŽNK Telemach GMT Beltinci so tri kroge pred koncem osvojile naslov državnih prvakinj. Ekipo je do sedme tovrstne lovorike pripeljala trenerka Nuša Ladinek, ki je po aktivni karieri igralke leta 2007 začela z delom v mlajših selekcijah, kjer je nanizala štiri naslove državnih prvakinj (U12 leta 2013, U13 2014, U15 2015, U17 2017), dvema pokaloma (2017 in 2018) je dodala še letošnji naslov državnih prvakinj.
 • 12.05.2019 | 1. SŽNL
  Nov mejnik Tjaše Tibaut, remi na derbiju
  V 19. krogu SŽNL so najvišjo zmago dosegle igralke ŽNK Krim Rolljet, s sedmico v mreži pa so aktualne prvakinje domov pospremile Mariborčanke. V Ljubljani remi, tekmo v Ajdovščini preprečila burja.
 • 11.05.2019 | 1. SŽNL
  Mariborčanke bodo čakale na napako prvakinj
  S tekmo v ŠRC Ankaran se danes začenja dvodnevje SŽNL, saj bo 19. krog na sporedu od danes do jutri. Obalne prvoligašinje gostijo ljubljanski ŽNK Krim Rolljet, ostale tri tekme bodo v nedeljo.
 • 08.05.2019 | 1. SŽNL
  Pomurke do 7. naslova državnih prvakinj
  Ekipa ŽNK Telemach GMT Beltinci je novi državni prvak SŽNL. V zadnji tekmi 18. kroga SŽNL so Pomurke vknjižile že 18. zmago v tej sezoni (ob gol razliki 140:11) in si tako tri kroge pred koncem zagotovile sedmi državni naslov. Olimpija na 2. mestu je pri 45 točkah, tretji ŽNK Moje-lece.si Radomlje pa pri 32.
 • 06.05.2019 | 1. SŽNL
  Olimpiji točke v Mariboru, v Ljubljani v sredo
  Kar 27 zadetkov je prinesel nepopolni 18. krog SŽNL. Ob zmagah Olimpija, Radomelj in Cerkelj je bila zavoljo dežja predstavljena tekma v Ljubljani. Domači ŽNK Krim Rolljet in ŽNK Telemach GMT Beltinci se bosta pomerila v sredo, 8. maja.

DELI NA