29.06.2011 | A
V jesenske kvalifikacije z 21. mesta
Prva poletna jakostna lestvica nogometnih držav Fife je Slovenijo potisnila za štiri mesta nazaj in izrinila iz dvajseterice. Kekovi varovanci zadnje kvalifikacijske boje za evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini tako napadajo z 21. pozicije.

Velik preskok je uspel Mehiki, ki je napredovala kar za 19 mest. Močno sta se povzpeli tudi Švedska (za devet mest) s petimi zmagami in 15 točkami v boju za nastop na EP, Makedonija (za osem mest), ki v skupini G skupaj z Otočani drži vodilni mesti s tremi zmagami in 11 točkami ter Danska (za sedem mest), ki je s točko manj od balkanske države v svoji skupini prav tako na drugi poziciji.

Na vrhu je še vedno zasidrana Španija pred Nizozemsko in Nemčijo, ki si je tretje mesto priborila na račun padca Brazilije. Četrta je Anglija. Če so nekatere države vidno napredovale, pa je za pet mest nazadovala Argentina, enajst pozicij je izgubil Urugvaj, štirinajst pa Čile.

Če je Slovenija z izgubljenimi 40 točkami trenutno 21., so z izjemo Italije ostale nasprotnice kvalifikacijske skupine C močno zadaj. Italija je po petih zmagah s tremi pridobljenimi mesti tako pred Portugalci in za Brazilci, šesto mesto je z izjemo obdobja med 2006 in 2009 njena najboljša uvrstitev doslej. Srbi so padli za devet mest in so trenutno 25., v hrbet pa gledajo tako Slovenijo kot tudi Združene države Amerike. Severni Irci so sicer pridobili nekaj mest, a so še vedno nekaj deset mest za vodilnimi državami. 62. mesto je sicer za dober milijon in pol prebivalcev dobro izhodišče, a želje in apetiti so višji. Estonci so tudi na račun poraza z Italijani (0:3) in Ferci (0:2) izgubili štiri mesta in so tako 79. So pa zato slednji pridobili kar 22 mest in s tem novih 205 točk, kar jih postavlja na 114 mesto. Težko pričakovana zmaga v Toftirju jim je po petih porazih vlila nekaj samozavesti.

Bolj kot položaj na lestvici svetovne nogometne organizacije pa se selektorji in tudi nogometaši ozirajo na razpredelnice kvalifikacijskih skupin za Euro2012, ki se začenja čez 345 dni v srednji Evropi. Že sedaj je jasno, da se bodo tja uvrstile Nemčija, Italija, Nizozemska in Španija. Ostale države pa se krčevito borijo za točke, ki bi jim prižgale zeleno luč za pot na Poljsko oz. v Ukrajino. Med njimi je tudi Slovenija.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

 • 02.10.2023 | A
  Kek izbral za tekmi s Finsko in Severno Irsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Severno Irsko, ki bosta 14. in 17. oktobra.
 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA