19.02.2022 | Ženska A
V Poreču boljše od Hrvaške

Ženska članska reprezentanca je z golom Lare Prašnikar v Poreču v pripravljalni tekmi porazila Hrvaško. To je bil zadnji test pred aprilskim nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2023. Slovenija čakata najprej gostovanji v Kazahstanu (8.4.) in v Franciji (12.4.).

To je bila sicer osma medsebojna tekma reprezentanc, Slovenija je zmagala četrtič.

Pripravljalna tekma, Poreč, 19.2.
Slovenija – Hrvaška 1:0 (0:0)
1:0 Prašnikar (80.)

Slovenija: Meršnik, Golob, Agrež, Korošec, Klopčič, Zver, Mori (od 66. minute Rogan), Čonč, Prašnikar, Križaj, Milović.

Korak naprej v igri

Selektor Borut Jarc je minule dni izkoristil, da je prvič letos zbral reprezentanco, minule dni na Obali pa izkoristil za napredek v igri. Z jasno željo, da se nekaj od tega vidi že proti Hrvaški, ki je bila, to je po tekmi poudaril tudi selektor, tekmec po meri.

Celotna tekma je minila v terenski prevladi Slovenije. Selektor Borut Jarc in igralke so že med tednom jasno napovedale, da jih na tekmi zanima rezultat in napredek v igri. »Govori, govori,« je že v 2. minuti selektor Jarc opozoril svoje varovanke, da se pogovarjajo in si olajšajo delo. V 11. minuti prva prilika za Slovenijo – Lara Prašnikar je dobila globinsko žogo, morda jo malce slabše zadela, iz gola pa je stekla tudi hrvaška golmanka. V 15. minuti je prvič od daleč poizkusila kapetanka Mateja Zver. V 31. minuti obetavna akcija Slovenije, a so Hrvatice v ofside zanko ujele Laro Prašnikar. V 38. minuti je Mateja Zver pred golom iskala Ano Milović, v zadnji minuti prvega polčasa pa je še enkrat poizkusila Lara Prašnikar. Rezultat je ostal tisti od začetka tekme, 0:0. Slovenija je imela pobudo, a bila premalo konkretna.

Višje proti hrvaškemu golu

V drugem polčasu se razmerje moči ni menjalo, terenska pobuda Slovenije pa izrazitejša, na koncu tudi konkretnejša.  Že kar takoj, med 48. in 60. minuto, smo videli pravo obleganje hrvaškega gola. V 49. minuti je merila Ana Milović, v 52. minuti Lara Prašnikar, v 56. Sara Agrež, v taisti minuti od daleč še Izabela Križaj. V naslednji minuti je z glavo poizkusila Lara Prašnikar, dve minuti kasneje je Sara Agrež zadela okvir vrat, v 60. minuti je bila dvakrat pri strelu Lara Klopčič.

V 66. minuti je selektor Jarc naredil prvo, izkazalo se je, da tudi edino menjavo. Namesto Adrijane Mori je v igro vstopila Manja Rogan. Nagrada za napadalno igro in trud je prišla v 80. minuti, ko je Lara Prašnikar zabila s prostega strela mojstrski gol. Zala Meršnik ni imela veliko dela, izvrstno pa je reagirala v 85. minuti, ko je obranila strel hrvaške nogometašice, ki je dobro merila, še boljše pa posredovala Zala.

Prvič 1:0

To je 31. tekma selektorja Boruta Jarca na klopi reprezentance. Prvič je izbrano vodil 6.3. 2018 proti Srbiji, bilo je v Ajdovščini, rezultat pa 2:2. Do danes je reprezentanca pod Jarčevim vodstvom vknjižila 18 zmag, devet porazov in štiri remije. Reprezentanca je v tem času dosegla 80 golov, prejela jih je 31. To je bila tudi prva tekma pod vodstvom selektorja Jarca, ki so jo naše igralke dobile z rezultatom 1:0, kar je (nova) kvaliteta.

Slovenija WA:
Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt), Adrijana Mori (FC Carl Zeiss Jena), Lana Golob (S.S.D. Napoli Femminile), Mateja Zver (SKN St. Polten), Sara Agrež (Turbine Potsdam), Zala Meršnik (Turbine Potsdam), Dominika Čonč (Sampdoria), Pamela Begić (ŽNK Ljubljana), Lara Klopčič (ŽNK Olimpija Ljubljana), Evelina Kos (ŽNK Olimpija Ljubljana), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Nemet (ŽNK Olimpija Ljubljana), Manja Rogan (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija Ljubljana), Kaja Korošec (ŽNK Pomurje Beltinci), Sara Makovec (ŽNK Pomurje Beltinci), Špela Rozmarič (ŽNK Pomurje Beltinci), Zala Kuštrin (ŽNK Radomlje), Maja Zajc (ŽNK Radomlje), Anja Prša (ŽNK Olimpija Ljubljana), Eva Vodušek (ŽNK Olimpija Ljubljana).

Medsebojne tekme Slovenije in Hrvaške:
Hrvaška – Slovenija 0:1 19.2. 2022
Slovenija – Hrvaška 4:1 12.6. 2021
Slovenija – Hrvaška 0:0 28.2. 2019
Hrvaška – Slovenija 1:0 13.9. 2014
Slovenija – Hrvaška 0:3 8.5. 2014
Hrvaška – Slovenija 0:2 8.3. 2013
Slovenija – Hrvaška 1:0 15.9. 2012
Hrvaška – Slovenija 3:3 27.10. 2011

Najprej proti Kazahstanu

Letos se bodo sklenile kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2023 v Avstraliji in na Novi Zelandiji. V kvalifikacijski skupini I Slovenija zaseda 3. mesto, vodi Francija, ki je zbrala 18 točk, Wales na 2. mestu jih premore 13, Slovenija na tretjem 11. Slovenija kvalifikacije nadaljuje aprila, ko jo najprej čaka gostovanje v Kazahstanu (8.4.) in v Franciji (12.4.), v septembrskem ciklu pa bo Slovenija doma gostila Kazahstan (2.9.), za konec pa gostovala pri Walesu (6.9.), kar bo verjetno tudi tekma, ki bo odločala o potnici v dodatne kvalifikacije.

Izjave po tekmi:

Borut Jarc, selektor:
»Sigurno smo veseli, ker smo zmagali z 1:0. Še bolj pa sem vesel, ker je bila Hrvaška primeren nasprotnik za ta del priprav pred nadaljevanjem kvalifikacij. Hrvaška je bila čvrsta, energična, taktično disciplinirana, povsem drugače je izgledala pod novim strokovnim vodstvom. Sam sem užival, ker so morale naše igralke vseh 90 minut pod pritiskom garati za to zmago, ki je več kot zaslužena. Poklopilo se nam je, da je bil tekmec zelo čvrst v fazi obrambe, zato smo morali v fazi napada delati vse pod pritiskom in duelom. V drugem polčasu smo naredili nekaj dobrih zadev, morda bi lahko zabili še kak gol več.«

Mateja Zver, kapetanka:
»Tekma je bila borbena, povsem drugačna kot lani medsebojna v Sloveniji. V 2. polčasu smo igrale bolje, ni pa to še tisto, kar smo želeli. Teren je bil zahteven, malce so bile težke tudi noge, saj je večina igralk v pripravljalnem obdobju. Pomembna pa je zmaga sama, kar nam daje dodatno energijo za naprej. Aprila sta pred nami dve gostovanji v kvalifikacijah: premagati moramo Kazahstan in presenetiti Francijo.«

Lara Prašnikar, strelka gola:
»Tekma je bila precej bolj izenačena. V prvem polčasu si nismo priigrale posebnih priložnosti, zato tudi nismo mogle doseči gola. V nadaljevanju smo prevzele pobudo, konstantno napadale in na to zmagale. V 2. delu smo igrale drugačen presing, pomagala so nam krila, zato smo tekmice spravljale pod pritisk. Osvajale smo več žog na njihovi polovici, zato smo bile bližje njihovemu golu, naše vezistke so se boljše gibale, nasprotnice smo jih lažje preigravale, ne le z dolgimi žogami.«

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.

DELI NA