11.07.2017 | NNC Brdo
V NNC Brdo do novih izkušenj

Nacionalni nogometni center Brdo je v minulem tednu gostil delavnico za tehnične direktorje nogometnih zvez, ki jo je v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije organizirala Mednarodna nogometna zveza (FIFA).

Med ponedeljkom in petkom so predstavniki trinajstih nogometnih zvez spregovorili o pomembnih temah v razvoju nogometa. Delavnica se je dotaknila izobraževanja trenerjev in analize le-tega, opazovanja treningov in igralcev, filozofije nogometa in še marsičesa drugega. Na delavnici poimenovani »FIFA Course for MA Technical Directors«, so poleg soorganizatorice Slovenije sodelovali še predstavniki Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Estonije, Finske, Kazahstana, Latvije, Lihtenštajna, Litve, Makedonije, Poljske, Rusije in Ukrajine.

Na Brdu pri Kranju so pomembno vlogo odigrali tudi predstavniki FIFA. Jean-Marie Conz, višji tehnični direktor FIFA, je spregovoril o pomenu takšnih delavnic. »Delavnice za tehnične direktorje so izjemno pomembne za vse zveze po svetu, ki jih je kar 211. Skrbeti moramo za razvoj nogometa in prav tehnični direktorji so srce razvoja. Delavnico smo prvič pripravili leta 2016, organiziramo pa jo na področju vseh šestih celinskih zvez. Med šestnajstimi delavnicami smo tri organizirali v Evropi, tukajšnja je zadnja. Delavnica bo dala informacije za nadaljevanje dela in izobraževanja tehničnih direktorjev, ki v vsaki zvezi nimajo pravega položaja. Včasih nam je premalo mar za razvoj,« je dejal Conz, ki je pohvalil odlično organizacijo delavnice in poudaril, da bo FIFA tudi v prihodnje skušala okrepiti vlogo tehničnih direktorjev nacionalnih zvez.

Conz se je dotaknil tudi vsebine delavnic: »Tedensko delavnico sestavljajo štirje stebri. Prvi je predstavitev vseh direktorjev, saj bi radi izvedeli več o njihovem delu in položaju. Drugo področje delavnice je predstavljalo prikaz izobraževanja trenerjev, treninga ekipe in tekme. Tehnični direktorji so morali pripraviti analizo ter spregovoriti o težavah in rešitvah. Tretji steber delavnice predstavlja management področja dela tehničnih direktorjev, ki so najprej analizirali položaj, na podlagi tega pripravili strategijo ter izvedbo in nadzor le-te. Gre za ponavljajoč cikel. Zadnje področje delavnice pa predstavlja okrogla miza med mednarodno in nacionalnimi zvezami. Tako izvemo več o tem, kako lahko pomagamo. Pristopi k razvoju se lahko spreminjajo glede na celino, v Evropi je najpomembnejša pomoč na tehničnem in tudi infrastrukturnem področju.«

Kot že zapisano, je bila Nogometna zveza Slovenije v vlogi gostiteljice petdnevne delavnice, o kateri je spregovoril tudi Matjaž Jaklič, tehnični direktor NZS: »Lahko smo počaščeni, da smo gostili seminar tehničnih direktorjev. To je prvi takšen seminar, ki ga je pripravila FIFA. Ima velik pomen glede vloge tehničnih direktorjev nogometnih zvez. V preteklosti se nikoli nismo pogovarjali o vlogi tehničnih direktorjev, predvsem pa smo imeli sedaj možnost, da smo izmenjali mnenja s kolegi iz Evrope. To je dodana vrednost delavnice. Upamo, da nam bo prisluhnila tudi UEFA in bomo lahko tudi v okviru evropske nogometne zveze pričeli izvajati izobraževanja tehničnih direktorjev.«

Jaklič se je strinjal s Conzem, da se vloge tehničnih direktorjev razlikujejo od zveze do zveze, saj se nekateri med njimi bolj kot izvajanju razvojnih programov, kar je ključna vloga tehničnega direktorja, posvečajo administrativnim nalogam. Tehnični direktor NZS pa se je dotaknil tudi učinka seminarja: »V tem tednu smo skozi pogovore z ostalimi kolegi spoznali vlogo tehničnega direktorja. Lahko rečem, da v NZS v okviru našega sektorja pokrivamo vsa strateška področja, ki so potrebna v nogometu. Moramo pa razmišljati o tem, da se človeški viri na zvezi povečajo in s tem razbremenimo tehnične direktorje in jim omogočimo strateško delo.«

 

Tekst: NZS
Foto: NZS/MA

SORODNE NOVICE

 • 09.07.2019 | NNC Brdo
  NNC Brdo gostilo izseljence
  Nacionalni nogometni center Brdo je pretekli vikend gostil turnir izseljencev Dobrodošli doma 2019, 6. svetovno prvenstvo Slovencev po svetu. Na njem so nastopile ekipe Slovencev iz Argentine, Avstrije, Nemčije in Srbije.
 • 27.02.2019 | NNC Brdo
  Seminar na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Združenje športnih centrov Slovenije (ZŠCS) sta danes v prostorih športnega kompleksa NNC Brdo organizirala že tradicionalno vsakoletno strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo. Na njem so strokovnjaki predstavili redna dela, rešitve in nekatere novosti za zahtevno področje vzdrževanja naravne trave.
 • 13.03.2018 | NNC Brdo
  V NNC Brdo uspešno izveden seminar o igriščih z umetno travo
  Združenje športnih centrov Slovenije (ZŠCS) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) sta danes v prostorih športnega kompleksa NNC Brdo organizirala strokovno usposabljanje na temo Igrišča z umetno travo, ki se je udeležilo 54 upravljavcev športne infrastrukture iz cele Slovenije.
 • 28.11.2017 | NNC Brdo
  Teniško-nogometni spektakel; v NNC Brdo je igral 5. najboljši teniški igralec sveta
  Na nogometnem igrišču Nacionalnega nogometnega centra Brdo se je v soboto 25.11. odvila teniško obarvana nogometna tekma z dobrodelno noto. V Slovenijo je prišel trenutno 5. najboljši igralec na svetovni teniški lestvici ATP, Dominic Thiem, ki se je na nogometnem igrišču pridružil našim najboljšim teniškim igralcem Gregi Žemlji, Aljažu Bedenetu in ostalim.
 • 03.07.2017 | NNC Brdo
  Tehnični direktorji v NNC Brdo
  V naslednjem tednu dni Mednarodna nogometna zveza (FIFA) v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenija na Brdu pri Kranju organizira delavnico za tehnične direktorje nogometnih zvez. Do petka se bodo predstavniki trinajstih nogometnih zvez in Slovenije spregovorili o nekaterih pomembnih temah v nogometnem razvoju.
 • 09.05.2017 | NNC Brdo
  V NNC Brdo predstavitev strojev in opreme za vzdrževanje igrišč
  Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z Javnim gospodarskim zavodom Brdo in partnerjem Green consulting d.o.o. gostila priznano angleško podjetje, ki je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavilo stroje in opremo Campey turf care systems.
 • 19.04.2017 | NNC Brdo
  Nacionalni nogometni center Brdo bo gostil nogometaše brez pogodb
  Nogometna zveza Slovenije bo v dogovoru s Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) sredi junija v Nacionalnem nogometnem centru Brdo gostila ekipo SPINS. Ta bo v domu slovenskega nogometa opravila priprave za turnir FIFPro, ki bo v začetku julija na Hrvaškem.
 • 07.03.2017 | NNC Brdo
  Uporabniki VDC Kranj na obisku v NNC Brdo
  Nacionalni nogometni center Brdo so danes obiskali uporabniki Varstveno delovnega centra Kranj, enote Šenčur, ki so se lahko od blizu seznanili s sodobnimi kapacitetami novega doma slovenskega nogometa.
 • 18.01.2017 | NNC Brdo
  Nagrada Prešernovega sklada za NNC Brdo
  Med prejemniki nagrade Prešernovega sklada za leto 2017 je skupina Arhitektura Krušec, ki je pustila izjemen pečat tudi s stvaritvijo arhitekturnega presežka – Nacionalnega nogometnega centra Brdo.

DELI NA