V Litvi začenjajo s petkratnim evropskim klubskim prvakom

V sredo oz. v četrtek se v štirih mestih v štirih državah (Litva, Portugalska, Španija in Češka) začenja elitni del futsal lige prvakov. Šestnajst ekip se bori za uvrstitev na finalni turnir, ki bo aprila 2019. Naslov prvaka najboljše ekipe Stare celine v 18. izvedbi tekmovanja brani madridski Interviu Movistar, med elitno šestnajsterico najboljših moštev Evrope je tudi slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel, ki je v glavnem delu turnirja doma v Podčetrtku v konkurenci finalistov ruskega državnega prvenstva in podprvaka Madžarske zasedel izvrstno 2. mesto.

Za razliko od turnirja v oktobru je Dobovec bogatejši za še enega igralca – po poškodbi se je uspešno vrnil hrvaški reprezentant Kristijan Postružin!

Poraženi na zadnjem testu

Generalka kozlom, tako jih kličejo zavoljo sponzorja kluba, ni najbolj uspela. V 7. krogu 1. SFL so aktualni državni, pokalni in superpokalni prvaki doživeli sploh prvi poraz v letošnjem državnem prvenstvu, s 5:3 so jih premagali Mariborčani. „Iz vsakega poraza se je treba kaj naučiti. Morda nam je petkov poraz v domači ligi celo koristil, zagotovo nas je prebudil, da bomo vsi razmišljali o futsalu. Ni dovolj, da se le pojavimo na terenu. Prepričan sem, da moji fantje prek noči niso pozabili, kako se igra vrhunski futsal. V Litvo ne gremo z belo zastavo, niti ne na izlet! Borili se bomo. Proti Belgijcem in Litovcem imamo kaj pokazati, zagotovo pa se bo moral tudi Inter potruditi, če nas bo hotel premagati. Ne bom obljubljal velikih stvari. Vem pa, da bomo dali vse od sebe,“ je po porazu v Mariboru in pred potjo v Litvo razmišljal trener Dobovca Kujtim Morina, ki je bil najbližje finalnemu turnirju lige prvakov v sezoni 2016/2017.

V odločilni tekmi za sklepno dejanje lige prvakov je zagrebški Nacional (vodil ga je prav Morina, v ekipi so bili še trije sedanji igralci Dobovca Rok Mordej, Kristjan Čujec, Kristijan Postružin) s 5:1 izgubil z rusko Ugro, ki je napredovala, Nacional pa ostal pred vrati raja. 

Futsal preporod

Slovenski prvak, s poškodbami nima težav, na tribuni pa bo kar nekaj zvestih navijačev, je v Litvo odpotoval v torek zjutraj prek zagrebškega in dunajskega letališča, zasedba trenerja Kujtima Morine pa nocoj že preizkuša dvorano v Alytusu, kjer poteka turnir.

Baltik doživlja futsal preporod. Litva je s svojim prvakom med 16 najboljših, za nameček bo država leta 2020 gostila futsal svetovno prvenstvo.

Španci praktično v popolni zasedbi

Tekmeci slovenskega prvaka so aktualni (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.

Favorit skupine v Litvi je zagotovo španski Interviu Movistar, ki je tudi prvi tekmec Dobovca. V taboru petkratnega evropskega prvaka spomnijo, da so pred tremi leti Dobovec v tej fazi tekmovanja že ugnali, 8:0 je bilo v Španiji 12. novembra 2015.

Trener Jesus Velasco opozarja, da jih preteklost ne sme zavesti, ampak da morejo resno in zavzeto odigrati uvodni obračun skupine. Španski prvak prihaja v Litvo kot trenutno 3. ekipa domačega prvenstva – po 10 krogih imajo šest zmag, dva remija in dva poraza. V vodstvu je Barcelona, ki ima poraz manj in zmago več.

Trinajstkratni državni prvak Španije je pripel v Litvo v popolni zasdedbi na čelu s Portugalcem Ricardinhem, manjka pa le Rafael, ki okreva po poškodbi in posegu, ki ga je imel poleti.

Ponoviti Španijo

„Pred nami je tekma z najboljšo ekipo na svetu. Brez bele zastave se jih bomo lotili. Verjamem, da jim lahko pariramo. Se pa moramo dvigniti po slabi igri proti Mariboru,“ je odločen kapetan prvakov Rok Mordej, kapetan Dobovca Pivovarne Kozel.

„O Špancih se vse ve. Verjamem, da smo se dobro pripravili na njih. Upamo, da jih presenetimo, čeprav so izjemno moštvo. A tudi Španija je bila favorit proti Sloveniji (bilo je 22.3. 2016 na prvi tekmi dodatnih kvalifikacija za SP; op.a.), pa smo jih premagali v Mariboru. Odloča ena tekma, tudi oni so iz mesa in krvi, ljudje,“ pa optimistično razmišlja Alen Fetić, ki je v ligi prvakov igral že z ekipami srbskega Ekonomca, Litije in Maribora.

Fetić ob tem še spomni, da domačini Litovci stavijo na naturalizirane Brazilce, ki tvorijo jedro gostieljev, v vrsti belgijskega prvaka pa Fetić opozori takisto na dve brazilski imeni: Fernandão in Carello.

Tudi Igor Osredkar 

Na delu bo tudi državni prvak Hrvaške Novo Vrijeme Makarska, kjer igra kapetan slovenske futsal reprezentance Igor Osredkar, njegova ekipa je na Portugalskem, kjer lizbonski Sporting gosti skupino C, v njej pa bodo poleg hrvaške in portugalske ekipe igrali še ruski Sibiryak in Benfica.

Dosedanji evropski klubski prvaki (število naslovov):
Inter Movistar 5
Barcelona, Playas de Castellon, Kairat po 2
Dinamo, Action 21 Charleroi, Yekaterinbrug, Benfica, Montesilvano, Ugra po 1

Futsal liga prvakov, elitni del, 14. - 18.11.

skupina A (začetek 14.11.):
Inter FS, Dobovec, Halle-Gooik, Vytis*

skupina B (15.11.):
TTG-Ugra Yugorsk, Barça*, Ekonomac Kragujevac, Record Bielsko-Biała

skupina C (15.11.):
Benfica, Sporting CP*, Sibiryak, Novo Vrijeme Makarska

skupina D (14.11.):
Kairat Almaty, EP Chrudim*, LSM Lida, A&S Futsal Pescara

* - gostitelj turnirja

Turnir v Litvi:

14.11.
Movistar Inter FS – Dobovec Pivovarna Kozel (16.00)
FK Vytis – Halle-Gooik (19.00)

15.11.
Halle-Gooik – Movistar Inter FS (16.00)
FK Vytis – Dobovec Pivovarna Kozel (19.00)

17.11.
Dobovec Pivovarna Kozel – Halle-Gooik (16.00)
Movistar Inter FS – FK Vytis (19.00)

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA