18.06.2023 | Sodniki
V Lendavi novih 9 sodnikov na poletnem sodniškem kampu

V najbolj vzhodnem mestu v Sloveniji tik ob državni meji z Madžarsko je včeraj na Dvojezični srednji šoli Lendava - Kétnyelvű Középiskola Lendva potekal poletni sodniški kamp. Na podlagi proste izbire interesnih dejavnosti za dijake je udeležence na tečaju za nove sodnike sprva nagovoril pomočnik ravnateljice te srednješolske izobraževalne ustanove v drugem največjem mestu v Prekmurju g. Tibor Tomšič.

Pred začetkom vpijanja znanja iz Pravil igre na DSŠ Lendava z usposabljanjem in tečajem za nove sodnike so zbrane kandidate pozdravili tudi predsednik Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Lendava Marjan Tompa (130 tekem v 1. SNL in Pokalu), vodja strokovnega odbora lendavskih sodnikov Miran Bukovec (125 tekem v 1. SNL in Pokalu) ter prvoligaški sodnik Bojan Mertik iz Odrancev (129. tekem v 1. SNL), ki je letos sodil tudi finale pokala NZS med ekipama Maribor in Olimpija.

Po ogledu video slovenskih sodnikov in uradni otvoritvi je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil vlogo sodnikov v modernem nogometu, zatem pa je bil že na sporedu več ur trajajoči tečaj iz Pravil nogometne igre, kateremu je sledil splošen sprehod skozi zakonitosti 17-ih pravil igre. Po koncu predajanja znanja je devet kandidatov opravljalo pisni preizkus znanja iz 24 vprašanj, z nasveti in pogovori pa so mladim bili na voljo tudi sodniki iz MDNS Lendava Eric Herženjak, Lukas Gregorinčič, Doroteja Gjerkeš in Iztok Dovnik.

Sodniški kamp je poleg strokovnega dela vseboval tudi praktični del izobraževanja predvsem z vidikov sodelovanja in komunikacije sodniške ekipe na igrišču, gibanja in postavljanja, vodenja in usmerjanja dogodkov ter proaktivnega delvoanja v različnih situacijah med igro in pred izvedbo prekinitev. Prikazani so bili sodniški znaki, uporaba zastavice ter primeri porazdelitve odgovornosti in pristojnosti delovanja sodnika in pomočnika.

Glede na to, da Društva nogometnih sodnikov dopolnjujejo svoje članstvo s tečaji za pridobivanje sodnikov, je Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava s poletnim sodniškim kampom v mestu, ki leži pod Lendavskimi goricami, deloma na Dolinskem, ob reki Ledavi in Kobiljskem potoku pridobilo novih devet mladih sodniških okrepitev. Spomnimo, da znotraj Medobčinske nogometne zveze Lendava deluje 15 klubov velikega nogometa, registriranih je 2.092 igralcev in igralk znotraj 61 ekip.

Nasmehi novih sodnikov ob koncu dneva dajejo nove moči sodniškemu oddelku NZS za nadaljnja organiziranja podobnih kampov po vsej Sloveniji.

V primeru, da je v vašem kraju, klubu ali društvu več oseb, katere bi zanimalo delo sodnikov ali sodelovanje pri organizaciji pridobivanja novih sodnikov in sodnic nas kontaktirajte preko zgoraj navedenih podatkov. 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA