V Kišinjev po ugodno izhodišče

Mura je v minuli sezoni prvič zaigrala v skupinskem delu evropskih tekmovanj, Sobočani pa bodo ponovitev uspeha letos napadali v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige. Prvi tekmec Sobočanov je moldavski Sfintul Gheorghe.

Klub iz Surucenija, kraja s tri tisoč prebivalcev, bo zaradi neustreznosti domačega stadiona tekmo gostil v prestolnici Kišinjevu. Dvoboj na stadionu Zimbru, na katerem domače tekme igra tudi izbrana vrsta Moldavije, se bo pričel ob 19. uri. Prekmurci srečanje pričakujejo z optimizmom, čeprav bodo prvo tekmo odigrali brez Mirlinda Dakuja, ki je moral ostati doma, saj Moldavija ne izdaja vstopne vize državljanom Kosova.

V ospredju bi se tako lahko znašel Nikola Petković, poletni novinec v soboškem napadu, pred leti pa tudi najboljši strelec srbskega prvenstva. Nazadnje član francoskega Chamblyja se je v Fazanerijo preselil kot zadnji, že prej pa so v Murski Soboti predstavili Martina Šrolerja, Josipa Majića, Klemna Mihelaka, Srđana Kuzmića, Dardan Shabanhaxhaj, Kobie Morris in pa tudi Jan Đapo.

Ekipa trenerja Damirja Čontale je doživela precej sprememb, pristaši črno-belih pa bodo v igri lanskoletnih državnih prvakov najbolj pogrešali Tomija Horvata in Jana Gorenca. Od prekmurske ravnice so se poleti poslovili tudi Marko Zalokar, Klemen Šturm, Mitja Lotrič, Nardin Mulahusejnović in Marin Ljubić. Soboški strateg si sicer želi učvrstiti obrambo, ki je tudi v pripravah prejemala precej zadetkov, v napadu računa tudi na široko izbiro kakovostnih nogometašev.

Vsaj v uvodu sezone bo ob naštetih spremembah še pomembnejša dobra podoba staroselcev. Med najizkušenejše spada Luka Bobičanec, ki se veseli novih evropskih izzivov: "Ne samo izkušnje iz lanske sezone, zdaj že nekaj let igramo evropske tekme, pridobili smo precej izkušenj. Skušali jih bomo maksimalno izkoristiti, na teh tekmah moramo biti čimboljši."

Mura za razliko od lanskoletnih kvalifikacij nima možnosti za popravni izpit, česar se zaveda tudi Damir Čontala, ki bo Muro prvič vodil na evropskem odru: "Naš cilj je, da čimbolj vsilimo svoj način igre, tako si želimo tudi sedaj. Se pa zavedamo, da gre za tekmovanje na izpadanje, igramo zgolj dve tekmi. Na to se je potrebno delno prilagoditi. Še posebej na gostovanju, kjer je morda nekaj neznank, ko mine nekaj časa, da spoznaš nasprotnika in si najdeš prostor na igrišču. Skušali bomo biti čimbolj podobni sami sebi."

Kaj zapisati o tekmecu črno-belih? Tudi Sfintul Gheorghe je v zadnjem državnem prvenstvu zasedel četrto mesto, ekipa pa je doživela precej manj rošad kot Mura. Moldavci se sicer še ne morejo pohvaliti z večjim mednarodnim uspehom, so pa pred dvema letoma v krstnem evropskem nastopu presenetili Šahtar iz Soligorska, letošnjega tekmeca Mariborčanov. Da se četa trenerja Stanislava Luce dobro sooča s pritiskom v izločilnih tekmovanjih, dokazuje podatek, da so kar štirikrat zapored zaigrali v pokalnem finalu in ga lani tudi osvojili.

Obračun, ki ga bo na zelenici nadziral Latvijec Vitalijs Spasjonnikovs, boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na Sportklubu.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage v drugem polčasu
    Nogometaši Kalcer Radomelj so v 32. krogu Prve lige Telemach doma izgubili proti Muri z 1:2 (1:1).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).

DELI NA