V Izrael po ugodno izhodišče

Nogometaši Mure do evropske premiere odštevajo na bližnjem vzhodu, v Izraelu. Črno-beli, ki so bili pred žrebom kot edini med četverico slovenskih klubov postavljeni v vlogo izzivalca, so gostje Maccabija iz Haife.

Eden od izraelskih velikanov je pred obračunom s Prekmurci postavljen v vlogo favorita, a so Sobočani pred odhodom na dolgo pot poudarjali, da bele zastave puščajo doma. Ante Šimundža je v napovedih večkrat poudaril, da želijo v Haifi iztržiti ugodno izhodišče za povratno srečanje v Fazaneriji. Pristaši Mure so že pred prvo tekmo planili po vstopnicah, črno-bele pa bučno vzdušje čaka tudi v Izraelu. Gostitelji pričakujejo okrog dvajset tisoč gledalcev, kar bo nova izkušnja za varovance trenerja Šimundže.

Mariborčan na soboški klopi ima pred spopadom z dvanajstkratnim državnim prvakom nekaj težav s sestavo enajsterice, predvsem zvezne vrste. Kapetan Alen Kozar bo ob sebi pogrešal Nina Koutra in Nika Lorbka, na listi poškodovanih pa sta tudi Armin Ćerimagić in Kevin Žižek. Najnovejša pridobitev Mure Marko Brkić, ki bi lahko zapolnil nastalo vrzel na sredini igrišča, še nima pravice nastopa. Tako gre pričakovati, da bosta ob Kozarju zaigrala Jon Šporn in Tomi Horvat ali Andrija Bubnjar.

Slednji je eden od treh poletnih novincev v soboškem taboru, Muri se je pred dnevi pridružil še Marin Karamarko. Šimundža je pred tedni izgubil prvega strelca Roka Sirka, vodstvo kluba pa v prihodnosti veliko upov polaga mladega upa Kaija Cipota. Sin Fabijana Cipota se je po sklenitvi pogodbe že znašel med potniki v Izrael, kamor je odpotovalo še nekaj mladeničev, med njimi tudi tretji vratar Dušan Gyergyek, Luka Marič in obetavni branilec Žiga Laci.

»Z nestrpnostjo pričakujemo četrtkovo tekmo v Haifi. Imamo željo, da vidimo, kaj je Evropa in da se dokažemo,« je odločen Šimundža, ki dodaja, da se njegova četa v Haifi ne bo osredotočala zgolj na branjenje: »Smo na zadovoljivi ravni. Vsekakor to še ni naš vrhunec, prav gotovo pa bomo skušali biti v četrtek na najvišjem možnem nivoju. To še ni naš vrhunec iz preprostega razloga, ker sta nas presenetili poškodbi Lorbka in Koutra. Nobena poškodba ni pričakovana, vendar nimamo veliko alternativ za ta igralca. Zato morda nismo še stoodstotni, ampak verjamem, da bomo pravi, ko bo to potrebno. Verjamem, da bodo igralci, ki bodo dobili priložnost, to tudi maksimalno izkoristili.«

Brez težav ne gre niti pri izraelskem podprvaku.Največ vprašajev je povezanih z Nikito Rukavico, ki je bil lani eden najboljših členov ekipe, to poletje pa se ni udeležil priprav.Ekipa, v kateri najdemo tudi trenutno poškodovanega Santija Sallalicha, je doživela nekaj sprememb, po koncu sezone so se poslovili posojeni igralci Kerim Frei, Seydouba Soumah in Georges Mandjeck, nekdanji reprezentant Gal Alberman pa je kopačke obesil na klin in se prelevil v pomočnika Marca Balbula.

Maccabi kljub temu ostaja v vlogi favorita, nenazadnje gre za klub, ki ima bogate izkušnje z evropskimi preizkušnjami. Zeleni so trikrat gostovali tudi v Sloveniji, dvakrat v Celju, nazadnje pa pred osmimi leti v Mariboru, ko je bil v strokovnem štabu vijolic tudi Ante Šimundža. Izraelci so bili uspešnejši, v sezoni 2011/12 pa so zaigrali tudi v skupinskem delu UEFA Lige prvakinj. Jih lahko letos že na prvi stopnici zaustavi Mura?

Obračun na stadionu Sammy Ofer se bo pričel ob 19. uri po sloveskem času, na žalost številnih pristašev Mure pa si ga ne bo moč ogledati v neposrednem prenosu.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  Poraz Brava v Prekmurju
  Nogometaši Mure so v 2. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali ljubljanski Bravo s 4:3 (2:1).
 • 19.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  Pred tekmo: Mura - Bravo
  Mura se je v četrtek poslovila od mednarodnega odra, Šimundževa četa se lahko zdaj osredotoči le na domače obveznosti. V nedeljo v Fazaneriji gosti Bravo, ki bo v Murski Soboti lovil krstne prvoligaške točke.
 • 17.07.2019 | Mednarodna tekmovanja
  Črno-beli se ne predajajo
  Mura ima pred povratno tekmo najslabše izhodišče izmed četverice slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih. Prekmurci so v izraelski Haifi prejeli dva zadetka, Maccabi pa si je z domačo zmago pripravil ugodno izhodišče za dvoboj v polni Fazaneriji.
 • 14.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  Celjani izničili prednost Mure
  Nogometaši Celja in Mure so se v 1. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:2).
 • 12.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  Pred tekmo: Celje - Mura
  Uvodni krog Prve lige Telekom Slovenije bo postregel tudi s ponovitvijo odločilnega dejanja minule sezone. Nogometaši Celja se želijo maščevati za poraz v Fazaneriji, po zaslugi katerega si je Mura priigrala evropsko vstopnico.
 • 11.07.2019 | Mednarodna tekmovanja
  Mura poražena iz Izraela
  Prekmurci se z gostovanja v izraelski Haifi vračajo s porazom. Gostitelji so mrežo Mure  zatresli dvakrat, uspešna sta bila Aškenazi in Awad.
 • 11.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  Iz Izraela z novim napadalcem
  Soboška Mura izraelsko Haifo zapušča s porazom, a tudi z novim napadalcem. Črno-beli se bodo v Prekmurje vrnili s srbskim orjakom Fejsaljem Mulićem, ki je z Muro sklenil dveletno pogodbo.
 • 08.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  V Fazaneriji tudi mladi reprezentant BiH
  Ante Šimundža je pred prvimi preizkušnjami v novi sezoni dobil dodatno rešitev za zvezno vrsto, ki sta jo oklestili poškodbi Nika Lorbka in Nina Koutra. V Fazanerijo se seli 19-letni Marko Brkić, sicer član mlade izbrane vrste BiH.
 • 03.07.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
  Prekmurci z dvema pogodbama
  Nogometaši Mure se v teh dneh potijo v Čatežu, vodstvo kluba pa je priprave na Dolenjskem izkoristilo za sklenitev dveh pogodb. Marin Karamarko je s Prekmurci sklenil enoletno sodelovanje, Kai Cipot pa je podpisal prvo profesionalno pogodbo.

DELI NA