V Celju in Kidričevem za finale

Letošnji finale Pokala Slovenije bo 30. maja po šestih letih vnovič odigran v Stožicah, v sredo in četrtek pa bo padla odločitev, kdo se bo meril v zadnji tekmi sezone. Pred povratnima obračunoma, ki bosta v sredo in četrtek odigrana v Celju in Kidričevem, bolje kaže nogometašem Olimpije in Aluminija. Se bodo Celjani in Goričani dokopali do preobrata?

 

CELJE - OLIMPIJA

Celje, 11. april, sreda, 17:15.
Glavni sodnik: Nejc Kajtazović.
Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Knežje mesto bo v sredo zvečer dalo prvega potnika v veliki finale. Ljubljančani bodo imeli motiv več, saj bo finalni obračun konec maja odigran v Stožicah, uvrstitev v finale pa bi zagotovo poskrbela za bučno podporo s tribun. A še prej bodo morali zmaji opraviti z drugim delom polfinalne naloge. Četa trenerja Igorja Bišćana bo na Savinjskem branila zadetek prednosti, a tako Ljubljančani kot Celjani poudarjajo, da boj za finalno vstopnico še ni zaključen.

Grofje so si kljub porazu priigrali ugodno izhodišče, saj gol na gostujočem igrišču prinaša nekaj ugodnosti. A nekaj grenkega priokusa je vseeno ostalo, saj so imeli Štajerci v prestolnici v rokah vodstvo in še nekaj zrelih priložnosti za vsaj drugi zadetek, ki pa ga Dušan Kosič ni dočakal. Ostalo je pri golu Daria Vizingerja, ki je bil natančen že v drugi minuti, namesto povišanja vodstva pa je sledil preobrat zeleno-belih. Prednost gostov je izničil Dario Čanađija, junak ljubljanske zmage v Krškem, za pomembno prednost pa je v izdihljajih tekme zadel še Issah Abass.

Recept je jasen, Celjani za preboj v že deseti pokalni finale potrebujejo zmago z 1:0. Če bo zadela tudi Olimpija, grofe reši zmaga z vsaj dvema zadetkoma razlike, gostje pa bi se napredovanja veselili tudi v primeru poraza z zadetkom razlike, če bi Ljubljančani zadeli vsaj dvakrat. Se bo Olimpija konec maja za prvi naslov pokalnega prvaka borila na domačem igrišču ali bodo v prestolnico, po drugo pokalno lovoriko, romali Celjani?

Dušan Kosič, trener Celja: »Čaka nas naslednja v nizu zahtevnih tekem. Fantje se morajo dobro spočiti. Gremo dalje, po dveh takšnih porazih ni enostavno, vendar je moštvo zelo mlado. Mladost se je poznala tudi pri nekaterih odločitvah na tekmi z Mariborom, a če bodo fantje tako nadaljevati, bodo morda prišli tudi rezultati.«

Aljaž Ivačič, vratar Olimpije: »Škoda, da smo prejeli zadetek, ampak veseli dejstvo, da smo znova pokazali karakter in obrnili tekmo. Dejstvo je, da ni nič odločenega in da bomo morali na povratni tekmi potrditi, da smo boljši.«

Pot Ljubljančanov do polfinala: Kalcer Radomlje - Olimpija 1:6, Olimpija - Maribor 3:0, Maribor - Olimpija 1:1.
Pot Celjanov do polfinala: Nafta 1903 - Celje 1:2, Drava Ptuj - Celje 0:3, Celje - Mura 4:0, Mura - Celje 0:1.

ALUMINIJ - GORICA

Kidričevo, četrtek, 12. april, 17:15.
Glavni sodnik: Bojan Mertik.
Neposredni prenos: TV Slovenija 2.

Kdo se bo veselil v Kidričevem? Nogometaši Aluminija so si v primerjavi z Olimpijo pripravili še nekoliko lepše izhodišče, saj so minuli torek veselili na gostovanju. Osrednji junak kidričevske zmage je bil Ibrahim Mensah, ki je v dobri formi, saj je v soboto zadel še na tretji tekmi v nizu. Hitri Ganec se je v Novi Gorici podpisal pod oba zadetka, poraz gostiteljev pa je v 69. minuti omilil Leon Marinič. Mladi up Gorice je poskrbel, da upi sinje-modrih kljub zaostanku niso splavali po vodi, Primorci pa so v Kidričevem že veselili pomembnih zmag.

Leta 2002, ko sta o pokalnem zmagovalcu odločali še dve tekmi, so Goričani prav v Kidričevem potrdili drugo pokalno lovoriko. Pomembno vlogo je na igrišču odigral tudi Miran Srebrnič, ki je v prvi tekmi potrdil domačo zmago s 4:0, Primorci pa so dobili tudi povratno srečanje. A to je preteklost, o preboju v finale bo v četrtek odločala predvsem dvaindvajseterica nogometašev na zelenici. Statistika medsebojnih dvobojev je na strani Gorice, a trenerji pogosto ponavljajo rek, da so pokalna srečanja specifična.

Če kidričevska obramba v četrtkovem večeru ne bo dopustila več kot zadetka, se bodo drugega finala v klubski zgodovini veselili Štajerci, Goričani pa za napredovanje potrebujejo nekoliko večji podvig. Zmaga z vsaj dvema goloma razlike bi tehnico prevesila v primorski korist, vrtnicam pa bi se nasmihalo tudi ob zmagi z vsaj tremi zadetki v domači mreži. Kdo bo srečnejši po najmanj 90 minutah nogometnega spopada?

Oliver Bogatinov, trener Aluminija: »V prvi polfinalni tekmi smo zadeli dvakrat, čaka nas še drugi polčas, je pa lahko to velik kapital za povratno tekmo v četrtek.«

Miran Srebrnič, trener Gorice: »Vemo, kaj je v igri. Izjemno se moramo potruditi ter angažirati, da preobrnemo rezultat in se prebijemo v finale.«

Pot Kidričanov do polfinala: Lušt Beltinci - Aluminij 0:3, Jadran Dekani - Aluminij 0:7, Aluminij - Krka 0:0, Krka - Aluminij 0:3.
Pot Goričanov do polfinala: Šampion - Gorica 0:3, Triglav Kranj - Gorica 0:1, Gorica - Triglav Kranj 1:0.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA