25.01.2023 | NZS
Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP

Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.

"Naš cilj je zagotoviti še več zanimivih tekem tako v ligi narodov kot v kvalifikacijah za EP," je na novinarski konferenci pojasnil namestnik generalnega sekretarja pri Uefi Giorgio Marchetti. Zaradi dodatnih tekem bodo uvrstitve na drugo in tretje mesto v skupinah v ligi narodov dobile dodatno težo.

Doslej je prvo mesto v skupini v posamezni ligi prineslo napredovanje v višjo ligo, zadnje mesto pa je pomenilo padec v nižji rang tekmovanja. Po novem se bodo ob napredovanju zmagovalcev skupin in padcu zadnjih ekip v nižjo ligo odvili še dvoboji drugouvrščenih moštev s tretjeuvrščenimi iz višje lige v tekmah za napredovanje oz. obstanek.

Kot tretja v skupini C lige B v lanskem tekmovanju si je Slovenija po obstoječem sistemu neposredno zagotovila obstanek v ligi B. Po novem formatu, ki bo stopil v veljavo v naslednji izvedbi lige narodov, bi s to uvrstitvijo morala za obstanek v ligi B premagati še eno od drugouvrščenih ekip iz lige C.

Ob tem se število tekem ne bo povečalo, saj bodo reprezentance zaradi tega igrale manj prijateljskih tekem v marčevskem reprezentančnem oknu.

Sklepi izvršnega odbora Uefe se nanašajo tudi na kvalifikacije za EP, saj uvajajo večje število manjših skupin v kvalifikacijah. Število reprezentanc na zaključnem turnirju EP ostaja pri 24, ekipe pa bodo v prihodnje igrale v 12 skupinah po 4 ali 5 reprezentanc. Letošnje kvalifikacije bodo potekale v 10 skupinah po 5 ali 6 reprezentanc.

V novem formatu po letu 2025 se bo dvanajst najvišje uvrščenih reprezentanc iz skupin neposredno uvrstilo na EP, prav tako še šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Za preostala mesta se bodo potegovale ostale drugouvrščene ekipe iz kvalifikacij ter še nekaj najboljših reprezentanc iz lige narodov.

"Uvedba lige narodov predstavlja zgodbo o uspehu, ki je ob tem povečala število zanimivih tekem na račun prijateljskih dvobojev. Z uvedbo dodatnih kvalifikacij v ligi narodov se ustvarjajo dodatne možnosti reprezentancam za napredovanje ob ohranjanju enakega števila mednarodnih tekem," je o današnjih sklepih izvršnega odbora v sporočilu za javnost dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Poleg sprememb v evropskih reprezentančnih tekmovanjih je Uefa danes sprejela odločitev, da se bo finale Uefinega super pokala v tem letu igral v Atenah namesto v Kazanu v Rusiji. Tekma med zmagovalci lige prvakov in evropske lige bo na sporedu 16. avgusta.

Naslednja seja izvršnega odbora Uefe je na sporedu 4. aprila, dan pred letnim kongresom krovne zveze, na katerem bo Čeferin kot edini kandidat iskal podporo za tretji predsedniški mandat.

Tekst: STA, MKo
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 02.03.2023 | NZS
  Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS
  Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović. 
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.
 • 10.02.2023 | NZS
  Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb
  Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.
 • 09.02.2023 | NZS
  Razpis za odprta delovna mesta v 11teamsports SI, trgovini s športnimi oblačili d.o.o.
  V novo odprti trgovini s športnimi oblačili 11teamsports SI d.o.o. se razpisujejo prosta delovna mesta na področju poslovodenja, prodaje, potiska opreme, logistike in podpore v pisarni.
 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.

DELI NA