19.11.2020 | U21
Uefa EP U21: 15 udeležencev prvenstva že znanih

Uefa Evropsko prvenstvo do 21 let, ki ga bosta prihodnje leto gostila Slovenija in Madžarska, bo zelo atraktivno, saj so si udeležbo zagotovile številne renomirane reprezentance, ki običajno tudi v članskih kategorijah krojijo vrh evropskega nogometa.

Angliji, Rusiji, Španiji, Danski, Nizozemski in Nemčiji, ki so si udeležbo na prvenstvu zagotovile že v oktobrskem kvalifikacijskem terminu, so se v preteklih dneh pridružile še Češka, Francija, Hrvaška, Italija, Portugalska, Romunija in Švica. Slovenija in Madžarska imata zagotovljeno mesto na prvenstvu kot gostiteljici, tako da ostaja le še ena neznanka. Na zadnjo vstopnico na prvenstvo upata reprezentanci Poljske in Islandije, ki v kvalifikacijski skupini 1 ni odigrala tekme z Armenijo. O usodi te tekme in posledično zadnjem potniku na prvenstvo bo odločal nadzorni, etični in disciplinski organ Evropske nogometne zveze.

Čehi so se na Uefa Evropsko prvenstvo do 21 let 2021 uvrstili kot zmagovalci skupine 4, s točko prednosti pred Hrvaško, ki si je zagotovila napredovanje kot ena izmed najboljših drugouvrščenih reprezentanc. V zahtevni in izenačeni kvalifikacijski skupini so prehiteli še Škote, Grke, Litvance in nogometaše San Marina. V kvalifikacijah je opozoril nase predvsem vezist Ladislav Krejči, ki je bil s petimi goli najboljši strelec reprezentance. Nogometaš praške Sparte blesti tudi v češkem prvenstvu, kjer je na šestih tekmah zabil tri gole. Češka se sicer lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov v tej starostni kategoriji leta 2002, ko je na vratih blestel Petr Čech, ki je v velikem finalu ubranil tudi dve enajstmetrovki Francozom.

Francija je bila skupaj s Švico izrazito najboljša v skupini 2, kjer je vknjižila devet zmag in en neodločen rezultat. Francozi so za sabo pustili še Gruzijce, Slovake, Azerbajdžance in nogometaše Lihtenštajna. Gre za pravo zvezdniško reprezentanco, v kateri kar mrgoli prvokategornikov iz najmočnejših evropskih lig. Prvi strelec reprezentance je nogometaš Celtica Odsonne Edouard, ki je na osmih kvalifikacijskih tekmah zabil kar enajst zadetkov. Edouard je bil v sezoni 2019/20 tudi najboljši strelec škotskega prvenstva. Nogometni navdušenci se bodo zagotovo veselili še nastopov Mattea Guendouzija (Arsenal), Houssema Aouarja (Lyon), Colina Dagbaja (PSG) in Ibrahima Konateja (RB Leipzig). Francozi so edini naslov U21 prvakov osvojili leta 1988, medtem ko so na zadnjem prvenstvu v Italiji obstali v polfinalu.

Hrvaško bomo spremljali na prvenstvu po zaslugi odličnega finiša kvalifikacij. Pomembna zmaga v Atenah, remi v Edinburghu in visoka zmaga na Litvo so bile dovolj za skok na drugo mesto, ki je spolzelo iz rok Škotom po porazu v Atenah. Hrvaška je prikazala izrazito napadalen nogomet, saj je na desetih kvalifikacijskih tekmah kar 201-krat sprožila proti vratom nasprotnika in dosegla 37 golov. Najboljši strelec Hrvatov je bil s sedmimi goli vezist Luka Ivanušec, medtem ko sta bila zelo učinkovita tudi napadalca Sandro Kulenović in Petar Musa. Hrvaška reprezentanca razpolaga tudi z znanci iz slovenskih prvoligaških igrišč. Selektor Igor Biščan je namreč nekdanji trener ljubljanske Olimpije, medtem ko je Dario Vizinger v preteklosti nosil dres velenjskega Rudarja in Celja.

Gostitelji Uefa Evropskega prvenstvo do 21 let 2019, Italijani, so osvojili prvo mesto v skupini 1 pred Irsko, Islandijo, Švedsko, Armenijo in Luksemburgom. V omenjeni skupini dve tekmi Armencev nista bili odigrani, tako da bo na končno razvrstitev potrebno še nekoliko počakati. Italijani, sicer petkratni evropski prvaki (1992, 1994, 1996, 2000, 2004), razpolagajo s čvrsto reprezentanco, ki je v kvalifikacijah v povprečju prejemala le 0,5 zadetka na tekmo. Po imenih so morda celo najmočnejši v konici napada, kjer se ponašajo z nogometaši kot so Moise Kean (PSG), Patrick Cutrone (Fiorentina) in Gianluca Scamacca (Sassuolo).

Portugalci so bili skupaj z Nizozemci izrazito premočni v kvalifikacijski skupini 7, kjer so zmagali na devetih od desetih tekem. Njihovo moč so spoznali nogometaši Norveške, Belorusije, Cipra in Gibraltarja. V kvalifikacijah so v povprečju dosegali 2,9 zadetka na tekmo, proti vratom nasprotnikov pa sprožili kar 214 strelov. Selektor Rui Jorge računa na izjemno individualno kakovost na praktično vseh igralnih položajih. V obrambni vrsti sta zasidrana Diogo Leite in Diogo Queiros, ki sta nevarna tudi v nasprotnikovem kazenskem prostoru, v zvezni vrsti blestita Fabio Vieira in Gedson Fernandes, medtem ko glavno portugalsko orožje v konici napada predstavljata Dani Carvalho in Jota. Portugalci so doslej dvakrat igrali v finalu evropskega prvenstva (1994,2015).

Sistematično delo v mlajših kategorijah v zadnjih letih daje rezultate v Romuniji, ki se je že drugič zapored prebila na zaključni turnir. Romuni so si plasma zagotovili z drugim mestom v skupini 8, kjer so zaostali za Danci, a prehiteli Ukrajince, Fince, Severne Irce in Maltežane. Prvi zvezdnik reprezentance je kar njihov selektor Adrian Mutu, ki je v svoji igralski karieri igral za največje italijanske klube. Romuni so v kvalifikacijah stavili na agresiven pristop, ki se je rezultiral tudi v številnih kartonih. Prvi strelec ekipe je bil Valentin Mihaila, ki je vknjižil pet zadetkov. Romunija je največji uspeh v tej starostni kategoriji dosegla leta 2019 z uvrstitvijo v polfinale evropskega prvenstva.

Švica se je prebila na Uefa evropsko prvenstvo U21 2021 iz skupine 2, kjer je imela enako točk kot prvouvrščena Francija, ki jo je tudi edina uspela premagati. Švicarji so v kvalifikacijah igrali čvrsto in organizirano, predvsem pa zelo disciplinirano v fazi branjenja. Daleč najboljši strelec ekipe je napadalec Brightona Andi Zeqiri, ki je na osmih tekmah dosegel devet zadetkov. Reprezentanca Švice ima tudi nekaj balkanskega pridiha, saj so v njej številni igralci, ki imajo družinske korenine iz tega dela Evrope. Švicarji so na evropskih prvenstvih do 21 let vknjižili največji uspeh leta 2011, ko so končali kot drugi.

Žreb skupin za Uefa evropsko prvenstvo U21 2021 bo 10. decembra v Nyonu. Madžarska in Slovenija bosta kot gostiteljici prvoimenovani reprezentanci skupine A in B, medtem ko bodo ostale reprezentance razvrščene v kakovostne bobne na podlagi Uefa koeficienta.

Skupinski del Evropskega prvenstva bo med 24. in 31. marcem 2021, izločilni boji pa med 31 majem in 6. junijem 2021.

Tekst: MKo
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA