UEL: Po Andori še v Belorusijo

Domžalčani odštevajo ure še do tretje evropske preizkušnje v letošnji sezoni. Rumeni so se po treh neuspešnih poskusih minuli četrtek veselili napredovanja v nadaljevanje kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo. Tretjeuvrščena ekipa Prve lige Telekom Slovenije se bo po andorskem Lusitanosu pomerila z beloruskim Šahtarjem iz Soligorska.

Beloruski predstavnik bo v primerjavi z andorskim še zahtevnejši tekmec, kar priča tudi status nosilca. Zasedba iz Soligorska na klubski lestvici UEFA zaseda 203. mesto, Domžalčani so na 317. Šahtar, ki je minulo sezono sklenil na tretjem mestu, je že nekaj mesecev v polnem tekmovalnem pogonu in po polovici sezone poveljuje skupini zasledovalcev za vodilnim BATE Borisovim. Klub v najmočnejšem beloruskem prvenstvu nepretrgoma igra vse od osamosvojitve, v evropskih tekmovanjih pa se je prvič predstavil leta 2001, od tedaj pa je redni udeleženec evropskih pokalov. Beloruski »knapi« so bili pred dvema sezonama tik pred uvrstitvijo v skupinski del UEFA Evropske ligi, a so morali na zadnji oviri priznati premoč PSV Eindhovnu.

Za razliko od prvega dvoboja status favorita tokrat ne bo na strani domžalskega moštva, a ob Kamniški Bistrici verjamejo, da lahko preskočijo tudi drugo evropsko oviro. »Uvrstili smo se v drugi krog kvalifikacij, kjer ni več lahkih nasprotnikov. Če bomo pravi in bomo odigrali po svojih najboljših močeh, tako kot proti Lusitanosu prvi polčas v Domžalah, se nam ni potrebno ničesar bati. Imamo dovolj kvalitete, da gremo samozavestno v Belorusijo,« je poudaril Žan Majer, ki je bil eden najzaslužnejših, da so Domžale minuli četrtek dobile tudi povratno srečanje v Andori. Lenartčan je hitro načel mrežo gostiteljev, zatem pa podal tudi za gol Benjamina Morela.

Francoz, ki se je tako kot Luka Žinko vrnil v domžalski Športni park, ima pred dvobojem nekaj težav s poškodbo gležnja, zato je njegov nastop v Soligorsku močno vprašljiv, kar velja tudi za Zenija Husmanija, ki ga mučijo bolečine v stegenski mišici. Ob tem četa trenerja Luka Elsnerja po čarterskem poletu v Minsk, kjer bo tudi nastanjena, zaradi precejšnje oddaljenosti Soligorska, ki leži 150 kilometrov južno, dan pred tekmo ne bo preizkusila zelenice. »Zagotovo ni optimalno, da bomo igrišče prvič občutili šele na ogrevanju, vendar drugače ne gre. V slabih dveh dneh narediti 250 kilometrov zaradi enega treninga in potem še polovico tega za tekmo bi bilo preveč utrujajoče,« priznava Dejan Trajkovski.

Domžalčanom se je v torek pridružil tudi Elvis Bratanović, ki bo okrepil konkurenco v konici napada, a nekdanji napadalec Rudarja v Soligorsku še ne bo nastopil v domžalskem dresu. Zasedba Šahtarja je sestavljena iz pretežno domačih nogometašev, v zasedbi trenerja Jurija Vjarhjejčika pa je moč najti tudi nekaj bivših reprezentantov.

Dvoboj, v katerem imajo Matic Črnic in soigralci možnost, da podaljšajo niz treh tekem brez evropskega poraza, bo nadzirala moldavska sodniška ekipa. Dumitriju Munteanu bosta pomagala Andrei Bodean in Denis Borisov, naloge četrtega sodnika bo opravljal Viorel Gaina.

Kvalifikacije za UEFA Evropsko ligo, prva tekma 2. kroga:

Četrtek, ob 19.30: ŠAHTAR SOLIGORSK (BLR) - DOMŽALE

Seznam prijavljenih nogometašev za nastop v UEL: Dejan Milić, Adnan Golubović, Axel Maraval, Alvaro Brachi, Kenan Horić, Matija Širok, Dejan Trajkovski, Miha Blažič, Gaber Dobrovoljc, Jure Balkovec, Luka Žinko, Amedej Vetrih, Benjamin Morel, Luka Volarič, Samir Masimov, Juninho, Matic Črnic, Žan Žužek, Jan Repas, Lucas Horvat, Žan Majer, Marko Alvir, Zeni Husmani, Slobodan Vuk, Antonio Mance, Senad Jarović.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.07.2016 | Mednarodna tekmovanja
    UEL: Domžalčani v dobrem položaju
    Nogometaši Domžal so v prvi tekmi 2. predkroga evropske lige v gosteh igrali neodločeno 1:1 (0:1) proti Šahtjorju iz Soligorska. Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Domžalah.
  • 07.07.2016 | Mednarodna tekmovanja
    Domžale zanesljivo do napredovanja
    Nogometaši Domžal so na današnji povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij evropske lige v gosteh premagali andorsko zasedbo Lusitanos z 2:1 (2:1).
  • 06.07.2016 | Mednarodna tekmovanja
    UEL: Po potrditev napredovanja
    Domžalčani z nestrpnostjo odštevajo ure do povratnega srečanja z andorskim Lusitanosom. Maticu Črnicu in soigralcem se pred dvobojem v Andori nasmiha napredovanja v drugi predkrog UEFA Evropske lige.

DELI NA