15.10.2013 | U21
U21: Ne zaostajamo veliko za tekmeci

Mlada slovenska reprezentanca se bo drevi ob 17. uri v kvalifikacijah za nastop na Evropskem prvenstvu pomerila z Bolgari. Nasprotnik v dvoboj prihaja s točko, ki jo je osvojil proti Rusiji (3:3). Tudi Slovenci so na Danskem iztržili neodločen izid (2:2). 

Naslednjemu tekmecu v kvalifikacijskem ciklu strokovni štab tokratnih gostiteljev še ni posvetil pretirane pozornosti. Analiza je bila na vrsti šele sinoči, bolj kot na nasprotnika pa se selektor Tomaž Kavčič osredotoča na svoje varovance in njihovo igro. Pogled na lestvico sicer razkriva kar šest točk razlike med nasprotnikoma, a potrebno se je zavedati, da imajo Bolgari za sabo tekmo več in dve gladki zmagi proti Andori, s katero se Slovenija sploh še ni srečala. 

Če Kavčičevi izbranci ponovijo prvi polčas iz Aalborga, ko je semafor že po 24 minutah igre kazal 2:0 za Slovenijo, bo zmaga zelo blizu. "Igro moramo graditi na prvem polčasu na Danskem, hkrati pa se moramo zavedati, da so Bolgari trikrat zatresli rusko mrežo. Nikakor jih ne moremo podcenjevati," se zaveda prvi čuvaj mreže Ažbe Jug. A tudi Slovenija je zatresla rusko mrežo, še več, povedla je sredi Khimkija. 

Kljub točki, ki jo je Slovenija prinesla iz zadnjega dvoboja na Danskem, so bili reprezentanti razočarani. "Pritiska ni bilo, le razočaranje, da smo iz nog spustili tri točke. Težko je bilo zato, ker bi lahko zmagali. Tri točke so bile zelo blizu," se petkovega gostovanja spominja Jug, ki se s soigralci zaveda, da je potrebno le nadaljevati po začrtani poti in da bodo tudi priložnosti, zrele za slavje, še prišle. "Napake, ki smo jih ponavljali tako proti Estoncem, Rusom in Dancem, se ne smejo več ponavaljati. Težava je, da ko hitro dosežemo zadetek, se potem preveč odpremo zadaj." Drži tudi, da je lažje napadati, kot reagirati, ko te preseka zadetek, kakršnega so ob začetku drugega polčasa dosegli Danci. "Moramo se zavedati, da tudi točka proti reprezentanci, kakršna je Danska, ni majhna. Rekel bi, da smo dokaj zadovoljni." Včasih je že zavedanje kaj je tisto, kar delaš narobe dovolj, da se ti naslednjič "poklopi". "Gradili bomo na igri prvih 45 minut na Danskem. Čaka nas pomembna tekma, kjer bi nam tri točke dovolile lažje zadihati." 

Jug in soigralci napredujejo iz tekme v tekmo. Igrišče pa velikokrat pokaže razliko med slovenskimi reprezentati in njihovimi izkušnjami v pretežno slovenski ligi, ter tekmeci, ki se kalijo tudi na evropskih prizoriščih. "Izkušnje iz tujine se poznajo predvsem proti koncu tekme. Reprezentance, kot so Danska, Rusija in ostale imajo močnejše lige, kar se pozna v nogah nogometašev. Ne toliko, ko gre za tehnično znanje, izstopata njihova fizična pripravljenost in moč," priznava Jug, ki je med reprezentanti s slovensko trobojnico na grbu le eden od peterice, ki izkušnje nabira na tujem. Prikima, da izkušnje iz tujine pomenijo neko dodano vrednost tudi med slovenskimi vratnicami. 

Zdravniški kartoni po dvoboju na Danskem niso prinesli dodatnih odsotnosti. Za današnji dvoboj v novogoriškem Športnem parku bodo pripravljeni vsi reprezentanti, kot ponavadi pa bo začela udarna Kavčičeva enajsterica. 

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 10.06.2019 | U21
  V Lendavi brez zmagovalca
  Slovenska reprezentanca do 21 let se je v Lendavi razšla z Gruzijo z rezultatom 1:1 (0:1).
 • 09.06.2019 | U21
  Proti Gruziji brez Mlakarja in Celarja
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo jutri v Lendavi ob 17.30 odigrala novo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Gruzije. Selektor Primož Gliha optimistično pričakuje nov dvoboj z Gruzijci, saj so naši fantje nedavno slavili odmevno zmago v Švici.
 • 07.06.2019 | U21
  Mladi Slovenci uspešni v Švici
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let, ki jo vodi Primož Gliha, je v prijateljski tekmi v mestu Aarau z izidom 2:1 premagala Švico. Za slovensko zmago pred okrog tri tisoč gledalci sta zadela Jan Mlakar in Žan Celar.
 • 06.06.2019 | U21
  Jutri s Švico
  Članska izbrana vrsta se bo jutri v Celovcu udarila z Avstrijo, nova preizkušnja pa čaka tudi reprezentanco do 21 let. Aarau bo ob 19. uri gostil spopad mladih Švicarjev in Slovencev, ki bodo prijateljski obračun izkoristili kot pripravo na domače evropsko prvenstvo.
 • 04.06.2019 | U21
  Švica bo pravi pokazatelj
  Slovenska reprezentanca do 21 let se intenzivno pripravlja na prihajajoči prijateljski tekmi s Švico in Gruzijo. Slovenski selektor Primož Gliha v primerjavi s prvotnim seznamom ne bo računal na poškodovanega Žana Kolmaniča in Roka Vodiška, ki ureja klubski status
 • 27.05.2019 | U21
  Gliha izbral za Švico in Gruzijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo 7. in 10. junija odigrala mednarodni prijateljski tekmi proti reprezentancama Švice in Gruzije.
 • 22.03.2019 | U21
  U21: Poraz v Gruziji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je na prijateljski tekmi v Goriju izgubila z Gruzijo z 0:3 (0:1).
 • 21.03.2019 | U21
  Tekmovati od prve minute
  Reprezentanca do 21 let bo jutri odigrala prvo srečanje v sklopu priprav na domače evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija skupaj z Madžarsko gostila leta 2021. Prvi nasprotniki mladih Slovencev bodo vrstniki iz Gruzije.
 • 13.03.2019 | U21
  Gliha izbral za Gruzijo, znani prvi tekmeci
  Slovenska reprezentanca do 21 let začenja s pripravami na evropsko prvenstvo U21 2021, ki ga bo gostila Slovenija. Našim fantom tokrat ne bo treba v kvalifikacije, saj ima gostitelj mesto na prvenstvu zagotovljeno, tako da se bodo do prvenstva vrstile številne prijateljske tekme.
 • 29.01.2019 | U21
  Izvršni odbor potrdil Gliho, Radosavljevića in Žlogarja
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji  31. seji odločal o imenovanju selektorjev mlajših in mlade reprezentance. Na položajih selektorjev reprezentanc U16, U17 in U21 bodo priložnost dobili nekdanji slovenski reprezentanti.

DELI NA