15.10.2013 | U21
U21: Ne zaostajamo veliko za tekmeci

Mlada slovenska reprezentanca se bo drevi ob 17. uri v kvalifikacijah za nastop na Evropskem prvenstvu pomerila z Bolgari. Nasprotnik v dvoboj prihaja s točko, ki jo je osvojil proti Rusiji (3:3). Tudi Slovenci so na Danskem iztržili neodločen izid (2:2). 

Naslednjemu tekmecu v kvalifikacijskem ciklu strokovni štab tokratnih gostiteljev še ni posvetil pretirane pozornosti. Analiza je bila na vrsti šele sinoči, bolj kot na nasprotnika pa se selektor Tomaž Kavčič osredotoča na svoje varovance in njihovo igro. Pogled na lestvico sicer razkriva kar šest točk razlike med nasprotnikoma, a potrebno se je zavedati, da imajo Bolgari za sabo tekmo več in dve gladki zmagi proti Andori, s katero se Slovenija sploh še ni srečala. 

Če Kavčičevi izbranci ponovijo prvi polčas iz Aalborga, ko je semafor že po 24 minutah igre kazal 2:0 za Slovenijo, bo zmaga zelo blizu. "Igro moramo graditi na prvem polčasu na Danskem, hkrati pa se moramo zavedati, da so Bolgari trikrat zatresli rusko mrežo. Nikakor jih ne moremo podcenjevati," se zaveda prvi čuvaj mreže Ažbe Jug. A tudi Slovenija je zatresla rusko mrežo, še več, povedla je sredi Khimkija. 

Kljub točki, ki jo je Slovenija prinesla iz zadnjega dvoboja na Danskem, so bili reprezentanti razočarani. "Pritiska ni bilo, le razočaranje, da smo iz nog spustili tri točke. Težko je bilo zato, ker bi lahko zmagali. Tri točke so bile zelo blizu," se petkovega gostovanja spominja Jug, ki se s soigralci zaveda, da je potrebno le nadaljevati po začrtani poti in da bodo tudi priložnosti, zrele za slavje, še prišle. "Napake, ki smo jih ponavljali tako proti Estoncem, Rusom in Dancem, se ne smejo več ponavaljati. Težava je, da ko hitro dosežemo zadetek, se potem preveč odpremo zadaj." Drži tudi, da je lažje napadati, kot reagirati, ko te preseka zadetek, kakršnega so ob začetku drugega polčasa dosegli Danci. "Moramo se zavedati, da tudi točka proti reprezentanci, kakršna je Danska, ni majhna. Rekel bi, da smo dokaj zadovoljni." Včasih je že zavedanje kaj je tisto, kar delaš narobe dovolj, da se ti naslednjič "poklopi". "Gradili bomo na igri prvih 45 minut na Danskem. Čaka nas pomembna tekma, kjer bi nam tri točke dovolile lažje zadihati." 

Jug in soigralci napredujejo iz tekme v tekmo. Igrišče pa velikokrat pokaže razliko med slovenskimi reprezentati in njihovimi izkušnjami v pretežno slovenski ligi, ter tekmeci, ki se kalijo tudi na evropskih prizoriščih. "Izkušnje iz tujine se poznajo predvsem proti koncu tekme. Reprezentance, kot so Danska, Rusija in ostale imajo močnejše lige, kar se pozna v nogah nogometašev. Ne toliko, ko gre za tehnično znanje, izstopata njihova fizična pripravljenost in moč," priznava Jug, ki je med reprezentanti s slovensko trobojnico na grbu le eden od peterice, ki izkušnje nabira na tujem. Prikima, da izkušnje iz tujine pomenijo neko dodano vrednost tudi med slovenskimi vratnicami. 

Zdravniški kartoni po dvoboju na Danskem niso prinesli dodatnih odsotnosti. Za današnji dvoboj v novogoriškem Športnem parku bodo pripravljeni vsi reprezentanti, kot ponavadi pa bo začela udarna Kavčičeva enajsterica. 

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 14.11.2019 | U21
  V Estorilu brez zadetkov
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Estorilu podaljšala niz pozitivnih rezultatov v sklopu priprav na evropsko prvenstvo. Dvoboj s Portugalci se je končal z začetnim izidom, z nekaj dobrimi posredovanji se je izkazal Žiga Frelih.
 • 13.11.2019 | U21
  Jutri s Portugalsko
  Mlado reprezentanco Slovenije jutri čaka naslednja v seriji pripravljalnih tekem na domače evropsko prvenstvo. Četa selektorja Primoža Glihe se bo v Estorilu, ob 18.30 po slovenskem času, pomerila s Portugalci.
 • 06.11.2019 | U21
  Gliha izbral za Portugalsko
  Mlado reprezentanco Slovenije, ki se pripravlja na domače evropsko prvenstvo, čaka zadnja akcija v letošnjem letu. Četa selektorja Primoža Glihe bo 14. novembra gostovala na Portugalskem, štiri dni kasneje pa bo na Bonifiki odigrala še prijateljsko srečanje s Koprom.
 • 06.11.2019 | U21
  Znan razpored UEFA evropskega prvenstva do 21 let 2021
  Evropska nogometna zveza UEFA je predstavila razpored UEFA evropskega prvenstva do 21 let, ki ga bosta leta 2021 gostili Slovenija in Madžarska. Prvenstvo bo potekalo med 9. in 26. junijem 2021, otvoritvena tekma pa bo pripadla mladi reprezentanci Slovenije na stadionu Ljudski vrt.
 • 15.10.2019 | U21
  Slovenci dobili dvoboj gostiteljev evropskega prvenstva
  Mlada reprezentanca Slovenije je v knežjem mestu odigrala novo prijateljsko srečanje. Slovenci so se udarili z Madžari, sicer sogostitelji evropskega prvenstva 2021, in srečanje dobili z enajstmetrovko Jana Mlakarja.
 • 14.10.2019 | U21
  Danes z Madžari
  Mlado reprezentanco Slovenije čaka še druga oktobrska pripravljalna preizkušnja. Slovenci se bodo v Celju pomerili z Madžari, sicer sogostitelji evropskega prvenstva 2021.
 • 11.10.2019 | U21
  Po zaostanku do remija
  Reprezentanca do 21 let je v Mariboru odigrala novo prijateljsko srečanje v sklopu priprav na domače evropsko prvenstvo. Mladi Slovenci so gostili Anglijo, ki je v končnico vstopila z dvema goloma prednosti, otoško prednost pa sta izničila Dejan Petrovič in Janez Pišek.
 • 08.10.2019 | U21
  V petek proti Angliji
  Reprezentanca do 21 let nadaljuje s pripravami na evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija z Madžarsko gostila leta 2021. Mladi Slovenci bodo oktobrska termina izkoristili za dvoboja z Madžari in Angleži, ki bodo v Ljudskem vrtu gostovali v petek.
 • 01.10.2019 | U21
  Gliha izbral za tekmi z Anglijo in Madžarsko
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo oktobra odigrala dve močni prijateljski tekmi. Izbranci Primoža Glihe bodo 11. oktobra ob 18.00 v Ljudskem vrtu gostili Anglijo, 15. oktobra pa bo v Celju ob 18.00 na sporedu še obračun med Slovenijo in Madžarsko.
 • 08.09.2019 | U21
  Ljudski vrt videl remi Slovencev in Francozov
  Mlada reprezentanca Slovenije je v sklopu priprav na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2021 odigrano tudi na slovenskih tleh, odigrala novo prijateljsko srečanje. Varovanci Primoža Glihe so v Ljudskem vrtu gostili Francoze ter z goloma Dejana Petrovića in Jana Mlakarja prišli do remija.

DELI NA