12.11.2015 | U19
U19: Najprej nad gostitelje kvalifikacijskega turnirja

V senci dodatnih kvalifikacij za EURO 2016 reprezentančne obveznosti čakajo tudi najboljše mladinske nogometaše države. Reprezentanca do 19 let se je za nekaj dni preselila na Irsko, kjer četo selektorja Igorja Benedejčiča čakajo tri preizkušnje kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nemčiji.

Slovenski upi se bodo v boju za elitni krog kvalifikacij pomerili z Latvijo, Škotsko in gostiteljico Irsko, ki bo prva nasprotnica naše čete. Na zahodu Irske, v Galwayju, četrtem največjem mestu države, naše upe jutri, s pričetkom ob 17. uri, že v uvodu kvalifikacijskega turnirja čaka dvoboj s prvim favoritom skupine. Pomembnosti prvega obračuna se zaveda tudi selektor Benedejčič. »Na takih turnirjih je veliko odvisno od prve tekme. Mi začenjamo proti domačinom, kar pomeni, da bomo morali biti precej boljši, če bomo želeli zmagati. Želja je, da prve tekme ne izgubimo, vseeno pa tudi ob uresničitvi takega scenarija ne bo še vse splavalo vse po vodi,« je pred sredinim odhodom na Irsko dejal selektor, ki že ima izkušnje s prebojem v elitni krog kvalifikacij. V lanskem letu se je s kadetsko reprezentanco prebil v nadaljevanje kvalifikacijskega ciklusa, nato pa še do majskega evropskega prvenstva v Bolgariji.

V skupini z Belgijo, Češko in Nemčijo so kadeti doživeli tri minimalne poraze, Benedejčič pa ne bo edini posameznik z bolgarskimi izkušnjami. Na Irsko je odpotovala še sedmerica nogometašev generacije 1998, ki je slovenske barve branila v Bolgariji. To so Rok Vodišek, Janez Pišek, Sven Šoštarič Karić, Jakob Novak, Sandi Ogrinec, Timi Max Elšnik in Jan Mlakar, slednji trije si ob Miki Mariu Rokavcu kruh že služijo v tujini. V Bolgariji je takrat tekmovala tudi Irska, ki je po remiju z Nizozemsko izgubila z Italijo in Anglijo, a »bolgarsko« zasedbo tokrat predstavljata zgolj dva igralca. Caoimhin Kelleher, sicer vratar Liverpoola, in Connor Ronan, vezist Wolverhamptona. Ob omenjeni dvojici se v sosednji Angliji kali še enajsterica irskih reprezentantov.

Medtem ko je slovenska izbrana vrsta od začetka leta v pripravah na turnir odigrala kar enajst pripravljalnih tekem ter ob sedmih zmagah vknjižila še remi in tri poraze, so Irci odigrali zgolj tri pripravljalne preizkušnje. Porazu z Italijo sta sledila še remi in poraz z Ukrajino.

Kvalifikacije za EP U19 2016, skupina 1:

Petek, ob 17h: Irska – Slovenija

Sodnik: Antti Munukka (Fin)


Tekst: NZS
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA