30.12.2014 | U17
U17: Odločila je tekma s Turčijo

Kadetska reprezentanca Slovenije je v drugi polovici junija na domačih tleh tekmovala v prvem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2015 do 17 let. V skupini 6 skupaj s Turki, Portugalci in Severnimi Irci so igralci letnika 1998 in mlajši dosegli štiri točke in se kot drugi v svoji skupini uvrstili v elitni krog kvalifikacij. Gre za zadnjo stopničko pred velikim tekmovanjem Stare celine, na katerem je Slovenija pred dvema letoma že igrala. Tokrat bodo gostitelji Bolgari.

Varovanci selektorja Igorja Benedejčiča so odlično stopili v kvalifikacije. Uvodna zmaga proti Turkom se je izkazala za odločilno v boju za drugo mesto, ki je prineslo napredovanje.  S kar štirimi zadetki in asistenco je po prvih 80 minutah na zelenici izstopal Jan Mlakar, junak tekme proti Portugalcem pa je bil kljub porazu Rok Vodišek.

Po prvem tekmovalnem dnevu je Slovenija zavzela vrh skupine 6. K visoki zmagi je pripomoglo tudi posredovanje Aydina z roko, zaradi česar so gostitelji imeli celo uro na terenu igralca več. To so reprezentanti s pridom izkoristili in turško mrežo zatresli v 21., 22., 46., 58. in 80. minuti. Poleg Mlakarja, ki je dvakrat zadel tudi z bele točke, se je med strelce vpisal še Marcel Kene. 

»Zasluženo smo zmagali,« je bil po srečanju zadovoljen selektor. »Tokrat se je vse izšlo v našo korist. Imeli smo terensko premoč, zadeli v pravih trenutkih in kot ekipa delovali kompaktno. Zmagal je kolektiv, ne posamezniki, kljub blesteči predstavi Mlakarja.« A tudi 16-letni Ljubljančan sam, brez pomoči soigralcev, ne bi dosegel takšnega strelskega pohoda. »Čeprav je rdeči karton pomenil prednost za nas, smo se borili do konca. Vedeli smo, da tekma ob polčasu še ni odločena, saj nasprotnik še vedno lahko napade. V odgovor na morebitno razigrane Turke smo zadeli še trikrat.«

Odličen štart je gostiteljem dal krila, ki jih je v zadnji minuti drugega srečanja pristrigel Gomez. Mladi Portugalec je Sloveniji z golom iz obrata odščipnil tri točke in napovedal trd boj v tretjem krogu, ki je odločal o potnikih v drugi krog kvalifikacij. Ne glede na razplet je bil selektor zadovoljen, saj so njegovi varovanci odigrali zelo dobro, predvsem v prvem polčasu, ko so bili povsem enakovreden tekmec. »Igrali smo proti tehnično močni reprezentanci. Škoda zadetka ob koncu srečanja. Zdaj je pomembno le, da ne izgubimo točk proti Severnim Ircem

Razigrane Portugalce, ki so do izraza prišli v zaključku srečanja, je do 80. minute med vratnicami uspešno krotil Vodišek, ki je ustavil kar enajst poskusov, dva neposredna na svoja vrata. »Tudi mi smo imeli svoje priložnosti, ki pa jih žal nismo izkoristili,« je srečanje opisal Vodišek. »Borili smo se vse do konca, čeprav smo v drugem delu srečanja malce popustili, kar je nasprotnik hitro izkoristil

Pred zadnjim dvobojem je bilo jasno, da je idealen scenarij zmaga proti Severnim Ircem, v primeru neodločenega izida pa bo o napredovanju odločala medsebojna statistika prejetih in danih zadetkov. Kljub dvakratni premoči v želji po zadetku- ga nasprotniku ni uspelo doseči, žal pa je bila neuspešna tudi Slovenija.

Ne glede na razplet je Slovenija pustila dober vtis in se zavoljo strelskega izbruha proti Turkom – več zadetkov je padlo le na srečanju med Turčijo in Severno Irsko (7) – z boljšo razliko v prejetih in danih zadetkih uvrstila v naslednji krog. Iz skupine 6 so napredovali tudi Portugalci, ki so osvojili vseh devet točk, Slovenija je le z enim prejetim zadetkom končala na drugem mestu, Severni Irci so bili tretji, s končnim izkupičkom treh porazov pa je tekmovanje končala Turčija.

Zgodba se bo nadaljevala marca prihodnje leto, ko bodo odigrali osem turnirjev s po štirimi reprezentancami. Sloveniji so kroglice namenile aktualne evropske prvake Angleže, Romune in Norvežane. Dvoboji četverice se bodo odvijali na Otoku. Na evropsko prvenstvo se bo neposredno uvrstila najboljša osmerica, družbo ji bo delalo sedem najbolj uspešnih selekcij, ki bodo zasedle drugo mesto, ter gostitelji Bolgari.

Tekst: Naš nogomet/Andreja Potočnik
Foto: www.ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA