02.05.2016 | U15
U15: Slovenija osvojila turnir narodov!

Slovenska reprezentanca do 15 let je dosegla izjemen uspeh, saj je osvojila močan mednarodni turnir narodov. Slovenija je v velikem finalu v Gradiški premagala Japonsko z 2:1 in tako ponovila dosežek generacije 1998, ki je pred dvema letoma prav tako osvojila omenjeni turnir.

Finale turnirja narodov:

Japonska – Slovenija 1:2

Strelci: Kuribara 52.; Mutavčič 34., 42.

Japonska: Takayama, Nishio, Kano (Yamazaki), Iwai, Meshino, Sehata, Matsumoto, Nishikawa, Inoue (Oda), Yamamoto (Yamasaki), Browne (Kuribara).
Slovenija: Gril, Nikolovski (Kukovec), Očko (Marc), Makovec, Burin, Prelec (Jagodič), Simič, Svetlin (Čeh), Mutavčič, Maher, Urbančič.

Izbranci Dušana Kosiča v velikem finalu niso odstopali od prepoznavne igre, ki jih je krasila tekom celotnega turnirja. Slovenija je prvič zapretila že v 5. minuti, ko je po desni strani prodrl Renato Simič in poslal predložek v sredino, kjer je s posredovanjem izkazal japonski vratar Takayama in zmedel dobro postavljenega Mirka Mutavčiča. Slovenska prevlada na igrišču se je nadaljevala, vendar se mreža ni zatresla niti po strelih Tarika Nikolovskega in Simiča. Japonci so na slovenske priložnosti odgovorili preko Nishikawe, a je bil dobro razpoložen tudi slovenski vratar Domen Gril. Tik pred zaključkom prvega polčasa pa so naši fantje povedli, potem ko se je z natančnim strelom izkazal Mutavčič.

Nogometaš Gorice je povišal slovensko prednost že v 7. minuti nadaljevanja, ko je iznajdljivo zaključil po domiselni kombinaciji z Nikom Prelcem. Japonci so v želji po zmanjšanju zaostanka pritisnili, vendar Yamamotu in Odi ni uspelo premagati Grila. Slovenski vratar je klonil šele po strelu Kuribare v 52. minuti, ki se je znašel v priložnosti po akciji Iwaija in Yamazakija. V končnici tekme je bila znova nevarnejša Slovenija, vendar se Kukovec in Simič nista uspela vpisati med strelce, tako da je ostalo pri zmagi naših mladeničev z 2:1.

Tretje mesto na turnirju je osvojila Norveška, ki je z 2:0 premagala Rusijo. Peto mesto je pripadlo Italiji, šesto Združenim državam Amerike, sedmo Hrvaški, osmo Angliji, deveto Braziliji, deseto Mehiki, enajsto Avstrija, dvanajsto pa Katarju.

Dušan Kosič, selektor Slovenije: »Mislim, da smo tudi v finalu proti zahtevnemu nasprotniku izgledali dobro in tako zasluženo osvojili turnir. Vsi skupaj smo ponosni na fante, ki so resnično dobro opravili svojo nalogo, saj so igrali proti nogometašem, ki igrajo v velikih evropskih klubih, kar dokazujejo tudi imena na reprezentančnih seznamih. Glede na to, da smo osvojili turnir, se mi zdi pomembno, da ob tej priložnosti izpostavimo tudi osebe, ki jih običajne ne omenjamo, vendar so ključni na poti do uspeha. Tu mislim na celoten strokovni štab reprezentance, na čelu s trenerjem Aleksandrom Radosavljevičem in trenerjem vratarjev Luko Grešakom, zdravniško službo (Marko Hanc, Leon Sapač), sekretarko reprezentance Leo Soklič, ekonoma Igorja Benčiča in organizatorje turnirja (Otmar Komel). Fantje so na turnirju potrdili zelo dobro delo v mladinskih reprezentancah Slovenije, tako da gredo zasluge za uspeh tudi Agronu Šalji, Igorju Benedejčiču, vodji tehničnega sektorja Matjažu Jakliču in direktorju reprezentanc Milanu Miklaviču. Za konec bi pohvalil še klube in klubske trenerje naših reprezentantov, ki očitno delajo dobro, saj so oni tisti, ki opravljajo ključno nalogo pri razvoju igralcev.«

Tekst: MKo
Foto: Torneo delle nazioni, NZS

SORODNE NOVICE

 • 09.03.2023 | U15
  Slovenija na drugem srečanju proti Severni Makedoniji iztržila remi
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Severne Makedonije in kljub igralcu manj tekmo končala brez prejetega zadetka.
 • 07.03.2023 | U15
  Slovenija slavila proti Severni Makedoniji
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Severne Makedonije in po preobratu slavila z 1:2.
 • 27.02.2023 | U15
  Reprezentanca U15 proti Makedoniji
  Slovenska reprezentanca do 15 let se bo v marcu na dveh prijateljskih obračunih pomerila z izbrano vrsto Severne Makedonije. Izbranci Muamerja Vugdalića se bodo zbrali 5. marca na Brdu pri Kranju in se za tem odpravili v Skopje, kjer bosta odigrana oba prijateljska obračuna.
 • 10.11.2022 | U15
  Slovenija še drugič slavila proti Bosni in Hercegovini
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bosne in Hercegovine.
 • 08.11.2022 | U15
  Slovenija v izdihljajih srečanja do zmage v Zenici
  Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo od dveh prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bosne in Hercegovine.
 • 02.11.2022 | U15
  Reprezentanca U15 proti Bosni in Hercegovini
  Slovenska reprezentanca do 15 let se bo v novembru na dveh prijateljskih obračunih pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića se bodo zbrali 6. novembra na Brdu pri Kranju in se za tem odpravili v Bosno in Hercegovino, kjer bosta odigrana oba prijateljska obračuna.
 • 16.10.2022 | U15
  Slovenija za konec klonila proti Islandiji po enajstmetrovkah
  Slovenska reprezentanca do 15 let je sklenila Uefa razvojni turnir s porazom proti Islandiji s 3:5 (1:1, 1:0).
 • 13.10.2022 | U15
  Prepričljiva zmaga proti S. Irski
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na drugi tekmi Uefa razvojnega turnirja premagala izbrano vrsto Severne Irske s 3:1 (2:0).
 • 11.10.2022 | U15
  Slovenci pričeli Uefa razvojni turnir z zmago
  Slovenska nogometna reprezentanca do 15 let je na prvi tekmi Uefa razvojnega turnirja premagala izbrano vrsto Luksemburga z 2:0 (1:0).
 • 07.10.2022 | U15
  Letniki 2008 gostijo Uefa razvojni turnir
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo med 8. in 16. oktobrom sodelovala na Uefa razvojnem turnirju, ki bo potekal v Čatežu in Brežicah.

DELI NA