02.05.2016 | U15
U15: Slovenija osvojila turnir narodov!

Slovenska reprezentanca do 15 let je dosegla izjemen uspeh, saj je osvojila močan mednarodni turnir narodov. Slovenija je v velikem finalu v Gradiški premagala Japonsko z 2:1 in tako ponovila dosežek generacije 1998, ki je pred dvema letoma prav tako osvojila omenjeni turnir.

Finale turnirja narodov:

Japonska – Slovenija 1:2

Strelci: Kuribara 52.; Mutavčič 34., 42.

Japonska: Takayama, Nishio, Kano (Yamazaki), Iwai, Meshino, Sehata, Matsumoto, Nishikawa, Inoue (Oda), Yamamoto (Yamasaki), Browne (Kuribara).
Slovenija: Gril, Nikolovski (Kukovec), Očko (Marc), Makovec, Burin, Prelec (Jagodič), Simič, Svetlin (Čeh), Mutavčič, Maher, Urbančič.

Izbranci Dušana Kosiča v velikem finalu niso odstopali od prepoznavne igre, ki jih je krasila tekom celotnega turnirja. Slovenija je prvič zapretila že v 5. minuti, ko je po desni strani prodrl Renato Simič in poslal predložek v sredino, kjer je s posredovanjem izkazal japonski vratar Takayama in zmedel dobro postavljenega Mirka Mutavčiča. Slovenska prevlada na igrišču se je nadaljevala, vendar se mreža ni zatresla niti po strelih Tarika Nikolovskega in Simiča. Japonci so na slovenske priložnosti odgovorili preko Nishikawe, a je bil dobro razpoložen tudi slovenski vratar Domen Gril. Tik pred zaključkom prvega polčasa pa so naši fantje povedli, potem ko se je z natančnim strelom izkazal Mutavčič.

Nogometaš Gorice je povišal slovensko prednost že v 7. minuti nadaljevanja, ko je iznajdljivo zaključil po domiselni kombinaciji z Nikom Prelcem. Japonci so v želji po zmanjšanju zaostanka pritisnili, vendar Yamamotu in Odi ni uspelo premagati Grila. Slovenski vratar je klonil šele po strelu Kuribare v 52. minuti, ki se je znašel v priložnosti po akciji Iwaija in Yamazakija. V končnici tekme je bila znova nevarnejša Slovenija, vendar se Kukovec in Simič nista uspela vpisati med strelce, tako da je ostalo pri zmagi naših mladeničev z 2:1.

Tretje mesto na turnirju je osvojila Norveška, ki je z 2:0 premagala Rusijo. Peto mesto je pripadlo Italiji, šesto Združenim državam Amerike, sedmo Hrvaški, osmo Angliji, deveto Braziliji, deseto Mehiki, enajsto Avstrija, dvanajsto pa Katarju.

Dušan Kosič, selektor Slovenije: »Mislim, da smo tudi v finalu proti zahtevnemu nasprotniku izgledali dobro in tako zasluženo osvojili turnir. Vsi skupaj smo ponosni na fante, ki so resnično dobro opravili svojo nalogo, saj so igrali proti nogometašem, ki igrajo v velikih evropskih klubih, kar dokazujejo tudi imena na reprezentančnih seznamih. Glede na to, da smo osvojili turnir, se mi zdi pomembno, da ob tej priložnosti izpostavimo tudi osebe, ki jih običajne ne omenjamo, vendar so ključni na poti do uspeha. Tu mislim na celoten strokovni štab reprezentance, na čelu s trenerjem Aleksandrom Radosavljevičem in trenerjem vratarjev Luko Grešakom, zdravniško službo (Marko Hanc, Leon Sapač), sekretarko reprezentance Leo Soklič, ekonoma Igorja Benčiča in organizatorje turnirja (Otmar Komel). Fantje so na turnirju potrdili zelo dobro delo v mladinskih reprezentancah Slovenije, tako da gredo zasluge za uspeh tudi Agronu Šalji, Igorju Benedejčiču, vodji tehničnega sektorja Matjažu Jakliču in direktorju reprezentanc Milanu Miklaviču. Za konec bi pohvalil še klube in klubske trenerje naših reprezentantov, ki očitno delajo dobro, saj so oni tisti, ki opravljajo ključno nalogo pri razvoju igralcev.«

Tekst: MKo
Foto: Torneo delle nazioni, NZS

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2021 | U15
  Video: Slovenci maščevali torkov poraz
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na drugi prijateljski tekmi v Nacionalnem nogometnem centru Brdo premagala izbrano vrsto Avstrije z 1:0.
 • 23.11.2021 | U15
  Avstrijci premočni na prvi tekmi
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na prvi prijateljski tekmi v Nacionalnem nogometnem centru Brdo klonila proti izbrani vrsti Avstrije z rezultatom 1:4 (0:2).
 • 17.11.2021 | U15
  Dvakrat z Avstrijo
  Reprezentančna selekcija do 15 let bo novembra odigrala dve prijateljski tekmi z vrstniki iz Avstrije. Zasedba selektorja Muamerja Vugdalića se bo zbrala v ponedeljek, 22. novembra.
 • 27.10.2021 | U15
  Na prvi tekmi remi
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na prvi prijateljski tekmi z Madžarsko remizirala z rezultatom 2:2 (1:1).
 • 18.10.2021 | U15
  Dvakrat z Madžarsko
  Slovenska reprezentanca do 15 let bo konec oktobra odigrala prijateljski tekmi z izbrano vrsto Madžarske. Selektor Muamer Vugdalić je vpoklical dvaindvajset nogometašev, ki prihajajo iz devetih različnih klubov.
 • 30.09.2021 | U15
  Slovenci še v drugo premagali Slovake
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na drugi prijateljski tekmi s Slovaško slavila s 3:1 (1:0).
 • 28.09.2021 | U15
  S preobratom do zmage nad Slovaki
  Nova generacija reprezentance Slovenije do 15 je uspešno opravila s prvo skupno akcijo. Izbrani Muamerja Vugdalića so v Nacionalnem nogometnem centru Brdo po preobratu s 3:1 premagali slovaške vrstnike.
 • 18.12.2019 | U15
  Hrvaška premočna v Medulinu
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na prijateljski tekmi v Medulinu izgubila s Hrvaško z 0:6 (0:2).
 • 04.11.2019 | U15
  Za konec minimalni poraz
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na zadnji tekmi Uefa razvojnega turnirja izgubila s Črno goro z 0:1 (0:1).
 • 01.11.2019 | U15
  Slovenija premagala Izrael
  Slovenska reprezentanca do 15 let je na drugi tekmi Uefa razvojnega turnirja premagala Izrael z 2:1 (0:1).

DELI NA