03.06.2021 | A
Tudi z mislijo na jesenske preizkušnje

Slovenska nogometna reprezentanca bo po torkovem remiju v Skopju proti Severni Makedoniji v petek ob 20.45 v Kopru igrala še eno prijateljsko tekmo. Tekmec bo Gibraltar, selektor Matjaž Kek pa bo najverjetneje dal priložnost kar nekaj tistim, ki je doslej niso dobili.

"Pred nami je sklepno dejanje zelo težke sezone. Tekmec vsaj po dosedanjih izidih ni v nekem srednjem kakovostnem razredu, ampak vsaka tekma nam mora nositi določene cilje. Motivacije je dovolj pri fantih. Končujemo daljše druženje, imelo smo nekaj več treningov in tekmo proti Severni Makedoniji. Upam, da smo naredili tiste stvari, ki nam bodo pomagale septembra v nadaljevanju kvalifikacij," je na novinarski konferenci v Kopru povedal Kek.

Poudaril je, da si na teh tekmah želijo širiti kader, kar pride prav ob težavah, kot so slaba forma, kartoni, poškodbe. Prav s slednjimi je nekaj težav. "Nekaj igralcev ima probleme s poškodbami. Jure Balkovec in Mario Jurčević verjetno ne bosta pripravljena, tudi Jan Oblak je že v Skopju začutil težave od prej. Kot pa pravim, se s tem vedno odpira možnost kakšnemu novem imenu. Nekaj ste jih videli v Skopju, nekaj pa jih boste tudi jutri," je pojasnil selektor.

Obenem se je dotaknil tudi same igre tekmeca z repa lestvice Mednarodne nogometne zveze. "Gibraltar verjetno ne bo odstopal od zaprte formacije, ko poskuša strnjeno v zadnji tretjini držati neodločen izid. Nekateri so to zlahka prebijali, nekateri pa so imeli težave. Tako bo potrebna hitrost v razmišljanju, rešitve ena na ena, strpnost. Vsekakor ima tudi ta tekma svoj namen, kot vsaka. Septembra bomo namreč spet imeli praktično en trening in takoj tekmo, tako da je bilo dobrodošlo, da smo bili več časa skupaj," je povedal Kek. Dodal je še, da so predvsem v drugem polčasu tekme v Skopju naredili preveč napak, kar se je dogajalo že v preteklosti, tako da so se pogovarjali tudi o tem.

Kljub mladosti, komaj je dopolnil 18 let, bo verjetno spet priložnost dobil Benjamin Šeško. "Z leti ne dobiš vpoklica. Ali si dober ali pa ne. Čas je bil primeren, da predstavimo Benjamina širši javnosti. Potencial je tukaj, je pa od njega odvisno, kako se bo razvijal - najprej v klubu. V reprezentanci pa je s temi mladimi igralci dodatna energija, pozitiva, razigranost, zagotovo je to dober temelj ob kakovosti, ki seveda mora biti prisotna," je še dejal Kek.

Eden tistih, ki bo bržčas tudi igral v napadu, je Jan Mlakar, ki je povedal, da si želi biti vedno v članski vrsti, da pa je prostora za napredek dovolj. Nekaj svojega repertoarja bo lahko pokazal proti ekipi z juga Evrope. "Res je, da so mogoče med slabšimi tekmeci, ampak vemo, kakšen je nogomet. Malo se sprostiš, pa že imaš lahko težave. Šli bomo na zmago in moramo delati stvari, ki se od nas pričakujejo. Uživati moramo v igri in vzeti to kot dobro pripravo za naprej," je povedal Mlakar.

Z Gibraltarjem se Slovenija v svoji nogometni zgodovini še ni pomerila. Ta tekma bo 259. obračun Slovenije. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je na 195. mestu. Slovenija je 63. Gibraltar je svojo prvo uradno mednarodno tekmo igral 19. novembra 2013, ko je v Faru na Portugalskem igral 0:0 s Slovaško. V svoji kratki zgodovini je vpisal nekaj zmag, z 1:0 je med drugim odpravil Malto, Latvijo, Armenijo, San Marino in Lihtenštajn, tega pa je enkrat ugnal še z 2:1. Najvišji poraz mu je zadala Belgija, ki ga je avgusta 2017 odpravila z 9:0.

Stadion Bonifika bo lahko polovično poln, vstopnice pa so še vedno na voljo.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 24.09.2021 | A
  Vstopnice za tekmo z Rusijo že v prodaji za člane navijaške skupnosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se 11. oktobra vrača v Ljudski vrt, kjer se bo v okviru kvalifikacij za SP 2022 pomerila z Rusijo. Vstopnice za člane navijaške skupnosti Biti kot eno so že na voljo po znižani ceni.
 • 13.09.2021 | A
  Šeško do novega zadetka
  Reprezentanti so se po porazu v Splitu vrnili v klube. Benjamin Šeško je povratek v dres Salzburga kronal z novim, že šestim zadetkom sezone, s katerim je potrdil novo zmago "rdečih bikov".
 • 08.09.2021 | A
  Poraz v Splitu
  Reprezentanca Slovenije se iz Splita vrača brez točk in s tremi prejetimi zadetki. Hrvati so pred domačimi gledalci maščevali poraz v Stožicah, četa Matjaža Keka pa ostaja pri sedmih točkah.
 • 07.09.2021 | A
  Slovenija danes s Hrvaško v Splitu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Splitu igrala proti Hrvaški, kar bo njena šesta tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Slovenci so na prvi medsebojni tekmi Hrvate z golom Sandija Lovrića premagali z 1:0, kljub slabši izvedbi proti Malti pa obljubljajo tudi tokrat boj za točke.
 • 06.09.2021 | A
  Reprezentanca trenirala na Poljudu, Kek se veseli izziva
  Nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v Splitu igrala proti Hrvaški, kar bo njena šesta tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Slovenci so na prvi medsebojni tekmi Hrvate premagali z 1:0, kljub slabši izvedbi proti Malti pa obljubljajo tudi tokrat boj za točke.
 • 04.09.2021 | A
  Matjaž Kek: "Najpomembneje je, da smo zmagali"
  Slovenci so po sredinem remiju s Slovaško premagali Malto, tudi za drugo zmago v tem kvalifikacijskem ciklusu pa je zadel Sandi Lovrić. Čeprav so v slovenskem taboru priznali, da pot do zmage ni bila najlažja, pa so v istem dahu dodali, da po koncu obračuna največ štejejo točke. 
 • 04.09.2021 | A
  Lovrić odločil obračun z Malto
  Reprezentanca Slovenije je v Stožicah dobila obračun z Malto. Še za drugo zmago Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je zadel Sandi Lovrić, ki je tik pred koncem prvega polčasa izkoristil najstrožjo kazen. Slovenija je na domačem igrišču še desetič zapored - kar je rekord - ostala neporažena.
 • 04.09.2021 | A
  Slovenija danes proti Malti
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18.00 odigrala svojo peto tekmo v kvalifikacijah za SP 2022. Izbranci Matjaža Keka se bodo pomerili z Malto, ki igra svoje najboljše kvalifikacije v zgodovini. Slovenski selektor kljub temu od svojih fantov zahteva zmago, ki bi pomenila dobro izhodišče za nadaljevanje kvalifikacij.
 • 03.09.2021 | A
  Kek: Proti Malti šteje le zmaga
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 18.00 iskala drugo in v kar nekaj pogledih nujno zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. V Stožicah bo gostila Malto, ki je pred dnevi premagala Ciper, kljub odsotnosti kaznovanega Josipa Iličića pa je vloga favorita jasna. Selektor Matjaž Kek pričakuje poln izkupiček.
 • 02.09.2021 | A
  Lov na vrh skupine ostaja odprt, v soboto po zmago
  Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo zvečer v Stožicah igrala 1:1 s Slovaško in osvojila četrto točko na četrti tekmi. Skupina ostaja odprta, je pa selektor Matjaž Kek po tekmi priznal, da ni bil zadovoljen z izidom proti Slovaški. Nova priložnost bo v soboto proti Malti, a brez Josipa Iličića.

DELI NA