03.06.2021 | A
Tudi z mislijo na jesenske preizkušnje

Slovenska nogometna reprezentanca bo po torkovem remiju v Skopju proti Severni Makedoniji v petek ob 20.45 v Kopru igrala še eno prijateljsko tekmo. Tekmec bo Gibraltar, selektor Matjaž Kek pa bo najverjetneje dal priložnost kar nekaj tistim, ki je doslej niso dobili.

"Pred nami je sklepno dejanje zelo težke sezone. Tekmec vsaj po dosedanjih izidih ni v nekem srednjem kakovostnem razredu, ampak vsaka tekma nam mora nositi določene cilje. Motivacije je dovolj pri fantih. Končujemo daljše druženje, imelo smo nekaj več treningov in tekmo proti Severni Makedoniji. Upam, da smo naredili tiste stvari, ki nam bodo pomagale septembra v nadaljevanju kvalifikacij," je na novinarski konferenci v Kopru povedal Kek.

Poudaril je, da si na teh tekmah želijo širiti kader, kar pride prav ob težavah, kot so slaba forma, kartoni, poškodbe. Prav s slednjimi je nekaj težav. "Nekaj igralcev ima probleme s poškodbami. Jure Balkovec in Mario Jurčević verjetno ne bosta pripravljena, tudi Jan Oblak je že v Skopju začutil težave od prej. Kot pa pravim, se s tem vedno odpira možnost kakšnemu novem imenu. Nekaj ste jih videli v Skopju, nekaj pa jih boste tudi jutri," je pojasnil selektor.

Obenem se je dotaknil tudi same igre tekmeca z repa lestvice Mednarodne nogometne zveze. "Gibraltar verjetno ne bo odstopal od zaprte formacije, ko poskuša strnjeno v zadnji tretjini držati neodločen izid. Nekateri so to zlahka prebijali, nekateri pa so imeli težave. Tako bo potrebna hitrost v razmišljanju, rešitve ena na ena, strpnost. Vsekakor ima tudi ta tekma svoj namen, kot vsaka. Septembra bomo namreč spet imeli praktično en trening in takoj tekmo, tako da je bilo dobrodošlo, da smo bili več časa skupaj," je povedal Kek. Dodal je še, da so predvsem v drugem polčasu tekme v Skopju naredili preveč napak, kar se je dogajalo že v preteklosti, tako da so se pogovarjali tudi o tem.

Kljub mladosti, komaj je dopolnil 18 let, bo verjetno spet priložnost dobil Benjamin Šeško. "Z leti ne dobiš vpoklica. Ali si dober ali pa ne. Čas je bil primeren, da predstavimo Benjamina širši javnosti. Potencial je tukaj, je pa od njega odvisno, kako se bo razvijal - najprej v klubu. V reprezentanci pa je s temi mladimi igralci dodatna energija, pozitiva, razigranost, zagotovo je to dober temelj ob kakovosti, ki seveda mora biti prisotna," je še dejal Kek.

Eden tistih, ki bo bržčas tudi igral v napadu, je Jan Mlakar, ki je povedal, da si želi biti vedno v članski vrsti, da pa je prostora za napredek dovolj. Nekaj svojega repertoarja bo lahko pokazal proti ekipi z juga Evrope. "Res je, da so mogoče med slabšimi tekmeci, ampak vemo, kakšen je nogomet. Malo se sprostiš, pa že imaš lahko težave. Šli bomo na zmago in moramo delati stvari, ki se od nas pričakujejo. Uživati moramo v igri in vzeti to kot dobro pripravo za naprej," je povedal Mlakar.

Z Gibraltarjem se Slovenija v svoji nogometni zgodovini še ni pomerila. Ta tekma bo 259. obračun Slovenije. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je na 195. mestu. Slovenija je 63. Gibraltar je svojo prvo uradno mednarodno tekmo igral 19. novembra 2013, ko je v Faru na Portugalskem igral 0:0 s Slovaško. V svoji kratki zgodovini je vpisal nekaj zmag, z 1:0 je med drugim odpravil Malto, Latvijo, Armenijo, San Marino in Lihtenštajn, tega pa je enkrat ugnal še z 2:1. Najvišji poraz mu je zadala Belgija, ki ga je avgusta 2017 odpravila z 9:0.

Stadion Bonifika bo lahko polovično poln, vstopnice pa so še vedno na voljo.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2021 | A
  Oktobra z Rusijo v Mariboru, od septembra tudi VAR
  Slovenska članska reprezentanca jeseni nadaljuje s kvalifikacijami za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju 2022. Slovenijo že v septembru čakata pomembni domači preizkušnji s Slovaško in Malto, oktobra pa se bo reprezentanca na čelu z Matjažem Kekom vrnila na Ljudski vrt. Od septembra v kvalifikacijah za SP tudi VAR.
 • 20.07.2021 | A
  Stojanović oblekel dres Empolija
  Petar Stojanović se bo v sezoni 2021/22 dokazoval med italijanskimi prvoligaši. Reprezentančni branilec je danes postal član Empolija, v Toskani bo igral kot posojeni član zagrebškega Dinama.
 • 19.07.2021 | A
  Mevlja nadaljuje v Turčiji
  Slovenski nogometni reprezentant Miha Mevlja se seli v Turčijo, triletno pogodbo je sklenil z Alanyasporjem, so potrdila pri klubu, ki je v minulem turškem prvenstvu zasedel sedmo mesto.
 • 18.07.2021 | A
  Kurtić po desetletju zapustil Italijo
  Jasmin Kurtić se po desetletju igranja v Italiji poslavlja od Apeninskega polotoka. Reprezentančni vezist bo nogometno pot nadaljeval v Grčiji, PAOK je danes potrdil selitev Belokranjca v svoje vrste.
 • 12.07.2021 | A
  Šeško podaljšal pogodbo s Salzburgom
  Benjamin Šeško, ki je pred tedni debitiral v članski izbrani vrsti, je podaljšal pogodbo z dosedanjim klubom. Nov dogovor ga s Salzburgom veže do konca junija 2026.
 • 01.07.2021 | A
  Jan Mlakar oblekel dres Hajduka
  Reprezentančni napadalec Jan Mlakar ni več član angleškega Brightona. Dvaindvajsetletnik se je danes pridružil splitskemu Hajduku, z Dalmatinci je sklenil pogodbo do sredine leta 2025.
 • 04.06.2021 | A
  Slovenci v mrežo Gibraltarja pospravili šest žog
  Reprezentanca Slovenije je v Kopru dobila drugo junijsko prijateljsko tekmo. V mreži Gibraltarja je končalo šest žog, dvakrat sta bila uspešna Andraž Šporar in Josip Iličić, prvega zadetka v dresu z državnim grbom pa sta se razveselila Jan Mlakar in Jon Gorenc Stankovič.
 • 01.06.2021 | A
  Iz Skopja z neodločenim rezultatom
  Reprezentanca Slovenije je na prijateljski tekmi s Severno Makedonijo, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva, iztržila neodločen rezultat. V Skopju smo videli dva različna polčasa Slovencev, spodbudnemu prvemu polčasu je sledilo skromnejše nadaljevanje, poraz pa je globoko v sodniškem dodatku preprečil Domen Črnigoj.
 • 01.06.2021 | A
  Danes s Severnimi Makedonci
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Skopju igrala prijateljsko tekmo s Severno Makedonijo. Ta bo ob petkovi tekmi v Kopru proti Gibraltarju služila kot priprava na jesensko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.

DELI NA