03.06.2021 | A
Tudi z mislijo na jesenske preizkušnje

Slovenska nogometna reprezentanca bo po torkovem remiju v Skopju proti Severni Makedoniji v petek ob 20.45 v Kopru igrala še eno prijateljsko tekmo. Tekmec bo Gibraltar, selektor Matjaž Kek pa bo najverjetneje dal priložnost kar nekaj tistim, ki je doslej niso dobili.

"Pred nami je sklepno dejanje zelo težke sezone. Tekmec vsaj po dosedanjih izidih ni v nekem srednjem kakovostnem razredu, ampak vsaka tekma nam mora nositi določene cilje. Motivacije je dovolj pri fantih. Končujemo daljše druženje, imelo smo nekaj več treningov in tekmo proti Severni Makedoniji. Upam, da smo naredili tiste stvari, ki nam bodo pomagale septembra v nadaljevanju kvalifikacij," je na novinarski konferenci v Kopru povedal Kek.

Poudaril je, da si na teh tekmah želijo širiti kader, kar pride prav ob težavah, kot so slaba forma, kartoni, poškodbe. Prav s slednjimi je nekaj težav. "Nekaj igralcev ima probleme s poškodbami. Jure Balkovec in Mario Jurčević verjetno ne bosta pripravljena, tudi Jan Oblak je že v Skopju začutil težave od prej. Kot pa pravim, se s tem vedno odpira možnost kakšnemu novem imenu. Nekaj ste jih videli v Skopju, nekaj pa jih boste tudi jutri," je pojasnil selektor.

Obenem se je dotaknil tudi same igre tekmeca z repa lestvice Mednarodne nogometne zveze. "Gibraltar verjetno ne bo odstopal od zaprte formacije, ko poskuša strnjeno v zadnji tretjini držati neodločen izid. Nekateri so to zlahka prebijali, nekateri pa so imeli težave. Tako bo potrebna hitrost v razmišljanju, rešitve ena na ena, strpnost. Vsekakor ima tudi ta tekma svoj namen, kot vsaka. Septembra bomo namreč spet imeli praktično en trening in takoj tekmo, tako da je bilo dobrodošlo, da smo bili več časa skupaj," je povedal Kek. Dodal je še, da so predvsem v drugem polčasu tekme v Skopju naredili preveč napak, kar se je dogajalo že v preteklosti, tako da so se pogovarjali tudi o tem.

Kljub mladosti, komaj je dopolnil 18 let, bo verjetno spet priložnost dobil Benjamin Šeško. "Z leti ne dobiš vpoklica. Ali si dober ali pa ne. Čas je bil primeren, da predstavimo Benjamina širši javnosti. Potencial je tukaj, je pa od njega odvisno, kako se bo razvijal - najprej v klubu. V reprezentanci pa je s temi mladimi igralci dodatna energija, pozitiva, razigranost, zagotovo je to dober temelj ob kakovosti, ki seveda mora biti prisotna," je še dejal Kek.

Eden tistih, ki bo bržčas tudi igral v napadu, je Jan Mlakar, ki je povedal, da si želi biti vedno v članski vrsti, da pa je prostora za napredek dovolj. Nekaj svojega repertoarja bo lahko pokazal proti ekipi z juga Evrope. "Res je, da so mogoče med slabšimi tekmeci, ampak vemo, kakšen je nogomet. Malo se sprostiš, pa že imaš lahko težave. Šli bomo na zmago in moramo delati stvari, ki se od nas pričakujejo. Uživati moramo v igri in vzeti to kot dobro pripravo za naprej," je povedal Mlakar.

Z Gibraltarjem se Slovenija v svoji nogometni zgodovini še ni pomerila. Ta tekma bo 259. obračun Slovenije. Gibraltar je bil sicer šele leta 2013 sprejet kot polnopravni član v Evropsko nogometno zvezo, tri leta pozneje pa še v mednarodno. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je na 195. mestu. Slovenija je 63. Gibraltar je svojo prvo uradno mednarodno tekmo igral 19. novembra 2013, ko je v Faru na Portugalskem igral 0:0 s Slovaško. V svoji kratki zgodovini je vpisal nekaj zmag, z 1:0 je med drugim odpravil Malto, Latvijo, Armenijo, San Marino in Lihtenštajn, tega pa je enkrat ugnal še z 2:1. Najvišji poraz mu je zadala Belgija, ki ga je avgusta 2017 odpravila z 9:0.

Stadion Bonifika bo lahko polovično poln, vstopnice pa so še vedno na voljo.

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA