18.09.2020 | Ženska A
Tudi v drugo boljše od Turčije

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v sedmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 v Kranju premagala Turčijo s 3:1 (2:1). Naslednjo tekmo bodo izbranke selektorja Boruta Jarca v skupini A igrale 23. oktobra v Rusiji, ki je danes doživela domači poraz proti Nizozemski (0:1).

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2021

SLOVENIJA – T URČIJA 3:1 (2:1)

Športni center Kranj, sodniki: De Kremer (BEL), Delcroix (BEL), Bosmans (BEL), Lois (BEL)
Strelke: 0:1 Hiz (18.), 1:1 Zver (29./11m), 2:1 Prašnikar (41.), 3:1 Kolbl (78.)
Rumeni kartoni: Eržen; Didem
Rdeč karton: /
Slovenija: Meršnik, Golob, Klopčič, Rozmarič, Korošec, Zver, Čonč, Prašnikar, Kolbl (od 90. Ivanuša), Eržen, Begić (od 74. Predanič).
Turčija: Gamze, Didem, Gülbin (od 27. Taskin), Fatma, Derya (od 82. Cinar), Ilayda (od 46. Icen), Emine, Ebru, Yagmur, Kuru, Esra.

Četrta zmaga

Slovenija v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021 nastopa v skupini 1, ob njej pa še Nizozemska, Rusija, Kosovo, Turčija in Estonija. Slovenija je v prvem delu izgubila z Rusijo (0:1), potem je dvakrat visoko porazila Kosovo (5:0, 3:0) in Turčijo (6:1) ter dvakrat izgubila proti Nizozemski (2:4, 1:4).

Tokrat se je v Kranju še drugič v kvalifikacijah merila s Turčijo in jo spet premagala.

V prvem polčasu velja takoj v 4. minuti omeniti prodor Špele Kolbl ter predložek Lare Prašnikar pred gol Turčije, ki pa je po uvodni terenski premoči naše vrste vzpostavila nekaj ravnotežja, a si do konca tekme priložnosti za dosego zadetka ni ustvarila. Turkinje so resda povedle v 18. minuti prek Gülbin Hiz (v 27. minuti se je poškodovala in zapustila igro), a je bil ta gol plod naše napake.

Slovenke pa so izenačile v 28. minuti, ko je Mateja Zver zadela z bele točke, 11-metrovko je priborila Lara Prašnikar, ki je bila nerešljiva uganka za gostujoče obrambne igralke.

Zverova podala

V 41. minuti je bila Zverova v vlogi podajalke pri drugem slovenskem zadetku, ki ga je dosegla Lara Prašnikar. V 78. minuti je po novi podaji Zverove za 3:1 zadela Špela Kolbl. V drugem polčasu je Slovenija povsem zagospodarila na terenu. Ob tem so si varovanke selektorja Boruta Jarca ustvarile številne priložnosti. Se je pa videlo, da je pol leta trajajoča pavza pustila posledice.

Jarc je sicer tekmo začel s postavo Zala Meršnik, Kaja Eržen, Špela Rozmarič, Lana Golob, Lara
Klopčič, Kaja Korošec, Dominika Čonč, Mateja Zver, Pamela Begič, Špela Kolbl in Lara Prašnikar. V nadaljevanju sta priložnost dobili še Nina Predanič in Lara Ivanuša.

Na evropsko prvenstvo se neposredno uvrstijo vse zmagovalke devetih skupin in po tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Šesterica preostalih drugouvrščenih bo nastopila v dodatnih kvalifikacijah.

Izjave po tekmi:

Borut Jarc, selektor:
„Turčija je danes igrala povsem defenzivno, na prvi tekmi temu ni bilo tako. Danes si gostje niso ustvarile niti ene stoodstotne priložnosti. Iz naše golmanske napake smo dobili zadetek. A smo si v nadaljevanju ustvarili precej priložnosti in polpriložnosti, dosegli smo tri zadetke. Glede na vse težave in poškodbe, ki so nam oklestile ekipo, smo lahko zadovoljni. Znamo in zmoremo še boljše.“

Mateja Zver, kapetanka:
„Iz naše napake smo prejele zadetek, a smo se potem hitro vrnile v igro in izenačile, celo povedle ter šle v 2. del z vodstvom. Prvih 20 minut igra ni stekla, potem smo odigrale bolj kombinatorno. Tako je treba nadaljevati. Prihodnji mesec nas čaka zelo zahtevna tekma v Rusiji, kjer bo morala biti zbranost na najvišji možni ravni, predvsem pri zaključku akcij. Se pa je poznalo, da šest mesecev nismo imele skupnih treningov in tekem. Zdaj smo že v tekmovalnem ritmu.“

Lara Prašnikar:
„Tri točke so vedno dobrodošle. Vedele smo, da ne bo lahko, vodilni gol Turčije nas je presenetil. Stopile smo skupaj kot ekipa in spreobrnile potem tekme, kot je treba. Današnja predstava ni bila bleščeča, a to tudi ni bilo pričakovati, saj je bil dolg premor. Več kot pol leta nismo bile skupaj. Zagotovo pa lahko gremo naprej z dvignjeno glavo.“

Tekst: STA, D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA