12.06.2022 | Sodniki
Tretji pomladni VAR seminar

Po koncu 31. sezone slovenskega državnega nogometnega prvenstva, so se v ponedeljek 6. junija na Brdu pri Kranju zbrali Mednarodni slovenski FIFA sodniki in drugi elitni sodniki, ki sodijo oz. delujejo na tekmah 1. slovenske nogometne lige (1. SNL) kot video sodniki (VAR).

Na sedežu NZS so se skupaj s pomočniki video sodnikov (AVAR) pod vodstvom častnega predsednika Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in vodje VAR izobraževanja sodnikov Vladimirja Šajna udeležili tretjega letošnjega specialnega pomladnega seminarja video sodnikov (VAR) in njihovih pomočnikov (AVAR).

Po uvodnem pozdravu je z vmesnima premoroma sledila 4 ure trajajoča analiza s pregledi komunikacije med sodniki in video sodniki v "VOR" sobi, obravnavalo se je številne posnetke in ugotavljalo pravilnost delovanja s podajanjem smernic na podlagi izkušenj.

Analiza je potrdila, da je bilo delovanje sodnikov v spomladanskem delu prvenstva z nekaj manšimi napakami v splošnem zelo dobro, celotna uvodna sezona uporabe VAR tehnologije na tekmah slovenskega državnega prvenstva pa je potrdila visoko usposobljenost sodnikov pri upravljanju video tehnologije in interpreteaciji protokola VAR ter ob tem ravnanje v skladu s smernicami UEFE.

Del seminarja je bil namenjen tudi obravnavi VAR statistike, kjer je bilo v celotni sezoni na 124 tekmah z uporabo video tehnologije 37 intervencij od tega 15 v zvezi z doseganjem zadetka (ofsajd), 15 pri kazenskih udarcih in 7 pri primerih za rdeči karton.

Na 86. tekmah spomladanskega dela prvenstva je bilo v povprečju 3,7 ogledov situacij s strani video sodnikov na posamezno tekmo, povprečen čas vseh ogledov je bil 33 sekund/ ogled, celotni izgubljeni časa zaradi VAR ogledov pa je bil 2 min/ tekmo. Kot zanimivost povejmo, da je po nekaterih raziskavah na tekmo v povprečju izgubljenih pribiližno 20 minut samo zaradi vmetavanj.

V povprečju je bila spomladi VAR intervencija na vsake 3 tekme kar je povsem primerljivo tekmovanjem na ravni Evropske nogometne zveze (UEFA). Primeri ogledov video sodnikov VAR, ki na koncu ne privedejo do intervencije so v povprečju trajali 25 sekund/tekmo. 

Pri porabi časa za ponoven sodnikov ogled posnetka na igrišču "OFR"- spomladi 18 primerov- je bilo v povprečju porabljeno 114 sekund, kar je primerljivo porabi časa na tekmovanjih UEFE v letu 2021, prostor za hitrejše preglede in večjo učinkovitost s porabo časa pa je pri upravljanju direktnih korekcij, ki jih je bilo v prvi polovici leta 11 s povprečno porabo 110 sekund/VAR korekcijo.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.06.2022 | Sodniki
  V Brežicah izpeljan poletni sodniški kamp
  Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v sodelovanju z ambicioznim ženskim nogometnim klubom iz JV dela države ŽNK Posavje na Poletni sodniški kamp v mesto ob hrvaški meji privabila mlade fante in dekleta, ki se navdušujejo nad nogometom in jih zanima tudi delo sodnikov in sodnic. V pestrem programu so vsi kandidati uspešno opravili tudi sodniški izpit za nogometne sodnike(-ce). 
 • 27.06.2022 | Sodniki
  Regijski trening kamp 10 držav v Skopju
  V prestolnici ob reki Vardar poteka regijski trening kamp 10 držav. Poleg domačih predstavnikov severno-makedonske nogometne zveze so v Skopje pripotovali mednarodni sodniki in sodnice nacionalnih sodniških zvez iz Grčije, Črne Gore, Srbije, Hrvaške, Kosova, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Albanije in Slovenije. Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije v mestu na obeh bregovih reke Vardar zastopajo predsednik David McDowell, strokovnjak za telesno pripravo sodnikov Mitja Novak, mednarodni sodnici Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem in Sladjana Jovičić iz Škofij ter Fifa sodnik Nejc Kajtazović iz Kranja.
 • 24.06.2022 | Sodniki
  Pravila igre za trenerje UEFA A licence
  Na junijskem licenčnem trenerskem seminarju modula 2 za pridobitev strokovnega naziva Trener UEFA A, ki poteka v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, je bil včeraj in danes na sporedu sodniški del usposabljanja. Prijavljenih več kot 30 trenerjev ima znotraj 220 ur trajajočega programu usposabljanja umeščenih tudi 10 ur pridobianja in izpopolnjevanja znanja iz Pravil igre.
 • 23.06.2022 | Sodniki
  Sodniški kamp v Brežicah
  V sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in najbolj znanega ženskega nogometnega kluba na JV delu Slovenije ŽNK Posavje, vabimo vse nogometne zanesenjake na Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Brežicah v ponedeljek 27. junija. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov ali sodnic, spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj, za konec programa pa v bazenih Term Paradiso opraviti še regeneracijski trening.
 • 22.06.2022 | Sodniki
  Sodniški oddelek v Grosuplju in Slovenski Bistrici
  V ponedeljek se je vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun (37) mudil v Grosuplju na obisku pri prvaku 3. SNL zahod v sezoni 2021/22 NK Brinje Grosuplje (član MNZ Ljubljana), kjer je interpretiral različne posnetke dogodkov v kazenskem prostoru, igri z roko, ofsajdu, simuliranju, čisti in obetavni akciji ter o resnih in brezobzirnih prekrških.. Včeraj pa je Uefa kontrolor sojenja in referent za sodniške zadeve Darko Čeferin (53) v Slovenski Bistrici obiskal prvaka vzhodne skupine 3. slovenske nogometne lige NK Bistrica iz Slovenske Bistrice (član MNZ Ptuj), kjer je strokovno predaval v prostorih tamkajšnjega Javnega zavoda za šport.
 • 21.06.2022 | Sodniki
  Šmajc in Gabrovec v Azerbajdžan na UEFA Regions' Cup
  Predkrog Pokala regij (UEFA Regions' Cup 2022/23 Preliminary Round), ki bo potekal od 23. do 29. junija v Azerbajdžanu ne bo minil brez slovenske udeležbe. Na turnir v največjo državo na območju Kavkaza sta bila s strani sodniškega odbora UEFE odrejena tudi 33-letni David Šmajc (FIFA od 2022) iz DNSG Kranj in 35-letni pomočnika sodnika David Gabrovec iz Markovcev pri Ptuju (član MDNS Ptuj).
 • 18.06.2022 | Sodniki
  Vinčić, Klančnik in Kovačič v Madrid na FIFA seminar pred SP2022
  Na tridnevnem pripravljalnem FIFA seminarju za 22. Svetovno prvenstvo v Katarju (FIFA World Cup 2022 Qatar), ki bo potekal v španski prestolnici med ponedeljkom 20. in sredo 22. junijem se bodo zbrale ekipe najboljših evropskih sodnikov in video sodnikov (VAR), ki so bile izbrane za sojenje na Mundialu in sicer delujejo v tekmovanjih Evropske nogometne zveze (UEFA). Med najbolj kakovostnimi 11-imi sodniškimi trojkami iz starega kontinenta, ki bodo skrbele zato, da bo na letošnjem največjem reprezentančnem tekmovanju na svetu potekalo vse v skladu s Pravili, so tudi naši trije sodniki na čelu z uveljavljenim Mariborčanom Slavkom Vinčićem in njegovima pomočnikoma, Slovenjgradčanom Tomažem Klančnikom in Ljubljančanom Andražem Kovačičem.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 16.06.2022 | Sodniki
  Intervju s FIFA futsal sodnico Dorotejo Mušič
  V sodniški rubriki "Postani sodnik" tokrat predstavljamo 31-letno mednarodno futsal sodnico Dorotejo Mušič iz Maribora, ki velja za pionirko slovenskega ženskega futsal sojenja. V začetku leta 2021 je članica MDNS Maribor kot prva futsal sodnica v zgodovini Slovenije napredovala na državno listo futsal sodnikov, aprila lani je debitirala na tekmi 2. SFL, z letom 2022 pridobila naziv FIFA sodnice ter na materinski dan postala še prva predstavnica nežnejšega spola, ki je sodila na tekmi 1. Slovenske futsal lige.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.

DELI NA