14.09.2022 | Sodniki
Trening sodelovanja in strokovno predavanje z analizo

Nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju je v tamkajšnjem športnem kompleksu včeraj popoldne gostil sodnike iz programa »Mentorji in talenti«. Devetnajst glavnih sodnikov članov I., II, in III. nivoja programa najbolj nadarjenih mladih sodnikov v državi, je skupaj s pomočniki talenti in dvema nadarjenima pomočnicama, imelo na igrišču št. 3 sprva  trening praktične vadbe sodelovanja, v drugem delu pa so na specialnem strokovnem predavanju usklajevali kriterije pri igri žoge z roko.

Pri simuliranju dejanskih dogodkov, ki se dogajajo na igriščih, je tudi tokrat pri izvedbi na pomoč priskočila kadetska ekipa nogometnega kluba Triglav Kranj, trening pa sta s ciljem izpopolnjevanja medsebojnega sodelovanja v okvirju ekipnega dela sodnikov, vodila vodja III. nivoja talentov Miran Bukovec iz Lendave (135. tekem v 1. SNL in Pokalu) in vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve NZS Žiga Dobrun.

Pri izpeljavi treninga sta potek dela nadzirala člana komisije za sodniške zadeve NZS, Mariborčan Zoran Novarlić, ki je zadolžen za izobraževanje pomočnikov in Kranjčan Ivan Žunič, ki je zadolžen za izobraževanje kontrolorjev sojenja.

Sodnikom so po koncu akcij svetovali vodja programa "mentorji in talenti" Jure Praprotnik in nekdanja vrhunska prvoligaška sodnika in sedaj kontrolorja sojenja Roman Glažar iz Ptuja (102. tekmi Prve lige in 11 tekem Pokala) in Andrej Žnidaršič iz Kranja (121. tekem v 1. SNL in Pokalu).

Situacije na vsakem delu igrišča sta posneli dve kameri, po končani analizi sodniškega oddelka pa se bodo primeri obravnavali na enem od naslednjih seminarjev talentov.

Po koncu treninga fizične priprave je bilo v paviljonu športnega kompleksa NNC Brdo na sporedu strokovno predavanje. Zaveso za strokovni del seminarja je odgrnil FIFA pomočnik od leta 2013- vodja programa "mentorji & talenti"- Jure Praprotnik, ki ima bogate izkušnje iz sojenja na največjih tekmovanjih (Euro 2016, finale lige Europa 2017, pokal Konfederacij, SP 2018, finale Lige prvakov 2019).

V nadaljevanju je izbrano teme glede presoje igre z roko in strokovno analizo posnetkov iz te kategorije, tokrat talentom predaval vodja II. skupine Emir Huselja iz Velenja (86. tekem v 1. SNL).

Za kakovostno strokovno podlago seminarja je sodniški oddelek izdelal poseben DVD s številnimi posnetki tekem 2. slovenske nogometne lige, 3. SNL, Mladinske in kadetske lige in tekmovanj na nivoju Medobčinskih nogometnih zvez, ki so jih nadzorovali sodniki iz programa talentov.

Mlade sodnike talente pa že danes čakajo nove tekme v okviru Medobčinskih nogometnih zvez, saj je na sporedu 1. krog Pokala Pivovarne Union.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.10.2022 | Sodniki
  Gopro video - Preizkus fizične pripravljenosti
  Na tretjem letošnjem preizkusu fizične pripravljenosti sodnikov v Ljubljani, ki je potekal v četrtek 22. septembra na umetni travi stadiona ŽAK v Spodnji Šiški, je bila v družbi mož in deklet v črnem tudi Gopro kamera. Ekskluzivni videoposnetek si lahko ogledate tudi ti.
 • 29.09.2022 | Sodniki
  Tečaj za nove sodnike v Mariboru
  Si želiš postati novi sodnik ali sodnica v Mariboru? Potem pohiti in se prijavi na tečaj za nove sodnike , ki bo potekal v mesecu oktobru. Več informacij in prijave na 041-748-675 (Zoran Novarlić).
 • 27.09.2022 | Sodniki
  Čeferin ponovno v St. Gallen
  Darko Čeferin bo drevi v deželi sira in čokolade v zadnjem krogu tretje izvedbe Lige narodov (Nations League 2023) v skupini A2, opravljal vlogo kontrolorja sojenja sodniški ekipi iz Bosne in Hercegovine na tekmi med Švico in Češko v St. Gallnu.
 • 26.09.2022 | Sodniki
  Obrenović v Dublin na ligo narodov
  Ljubljančan Rade Obrenović (32) bo jutri zvečer na vzhodnem delu prestolnice Irske v Dublinu sodil svojo drugo tekmo v prvem krogu 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23). Na stadionu Aviva, ki je bilo prizorišče finalne tekme Evropske lige leta 2011 (liga Europa), bo naš najmlajši mednarodni FIFA sodnik v ligi B sodil dvoboj zadnjega kroga v skupini 2 med Irsko in Armenijo. 
 • 25.09.2022 | Sodniki
  Kos v Češke Budejovice
  Drago Kos bo na Češkem v Čeških Budejovicah v play-offu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo U-21 leta 2023 kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija, ki jo bodo sodili sodniki iz Danske.
 • 23.09.2022 | Sodniki
  Preizkus fizične pripravljenosti z analizo prvega dela jesenskega dela prvenstva
  V Ljubljani je včeraj potekal letošnji tretji preizkus fizične pripravljenosti ter analiza prvega dela jesenskega dela prvenstva za sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in talente vseh nivojev vključno s kandidati. Vse skupaj je zabeležila nova tehnološka pridobitev sodnikov, t.i. dron.
 • 22.09.2022 | Sodniki
  Vrnitev Vinčića v Leipzig na tekmo Lige narodov
  V septembrskem ciklu tretje izvedbe Lige narodov Slavka Vinčića čaka prva tekma na vzhodu Nemčije, kjer bo v petek zvečer v Leipzigu sodil dvoboj Nemčija - Madžarska. Šlo bo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva v Švici premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu".
 • 21.09.2022 | Sodniki
  Po 8. seji komisije za sodniške zadeve
  Pred četrtkovim fizičnim preizkusom telesne pripravljenosti sodnikov, ki se bo nadaljeval s skupnim velikim seminarjem sodnikov, pomočnikov in kontrolorjev po 1. sklopu jesenskega dela prvenstva o katerem bomo več poročali v petek, je predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in predsednik Komisije za sodniške zadeve NZS g. David McDowell za torek 20. septembra sklical 8. sejo Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 20.09.2022 | Sodniki
  Česen na seminar top 41-ih Uefa sodnic na Azurno obalo
  Mondena Nica na Azurni obali v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala bo med 21. in 23. septembrom prizorišče seminarja top 41-ih evropskih sodnic. Udeleženke prihajajo iz 29-ih držav na stari celini, tja pa bodo pripotovalo 14. članic elitne kategorije in 27 sodnic članic 1. kakovostne kategorije sodnic pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) med katerimi je tudi naša najboljša sodnica Aleksandra Česen.
 • 19.09.2022 | Sodniki
  Staša Špur v Glasgowu
  Mednarodna pomočnica in najboljša slovenska linijska sodnica Staša Špur (33) iz Murske Sobote začenja sezono ženske lige prvakinj 2022/23 na Škotskem. V Glasgowu bo s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko sodila na prvi tekmi 2. kroga Lige prvakinj med škotskim Glasgow Rangers in portugalsko Benfico iz Lizbone.

DELI NA